Beverage World: «Οι ζυθοποιίες θα αναγκαστούν να θυσιάσουν την οικονομική τους ανάπτυξη για να διαχειριστούν τον πληθωρισμό»

Beverage World: «Οι ζυθοποιίες θα αναγκαστούν να θυσιάσουν την οικονομική τους ανάπτυξη για να διαχειριστούν τον πληθωρισμό»
Η εξαγορά της μικροζυθοποιίας Siris, η μάχη για πρώτες ύλες και ο καφές ως ανάχωμα στην κρίση.

Στα χέρια του κυπριακού ομίλου Photos Photiades μέσω της θυγατρικής του Beverage World στην Ελλάδα, περνάει εξ ολοκλήρου η μικροζυθοποιία Siris, κίνηση η οποία ανοίγει τον δρόμο στην Beverage World για την παραγωγή μπίρας επί ελληνικού εδάφους. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται ήδη στην παραγωγή και διανομή της μπύρας Carslberg στην Κύπρο αλλά και στη διανομή αλκοολούχων ή και μη αλκοολούχων.

«Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης βιώνουμε ένα σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και μια άνευ προηγούμενου έλλειψη ρευστότητας. Οι ζυθοποιίες θα αναγκαστούν να θυσιάσουν την οικονομική τους ανάπτυξη για να διαχειριστούν τον πληθωρισμό. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση η κατανάλωση μειώνονται. Ωστόσο, διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με χαμηλότερους ρυθμούς. Ως όμιλος παραμένουμε θετικοί και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και στα ποτά, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα» ανέφερε ο Πάνος Φωτιάδης, Πρόεδρος της Beverage World.

Πρόσθεσε πως εξαιτίας των οικονομικό-πολιτικών εξελίξεων, γίνεται ένας αγώνας για να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου τις πρώτες ύλες, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευθεί μέσα σε έναν χρόνο. Ειδικότερα, από τα 440 ευρώ που είχε ο τόνος για τη βύνη, πλέον έχει πάει στα 650 ευρώ και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα προκειμένου να κλειδώσουν τα καινούρια συμβόλαια οι παραγωγοί ξεκινούν με αρχική προσφορά τα 950 ο τόνος. Παράλληλα, το πλαστικό της συσκευασίας έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ το χαρτόνι κατά 200%.

Για τον ίδιο η επένδυση στην Siris Brewery κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, παρά το μικρό μέγεθος του εν λόγω ζυθοποιείου καθώς διαβλέπει προοπτική ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

«Ο τομέας της ζυθοποιίας είναι μέρος της ταυτότητας μας, είναι οι ρίζες μας. Η οικογενειακή επιχείρηση χρονολογείται από το 1942, παρήγαγε την μπύρα ΛΕΩΝ και το 1969 δημιουργήσαμε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής μπίρας στην χώρα. Όταν ανέλαβα τη διοίκηση το 1990 ασχολούμασταν με την παραγωγή μπίρας και εμφιάλωση νερού».

Πεποίθηση του κ. Φωτιάδη είναι πως οι μικρές ζυθοποιίες έχουν φέρει νέα πνοή τόσο σε επίπεδο προϊόντος αλλά και στη διαδικασία της ζυθοποίησης.

Η εξαγορά ήταν μονόδρομος

Για τον Γιάννη Μαρμαρέλη, Πρόεδρο της Siris Brewery, η εξαγορά ήταν μονόδρομος, αφού μόνο με μια τέτοια κίνηση η εταιρεία θα μπορούσε να μεγαλώσει και να αλλάξει πίστα.

«Ξεκινήσαμε εν μέσω κρίσης το 2013 με μόλις 3 εργαζόμενους και 5 δεξαμενές. Περάσαμε από διάφορους σκοπέλους στην 8ετη πορεία μας και είχαμε μόνο δυο κανονικές χρονιές. Σήμερα έχουμε 15 μπίρες στο χαρτοφυλάκιο μας, 25 δεξαμενές και απασχολούμε 13 εργαζόμενους. Κάθε μπίρα έχει και μια καινοτομία σε σχέση με το στυλ της. Η γνώση είναι ο βασικός βραχίονας ανάπτυξης και οποία ανάγκη δημιουργηθεί σε επίπεδο παραγωγής, θα καλυφθεί».

Σκιαγραφώντας το τοπίο της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα, ο κ. Μαρμαρέλης έκανε λόγο για αλλαγή καταναλωτικής κουλτούρας, η οποία σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του τουρισμού δίνει περεταίρω ώθηση στις μικροζυθοποιίες που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής αγοράς.

Αισιοδοξούμε ότι αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να οδηγούν την αγορά προς τα εμπρός. Προσωπικά πούλησα γιατί ήθελα να εξασφαλίσω μια συνέχεια ευημερίας στην επιχείρηση μου. Δεν είχαμε οικονομικά προβλήματα, αλλά για να κάνεις το μεγάλο βήμα πρέπει να συμμαχήσεις με μεγάλους εταίρους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στυλοβάτης» ο καφές

Στις μακροχρόνιες σχέσεις με τους καταναλωτές, το εμπόριο και τους προμηθευτές, εστίασε ο Γιάννης Μακρυγιαννακης, Γενικός Διευθυντής της Beverage World, τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα θεωρείται trend setter στον χώρο της ζυθοποιησης.

«Μπήκαμε στην Siris Brewery διότι θέλουμε να προσφέρουμε το expertise και τη διείσδυση που έχουμε στην αγορά. Η στρατηγική μας θα κινηθεί σε τρεις άξονες: Αλκοολούχα ποτά, Καφές – όλη η κατηγορία συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας και του τσαγιού , στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο lavazza και συμφωνία διανομής μέχρι το 2031-, Μη αλκοολούχα ποτά. Ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην τρίτη κατηγορία, καθώς παρατηρούμε ότι οι νεότεροι σε ηλικία επιλέγουν συνειδητά να πίνουν λιγότερο».  Σημείωσε δε ότι το 75% του κύκλου εργασιών προέρχεται από τον καφέ.

Το γεγονός ότι ο όμιλος διαθέτει ένα διευρυμένο portfolio προϊόντων του επιτρέπει να επιμερίζει το ρίσκο. Μάλιστα το 2021 ήταν η καλύτερη χρόνια της Beverage World μέσα στην τελευταία δεκαετία και αυτό χάρη στον καφέ, ο οποίος είναι τόσο πολύ εγγεγραμμένος στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, όσο και το νερό.

«Η μπίρα συνδέεται με πιο απλές περιστάσεις, με junk food με συναυλίες. Ποτέ δεν τη παίρνεις ως δώρο, όταν πηγαίνεις επίσκεψη. Εμείς θέλουμε να ανεβάσουμε την κουλτούρα της μπίρας. Έχουμε δύο brands, την μπίρα voria με 11 παραλλαγές και την Happy Brewers, η οποία τώρα κάνει την είσοδό της στην αγορά με δυο διαφορετικές προτάσεις».

Το 2021 η Beverage World κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 20%, ο κύκλος εργασιών τη χρονιά που πέρασε έκλεισε στα 50 εκατ. ευρώ, έναντι 40 εκατ ευρώ το 2020, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και φέτος.

«Κάνουνε focus στα vending machines στο γραφείο μια πολλά υποσχόμενη αγορά και μας ενδιαφέρει και το ηλεκτρόνιο εμπόριο. Αυτή τη στιγμή, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, γίνονται ανατιμήσεις στα ποτά και στον καφέ της τάξης του 5% – 6%. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες. Αρκεί να σας πως ότι στην Ελλάδα βρήκαμε μόλις 80 τόνους βύνης, όταν ψάχνουμε για 1000.» κατέληξε ο κ. Μακρυγιαννάκης.