Μπετέλ: Το Grexit δεν είναι στις προτεραιότητές μας

Μπετέλ: Το Grexit δεν είναι στις προτεραιότητές μας

«Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της είναι πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία», δηλώνει και ο Φιλανδός Υπουργός Οικονομικών. 

Το Grexit dεν θα τεθεί το στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ σήμερα το πρωί, κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των προτεραιοτήτων της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Παράλληλα εξέφραση την απογοήτευσή του για την μη υποβολή γραπτών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση χθες στις Βρυξέλλες δηλώνοντας συγκεκριμένα :

«Ο ελληνικός λαός τοποθετήθηκε την Κυριακή. Καταγράψαμε τις θέσεις του και πρέπει να τις σεβαστούμε. Ωστόσο πρέπει να εκφράσω την απογοήτευση των περισσότερων ηγετών της Ευρώπης χθες στο Συμβούλιο, που δεν υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος για το λόγο αυτό, δεσμεύθηκε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις αύριο. Οι προτάσεις αυτές που δεν είναι μονομερείς θα πρέπει να γίνουν δεκτές από 18 άλλα μέλη του Eurogroup. Ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση προς το συμφέρον όλων. Σε κάθε περίπτωση η προεδρία δεν θα θέσει ως προτεραιότητα το Grexit και ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση προς όφελος όλων, δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης των περισσότερων Ελλήνων».

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της είναι πιθανόν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη χορήγηση πακέτου βοήθειας έναντι μεταρρυθμίσεων, αλλά ο χρόνος εξαντλείται”, δήλωσε ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο.

“Είμαι ένας αιώνια αισιόδοξος. Νομίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιου είδους λύση (για την Ελλάδα)”, δήλωσε ο Στουμπ στην Deutsche Welle στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ, η οποία μεταδόθηκε σήμερα το πρωί.

“Δεν πετάμε την Ελλάδα έξω, δεν θέλουμε ένα grexit. Ωστόσο είναι σαφές ότι ο καθένας πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά αποτελέσματα”, πρόσθεσε ο Στουμπ. “Απλώς ο χρόνος εξαντλείται”.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ υπογράμμισε ότι η Φινλανδία έχει παρόμοια θέση με τη Γερμανία. “Αν μιλάμε για απομείωση του χρέους, για αναδιάρθρωση του χρέους ή κάτι παρόμοιο, τότε αυτό “δεν είναι αποδεκτό” από την κυβέρνηση της Φινλανδίας”, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ