Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό- Ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης

Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό- Ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην πρώτη φάση του έργου, θα καθαριστεί ο χώρος και θα πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις.

Οι μπουλντόζες «έπιασαν δουλειά» στο Ελληνικό, καθώς σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία της κατεδάφισης παλαιών κτιρίων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Για το πρωί της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις ξεκίνησαν από πέντε κτίρια τα οποία έχουν καθοριστεί με υπουργική απόφαση του υπ. Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για ένα σύμπλεγμα συνδεόμενων κτιρίων ακριβώς δίπλα απ’ τις εγκαταστάσεις του πρώην δυτικού αερολιμένα.

Στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες που προηγήθηκαν των κατεδαφίσεων, όπως το στήσιμο των εργοταξίων και οι καθαρισμοί κτιρίων.

Οι κατεδαφίσεις ξεκινούν από τον τερματικό σταθμό του παλιού Δυτικού Αεροδρομίου, το οποίο χρησιμοποιούσε η παλιά κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία. Μεταξύ των 93 κτιρίων είναι οι εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν το Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων έως το 1965 και ορισμένα κτίρια της παλιάς αμερικάνικης βάσης κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Συνολικά αναμένεται να κατεδαφιστούν περίπου 900 κτίρια, όπως είχε γνωστοποιήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Είναι πάρα πολλά τα κτίρια που θα κατεδαφιστούν για να ξεκινήσει το έργο. Συνολικά είναι σχεδόν 900 κτήρια. Η πρώτη φάση του έργου είναι ο καθαρισμός του χώρου και οι κατεδαφίσεις και η δεύτερη φάση του έργου είναι η εκσκαφή, η θεμελίωση και το χτίσιμο των κτιρίων. Η πρώτη φάση προβλέπεται από το master plan να κρατήσει περίπου 3,5 χρόνια. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια θα έχουμε το χτίσιμο του καζίνο και των δύο ξενοδοχείων και κάποιων ουρανοξυστών με τα γραφεία», είχε πει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.