BEWISE: «Το reskilling είναι το ταλέντο του τώρα, γιατί το μέλλον είναι εδώ»

BEWISE: «Το reskilling είναι το ταλέντο του τώρα, γιατί το μέλλον είναι εδώ»
O Μενέλαος Μακρυγιάννης, ιδρυτής και CEO της BEWISE, εξηγεί πώς το reskilling, η επανεκπαίδευση και ο επαναπροσδιορισμός των ταλέντων είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει τις κοινωνίες ναπροσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνει μαζί της η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

του Μενέλαου Μακρυγιάννη, ιδρυτής και CEO της BEWISE

Eπανεκπαίδευση, τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Όλες τους λέξεις κλειδιά στον κόσμο που σήμερα αλλάζει με εντυπωσιακές ταχύτητες. Η ταχύτητα με την οποία προχωρά η τεχνολογία και ο αντίκτυπος που έχει αυτό σε αναρίθμητους τομείς της καθημερινής μας ζωής δεν έχουν προηγούμενο. Προκειμένου να συμβαδίσουμε ως κοινωνία με τις εξελίξεις που προσφέρονται από την τεχνολογία, η επανεκπαίδευση παίζει πρωταρχικό ρόλο για τα άτομα, τους οργανισμούς, αλλά και ολόκληρες βιομηχανίες. Το μέλλον της ανθρωπότητας θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις εξελίξεις, άρα είναι σημαντικό τα άτομα και οι οργανισμοί να προσαρμοστούν και να αποκτήσουν εκ νέου δεξιότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Μενέλαου Μακρυγιάννη, ιδρυτής και CEO της BEWISE
Μενέλαου Μακρυγιάννη, ιδρυτής και CEO της BEWISE

Ας πάρουμε το παράδειγμα της τεχνητής νοημοσύνης, μιας από τις ταχύτερα εξελισσόμενες τεχνολογίες του καιρού μας. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε διάφορους κλάδους, ενώ έχει ήδη αρχίσει να έχει βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Το ΑΙ, αν και ποτέ δεν υπάρχει η πρόβλεψη να αναπτύξει δική του συνείδηση, αναμένεται ωστόσο να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία, παρέχοντάς μας νέα εργαλεία ανάλυσης και κατανόησης πολύπλοκων συνόλων δεδομένων. Συνεπώς, με τον αυξανόμενο ρόλο του AI στη ζωή μας, είναι σημαντικό τα άτομα και οι οργανισμοί να κατανοούν πώς λειτουργεί και να το αξιοποιήσουν αποτελεσματικά.

Το φυσικό επακόλουθο στην ανάδειξη νέων τεχνολογιών είναι η επαναπροσαρμογή των δεξιοτήτων, το reskilling, η διαδικασία μέσα από την οποία τα άτομα θα αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες για την κάλυψη των απαιτήσεων του μεταβαλλόμενου κόσμου. Και εδώ θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον εξής διαχωρισμό: δεν πρόκειται για απλή εκμάθηση νέων τεχνολογιών, μιλάμε  την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες προκειμένου η εξελιγμένη τεχνολογία να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνίες θα έχουν ανάγκη από ανθρώπους που θα αναπτύσσουν κριτική σκέψη, θα έχουν δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και θα κατέχουν δεξιότητες επικοινωνίας, καθώς και ικανότητα προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες όσο αυτές θα συνεχίσουν να εξελίσσονται ή νέες να εμφανίζονται.

Σε επίπεδο ατόμου, το reskilling μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη. Με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, ένας επαγγελματίας μπορεί πια να διεκδικήσει καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους που αναπτύσσονται και έχουν ζήτηση. Η επανεκπαίδευση παρακινεί επίσης το άτομο να μένει διαρκώς ενημερωμένο και ευπροσάρμοστο σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως.

Από την άλλη, σε επίπεδο οργανισμού, η επανεκπαίδευση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνουν και εκείνοι ανταγωνιστικοί, προσελκύοντας και διατηρώντας στο δυναμικό τους κορυφαία ταλέντα. Παρέχοντας στους εργαζόμενους ευκαιρίες να μάθουν νέες δεξιότητες και τεχνολογίες, οι οργανισμοί, εξασφαλίζουν ότι οι ομάδες τους είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξέλιξης σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά.

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας φέρνουν το μέλλον ακόμα πιο κοντά. Η τεχνολογία αλλάζει προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Κατά συνέπεια, η παιδεία είναι ζωτικό να προσαρμοστεί προκειμένου τα άτομα να αποκτήσουν εκ νέου δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Αγκαλιάζοντας τις νέες δεξιότητες και την τεχνολογία, μπορούμε να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: