Bild: Στην Ελλάδα 150.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη

Bild: Στην Ελλάδα 150.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη

Πάνω από 83.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν για τις 6 Μαρτίου τις όποιες αποφάσεις για το προσφυγικό στη νέα έκτακτη σύνοδο με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Τουρκίας, στο ακριτικό Καστελόριζο των 250 κατοίκων οι μετανάστες έφτασαν το Σάββατο τους 900 πριν μεταφερθούν από τις αρχές, ενώ η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί άλλη μια μαζική εισροή που θα δοκιμάσει τις αντοχές των υποδομών της.

Η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild υποστηρίζει ότι η Ευρώπη ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα μαζική εισροή προσφύγων τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, καθώς περίπου 150.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη Λιβύη προς ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας που επικαλείται η εφημερίδα οι πρόσφυγες αυτοί θα κινηθούν προς την Ελλάδα και κατόπιν προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, θα ζήσουμε για ένα χρονικό διάστημα με κάποιους πρόσφυγες ,αλλά είναι διαχειρίσιμο το θέμα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην εκμπομπή «Τώρα ότι Συμβαίνει» στο κανάλι «Ε» το πρωί της Κυριακής.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμισε ότι η χώρα μας έχει εμπλακεί ανάμεσα σε μια Ευρώπη που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε μια Τουρκία που συνεχίζει να στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα και για αυτό πιέζουμε να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πάνω από 83.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016.

Την ίδια ώρα, με αργούς ρυθμούς πραγματοποιείται η ροή προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας–ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, απ’ όπου τις τελευταίες ώρες πέρασαν 100 με 150 άτομα.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, είναι σχεδόν γεμάτος ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής, ενώ άλλα είκοσι λεωφορεία βρίσκονται γεμάτα με πρόσφυγες στο Πολύκαστρο.