Μπιλ Γκειτς: Πιθανότατα να έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό έως τις αρχές του 2021

Μπιλ Γκειτς: Πιθανότατα να έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό έως τις αρχές του 2021
epa07909913 Microsoft founder, Co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation Bill Gates delivers a speech during a press meeting at the conference of Global Fund to Fight HIV, Tuberculosis and Malaria in Lyon, central eastern France, 10 October 2019. The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria opened a drive to raise 14 billion US to fight a global epidemics but face an uphill battle in the face of donor fatigue. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στον ιό όχι μόνο στις πλούσιες χώρες», δήλωσε ο Γκέιτς σε συνέντευξή του στο Bloomberg News την Τρίτη.

των Kristen V. Brown & Emily Chang, Bloomberg

Ο ιδρυτής της Microsoft και γνωστός φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς προέτρεψε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια πιο σφαιρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας ότι παρότι η χώρα ηγείται στην έρευνα, «έχουμε φροντίσει μόνο για τον εαυτό μας» στην παραγωγή και προμήθεια του εμβολίου.

Ο Γκέιτς είπε ότι έχει ενθαρρύνει τους βουλευτές του Κογκρέσου να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νομοσχέδιο οικονομικής ανακούφισης που συζητείται επί του παρόντος, το οποίο θα αφιερωθεί στη βοήθεια προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ώστε να προμηθευτούν ένα ενδεχόμενο εμβόλιο για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στον ιό όχι μόνο στις πλούσιες χώρες», δήλωσε ο Γκέιτς σε συνέντευξή του στο Bloomberg News την Τρίτη.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει δώσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα κατά του COVID-19. Πολλά από αυτά τα χρήματα προορίζονται για τη χρηματοδότηση όχι μόνο της έρευνας, αλλά και της παραγωγικής ικανότητας που θα βοηθήσει ώστε το εμβόλιο να διανεμηθεί παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, είπε ο Γκέιτς, έχει χρηματοδοτήσει προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων από την AstraZeneca PLC, την Johnson & Johnson και τη Novavax Inc., οι οποίες την Τρίτη ανέφεραν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πάνω από εκατό εμβόλια σε στάδιο ανάπτυξης, με περισσότερα από είκοσι εξ αυτών σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Καθώς καθίσταται σαφές ότι τα εμβόλια είναι η μόνη ελπίδα για περιορισμό της πανδημίας και την επανεκκίνηση των οικονομιών, όλες οι χώρες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

Ο Γκέιτς συμμερίζεται την ανησυχία και άλλων για τον «εθνικισμό των εμβολίων», όπου μια χώρα δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή και αποθήκευση εμβολίων για εσωτερική χρήση. Το ίδρυμά του έχει επενδύσει σε ένα ολόκληρο χαρτοφυλάκιο πιθανών θεραπειών και εμβολίων κατά του COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου που αναπτύσσεται στη Νότια Κορέα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ένα εμβόλιο πιθανότατα θα εγκριθεί έως τις αρχές του 2021, αν και αυτό μπορεί να είναι απλά για ανάσχεση της εξάπλωσης που θα διατεθεί κυρίως σε πλουσιότερες χώρες. Τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια, είπε ο Γκέιτς, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν.