Μπέζος, Μπάφετ, Γκέιτς, Ζούκερμπεργκ: Πόσα λεφτά έχασαν μέσα σε μια εβδομάδα

Μπέζος, Μπάφετ, Γκέιτς, Ζούκερμπεργκ: Πόσα λεφτά έχασαν μέσα σε μια εβδομάδα
epa06506397 A traders works on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 08 February 2018. The Dow Jones industrial average closed down just over 1000 points today. EPA/JUSTIN LANE

Τα ποσά ζαλίζουν.

 

Η κατρακύλα της Wall Street την εβδομάδα που μας πέρασε, δεν προκάλεσε ευχάριστα συναισθήματα ακόμη και στους πιο ψύχραιμους και έμπειρους επενδυτές.

Έπειτα από αρκετούς μήνες ευφορίας, οι βραχυπρόθεσμες απώλειες ήταν μεγάλες, ιδιαίτερα για τους υπερ-πλουσίους των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν όσοι διαθέτουν αρκετά μεγάλο ποσοστό των μετοχών των εταιρειών τους. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχασαν ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο τις ημέρες αυτές:

Τζεφ Μπέζος

Η Amazon κράτησε καλύτερα από άλλες εταιρείες, δείχνοντας σημάδια σταθερότητας μέσα σε ένα κλίμα μεγάλων απωλειών. Η μετοχής της έχασε 3% από την Δευτέρα ως το κλείσιμο της Πέμπτης. Τι σημαίνει αυτό για τον Μπέζος; Συνολική απώλεια ύψους 3,1 δισ. δολαρίων.

Γουόρεν Μπάφετ

Μπορεί ο πασίγνωστος επενδυτής να έχει δώσει μεγάλο μέρος των μετοχών του στην Berkshire Hathaway, όμως παρόλα αυτά έχει ακόμη στην κατοχή του ένα σεβαστό αριθμό μετοχών πρώτης κατηγορίας. Οι συγκεκριμένες μετοχές καταποντίστηκαν, χάνοντας το 12% της αξίας τους την εβδομάδα αυτή, και ο Μπάφετ έφτασε να χάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 10,7 δισ. δολαρίων – ή αλλιώς κάτι παραπάνω από ολόκληρο το ΑΕΠ από τις Μπαχάμες!

Μπιλ Γκέιτς

Ο Γκέιτς είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό να πουλά της μετοχές του στην Microsoft, όμως ως τον περασμένο Νοέμβριο είχε στην κατοχή του περίπου 102,9 εκατ. μετοχές της εταιρείας. Με την Microsoft να χάνει σε πέντε μέρες το 10% της χρηματιστηριακής της αξίας, η περιουσία του Γκέιτς μειώθηκε συνολικά κατά 952 εκατ. δολάρια.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο μεγαλύτερος αριθμός των μετοχών του Ζούκερμπεργκ στο Facebook είναι δεύτερης κατηγορίας (διαθέτει περί τα 411 εκατ. μετοχές), οι οποίες δίνουν το δικαίωμα 10 ψήφων ανά μετοχή. Αυτές δεν συναλλάσσονται και δεν ανταλλάσσονται. Επιπλέον διαθέτει 2,6 εκατ. μετοχές πρώτης κατηγορίας, οι οποίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στην Wall Street. Με την εταιρεία του να χάνει 11% της χρηματιστηριακής της αξίας την περασμένη εβδομάδα, ο Ζούκερμπεργκ έγινε φτωχότερος κατά 56,5 εκατ. δολάρια.