Μπιλ Γκέιτς: Αυτά είναι τα 3 επαγγέλματα που δεν θα «καταπιεί» η τεχνητή νοημοσύνη

Μπιλ Γκέιτς: Αυτά είναι τα 3 επαγγέλματα που δεν θα «καταπιεί» η τεχνητή νοημοσύνη
epa07152437 Bill Gates, co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, attends a press conference in Tokyo, Japan, 09 November 2018. The Japan Sports Agency and the Bill and Melinda Gates Foundation announced a new partnership to utilize the momentum of the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 to increase awareness of the Sustainable Development Goals (SDGs) with the launch of the 'Our Global Goals' campaign in 2019. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά την αλματώδη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την αυξανόμενη παρουσία της στην αγορά εργασίας, ο Γκέιτς εκτιμά ότι τρεις καλοπληρωμένες ειδικότητες θα αντέξουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάζει με ταχύτητα το τοπίο της εργασίας, όμως ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι τρία επαγγέλματα θα παραμείνουν ανθεκτικά απέναντι στο κύμα της αυτοματοποίησης.

Ο ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της τεχνολογίας, υπογραμμίζει πως, καθώς το AI εξελίσσεται από εργαλείο σε ανταγωνιστή στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι καλούνται να προσαρμοστούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, προγραμματιστές, ειδικοί της ενέργειας και βιολόγοι δεν έχουν να φοβηθούν άμεση αντικατάσταση.

Οι προγραμματιστές, όπως εξηγεί ο Γκέιτς, θα παραμείνουν απαραίτητοι για τη σύνταξη, αξιολόγηση και διόρθωση κώδικα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη δεν διαθέτει ακόμη την ακρίβεια και τη δημιουργικότητα που απαιτείται για ποιοτικό προγραμματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά τους ειδικούς της ενέργειας, ο Γκέιτς επισημαίνει ότι η πολυπλοκότητα του κλάδου καθιστά απαραίτητη την ανθρώπινη κρίση για τη λήψη αποφάσεων, παρά τις δυνατότητες του AI στην ανάλυση δεδομένων.

Τέλος, οι βιολόγοι διατηρούν προβάδισμα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μεν να αναλύσει μεγάλα σύνολα δεδομένων και να συνδράμει στη διάγνωση ασθενειών, ωστόσο αδυνατεί ακόμη να διατυπώσει ερευνητικές υποθέσεις και να λειτουργήσει με επιστημονική διαίσθηση.

Παρά τις θετικές προοπτικές που διαβλέπει στη χρήση της AI για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ο Γκέιτς δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις αλλαγές που θα φέρει στο εργασιακό μοντέλο. «Μπορεί να δουλεύουμε μόνο δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα στο μέλλον. Είναι συναρπαστικό, αλλά ταυτόχρονα τρομακτικό», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: