Bίντεο: H Παπαστράτος κάνει πράξη τις ίσες αμοιβές, στηρίζει την ενδυνάμωση της γυναίκας

Bίντεο: H Παπαστράτος κάνει πράξη τις ίσες αμοιβές, στηρίζει την ενδυνάμωση της γυναίκας
Photo:
Το FortuneGreece βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και μίλησε με γυναίκες-στελέχη της Παπαστράτος.

Η Παπαστράτος, έχοντας επανειλημμένως διακριθεί ως Καλύτερος Χώρος Εργασίας (Best Place to Work), Κορυφαίος Εργοδότης (Top Employer) αλλά και ως η Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρεία (Most Admired Company), πρωτοπόρησε φέτος λαμβάνοντας άλλη μια πολύ σημαντική αναγνώριση.

Είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που αποκτά πιστοποίηση EQUAL-SALARY, γεγονός που αποδεικνύει την ίση αμοιβή που παρέχει στους εργαζομένους της, καθώς και τις πολλαπλές ευκαιρίες που προσφέρει.

Γυναίκες-στελέχη της εταιρείας περιγράφουν πώς η Παπαστράτος στηρίζει την ενδυνάµωση της γυναίκας, τόσο µε ευκαιρίες καριέρας και ανέλιξης όσο και καταπολεµώντας χρόνια κοινωνικά προβλήµατα, όπως είναι η έµφυλη βία.

Δείτε το βίντεο:

∆ΕΣΠΟΙΝΑ ΣΙΣΚΟΥ, ∆ιευθύντρια Τµήµατος People & Culture, Παπαστράτος

Tι σηµαίνει η πιστοποίηση EQUAL – SALARY

Η επίσηµη πιστοποίηση EQUAL-SALARY προέκυψε µετά από έλεγχο στις πολιτικές HR που εφαρµόζουµε, προκειµένου να πιστοποιήσουµε ότι οι πρακτικές µας στα θέµατα ανθρώπινου δυναµικού σε ένα εύρος διαδικασιών, από την αξιολόγηση των εργαζοµένων, τις ευκαιρίες εξέλιξης και καριέρας έως τη µισθολογική ισότητα γίνονται µε διαφανή τρόπο, µακριά από ανισότητες. Η πιστοποίηση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει την επιτυχία µας στον αγώνα εξάλειψης του µισθολογικού κενού που χωρίζει άνδρες-γυναίκες. Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και οι διακρίσεις απέναντι στις εργαζόµενες γυναίκες είναι, δυστυχώς, ένα επίκαιρο και υπαρκτό πρόβληµα και οι σύγχρονες επιχειρήσεις πρέπει να το αντιµετωπίσουν δραστικά. Το γεγονός ότι είµαστε η πρώτη –και µόνη– εταιρεία στην Ελλάδα που λαµβάνει αυτή την αναγνώριση δείχνει ξεκάθαρα ότι ως χώρα έχουµε ακόµη πολύ δρόµο προς αυτή την κατεύθυνση. Βασική µας επιδίωξη είναι να χτίσουµε ένα ισότιµο περιβάλλον εργασίας όπου αποκλεισµοί και διακρίσεις δεν θα έχουν θέση. Και απόδειξη ότι το καταφέρνουµε είναι το γεγονός ότι η Παπαστράτος είναι σήµερα όχι µόνο κορυφαίος εργοδότης, αλλά και εργοδότης επιλογής! Και αυτή είναι η επιβεβαίωση µιας πολυετούς προσπάθειας. Στην οικογένεια της Παπαστράτος η καριέρα και οι φιλοδοξίες δεν έχουν φύλο, ούτε «ταβάνι».

ΚΑΤΙΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΗ, ∆ιευθύντρια Εργοστασίου, Παπαστράτος

Θεωρείτε πως υπάρχουν στερεότυπα σήµερα σχετικά µε τις γυναίκες και την επαγγελµατική τους καριέρα;

Στερεότυπα υπάρχουν όχι µόνο στην αγορά εργασίας, αλλά ευρύτερα στην κοινωνία. Υπάρχουν θέσεις που ακόµη και σήµερα δεν περιµένει κανείς εύκολα να συναντήσει µια γυναίκα. Όταν λέω ότι διευθύνω ένα εργοστάσιο έχοντας την ευθύνη για περίπου 300 εργαζόµενους, στην πλειονότητά τους άνδρες, βλέπω συχνά την έκπληξη στο πρόσωπο των συνοµιλητών µου. Προσωπικά, όµως, δεν έχω νιώσει πότε άβολα µε τον ρόλο µου. ∆εν είχα πρόβληµα συνεργασίας µε τους άντρες συναδέλφους µου. ∆εν ένιωσα να «αµφισβητούµαι» επειδή είµαι γυναίκα. Ξέρω, όµως, ότι το γεγονός πως εργαζόµαστε σε µια εταιρεία όπου αξιολογείσαι µε βάση τη δουλειά σου, την απόδοσή σου, και όχι το φύλο σου ή την εµφάνισή σου, δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας. Στην εταιρεία υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε διάφορες διευθυντικές θέσεις. Την κουλτούρα αυτή προωθεί και η µητρική µας εταιρεία, η Philip Morris International, µε αρκετές γυναίκες επικεφαλής εργοστασίων και σε άλλες χώρες του δικτύου µας.

ΡΙΤΣΑ ΜΗΛΑΘΙΑΝΑΚΗ, Γενική ∆ιευθύντρια Υπηρεσιών Πληροφορικής, Παπαστράτος

Πώς η Παπαστράτος δηµιουργεί περιβάλλον ίσων ευκαιριών;

Νοµίζω πως τα πράγµατα γίνονται απλά όταν µια εταιρεία πιστεύει κάτι βαθιά και προσπαθεί να το υπηρετεί µε συνέπεια. Στην Παπαστράτος η ισότητα είναι µέρος της κουλτούρας µας και έρχεται ως φυσικό επόµενο όταν σχεδιάζουµε τις παροχές και τα προγράµµατα που αφορούν στους εργαζοµένους. Το να θεωρείσαι «εργοδότης επιλογής» είναι αποτέλεσµα µιας επιτυχηµένης επιχειρηµατικής πορείας αλλά και ο γνώµονας µε τον οποίο κινούµαστε και παίρνουµε αποφάσεις ως εταιρεία. Όσοι έρχονται να δουλέψουν εδώ δεν αναζητούν απλώς µια δουλειά. Θέλουν να µπουν στην οµάδα της Παπαστράτος γιατί ξέρουν ότι εδώ θα έχουν την ευκαιρία, αλλά και τα «εργαλεία», για να αναδείξουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους. Θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν καριέρα πέρα και µακριά από κάθε είδους διακρίσεις.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΚΟΥΡΗ, ∆ιευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιµότητας, Παπαστράτος

Είναι προφανές πως η Παπαστράτος επενδύει στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών εντός της εταιρείας. Έχουµε δει, όµως, να αναλαµβάνετε δράση και στα θέµατα της βίας κατά των γυναικών.

Πράγµατι, ένας από τους σηµαντικότερους πυλώνες της κοινωνικής δράσης µας είναι η ενδυνάµωση των γυναικών, µε την ευρεία έννοια. Τα τελευταία χρόνια έχουµε υλοποιήσει πολλές δράσεις για την υποστήριξη των γυναικών είτε άστεγων είτε µονογονεϊκών οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας είτε κακοποιηµένων. Πιο πρόσφατα, από το 2017 ενώσαµε τις δυνάµεις µας µε το ΚΓΜΕ «∆ΙΟΤΙΜΑ», σε ένα πρόγραµµα για την καταπολέµηση της έµφυλης βίας, µε την παροχή νοµικής υποστήριξης σε θύµατα αλλά και τη δηµιουργία µιας καµπάνιας ώστε να σπάσει επιτέλους αυτή η κουλτούρα ανοχής και σιωπής που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Η καµπάνια #don’t skip µας προτρέπει όλους να µην προσπερνάµε τα περιστατικά έµφυλης βίας όταν πέφτουν στην αντίληψή µας.

* H παραγωγή του βίντεο έγινε από την εταιρεία ADMINE