Beyond Robotics: Η ελληνική ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει σε διεθνή διαγωνισμό διαστημικής ρομποτικής

Beyond Robotics: Η ελληνική ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει σε διεθνή διαγωνισμό διαστημικής ρομποτικής
Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά το European Rover Challenge 2023.

Βαλίτσες για Πολωνία ετοιμάζει, η Beyond Robotics, η πρώτη ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει ποτέ και προκρίθηκε στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού European Rover Challenge 2023. Στο Κιέλτσε της Πολωνίας, την πόλη όπου θα λάβει χώρα ο τελικός του διαγωνισμού robotics θα υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, γεγονός που υπογραμμίζει ότι έχει αρχίσει να ανθίζει ο σπόρος της διαστημικής ρομποτικής επί ελληνικού εδάφους.

Όπως αναφέρει στο Fortune Greece η συν-ιδρύτρια της Beyond Orbit και Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Εβίτα Ψώνη, το πιο σημαντικό δεν είναι η πρόκριση αυτή καθαυτή, αλλά το ότι η ελληνική ομάδα προκρίθηκε στην 7η θέση με 78,75 βαθμούς, μεταξύ 54 ομάδων εκ των οποίων οι 25 πέρασαν στον τελικό, σκοράροντας αρκετά πιο πάνω από ομάδες που έχουν μακροχρόνια εμπειρία στον εν λόγω διαγωνισμό και έχουν κατασκευάσει και άλλα rovers στο παρελθόν.

«Η ομάδα μας συστάθηκε το 2020 και έκτοτε προσπαθούμε συστηματικά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα μας δώσουν διεθνή έκθεση. Είναι δύσκολο να βρεις από την αρχή άτομα που να μοιράζονται το ίδιο πάθος. Το ότι καταφέραμε να διακριθούμε με την πρώτη μας συμμετοχή, μας γεμίζει κουράγιο και αισιοδοξία για το μέλλον» τονίζει η κα Ψώνη.

Συνεχίζει λέγοντας πως οι διοργανωτές περίμεναν εδώ και χρόνια να υπάρξει ελληνική συμμετοχή, παρόλα αυτά παραδέχεται πως μολονότι έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται καλά δείγματα γραφής, η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο μπροστά της στο κομμάτι της διαστημικής τεχνολογίας.

«Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα προκρίνεται στην on-site έκδοση του European Rover Challenge (ERC), έναν διαγωνισμό ο οποίος δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος μας είναι να εμπνευστούν περισσότεροι νέοι και να στραφούν και σε άλλες τεχνολογίες διαστήματος, αποκτώντας δεξιότητες και χρήσιμες γνώσεις που θα έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι μόνο τα ρομποτ που πηγαίνουν στο διάστημα. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα επίγεια για εξερεύνηση κινούμενα στη λογική ενός υπόγειου GPS».

Η Beyond Robotics αποτελεί μία νεοσύστατη πολυπληθή ομάδα, που αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και συμβούλους που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Beyond Orbit. Στόχος της ομάδας, είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός αυτόνομου ρομποτικού οχήματος rover, για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό European Rover Challenge το 2023.  Αυτή η κατασκευή αποτελεί ένα αυτόνομο ερευνητικό όχημα αλλά ταυτόχρονα και μία κινητή επιστημονική πλατφόρμα έρευνας. Στον διαγωνισμό ERC, το όχημα θα υποβληθεί σε διάφορες δοκιμασίες, όπως η αυτόνομη πλοήγηση σε ανώμαλο έδαφος, η συλλογή, η αποθήκευση και η ανάλυση εδαφικού δείγματος αλλά και η αλληλεπίδραση του οχήματος με κουμπιά, διακόπτες και άλλα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας έναν ρομποτικό βραχίονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πίσω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από Έλληνες φοιτητές και ελληνικές επιχειρήσεις, τόσο σε επίπεδο ρομποτικής, όσο και σε επίπεδο διαστημικής ρομποτικής» προσθέτει από την πλευρά του ο συν-ιδρυτής της Beyond robotics, Μιχάλης Διακονικολής.

Όπως λέει, μπορεί η χρηματοδότηση τέτοιου είδους προσπαθειών να είναι ελλιπής, όμως η τεχνογνωσία υπάρχει.

«Στις 15 Σεπτεμβρίου θα δώσουμε το παρών στην Πολωνία, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν είχαμε τη στήριξη από τους χορηγούς μας. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι ο μέγας χορηγός με 10.000 ευρώ, ενώ αντλήθηκαν κεφαλαία και μέσω crowdfunding. Γενικά στον κόσμο αρέσει να στηρίζει προσπάθειες που γίνονται από φοιτητικές ομάδες που κυνηγούν στόχους οι οποίοι φαίνονται μεγαλεπήβολοι, αλλά τελικά μπορούν να υλοποιηθούν. Υπάρχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρέπει με κάποιο τρόπο να βγει στην επιφάνεια. Συνεπώς είναι απαραίτητη η στήριξη και η προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών από το κράτος και το επιχειρείν ώστε να γίνει περισσότερο ορατή η δουλειά αυτών των ανθρώπων στο ευρύ κοινό» καταλήγει ο κ. Διακονικολής.

Ο διαγωνισμός European Rover Challenge 2023

To European Rover Challenge αποτελεί έναν διαγωνισμό ρομποτικής διαστήματος, στον οποίο ομάδες από όλον τον κόσμο συμμετέχουν με την κατασκευή ενός ρομποτικού διαστημικού οχήματος, το οποίο καλείται να διεκπεραιώσει κάποιες προσομοιώσεις και λειτουργίες για μία μελλοντική αποστολή στον Άρη. Ο τελικός του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο campus του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κιέλτσε στην Πολωνία από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Beyond Robotics τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ομάδας, ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός και καθαρά εθελοντικός οργανισμός “Beyond Orbit”. Η πρώτη παρουσίαση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022 στην εκδήλωση “Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ EUROPEAN ROVER CHALLENGE 2023” και διοργανώθηκε από την Beyond Orbit και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την ευγενική υποστήριξη του Corallia και του si-Cluster.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: