Bitcoin: Ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση κερδών, στα 55.000 δολάρια μετά το ιστορικό υψηλό των 61.000 δολαρίων

Bitcoin: Ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση κερδών, στα 55.000 δολάρια μετά το ιστορικό υψηλό των 61.000 δολαρίων

Στα 55.000 δολάρια «διορθώνει» το Bitcoin, ύστερα από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Σαββατοκύριακου, 13 και 14 Μαρτίου 2021, όταν και έφτασε στο ποσό ρεκόρ των 61.000 δολαρίων. 

Η αιτία της πτώσης εντοπίζεται στις μαζικές ρευστοποιήσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε θέσεις margin. Με την ανάκαμψη που ακολούθησε, το κρυπτονόμισμα επέστρεψε στα 55.000 δολάρια. Ειδικότερα, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε θέσεις «έκλεισαν» τις τελευταίες 24 ώρες.

Όταν η τιμή του Bitcoin πέσει κάτω από την τιμή εκκαθάρισης, τα κατώτατα όρια των συναλλαγών «κλείνουν»  επειδή δεν πληρούν τις απαιτήσεις περιθωρίου της θέσης. Τις τελευταίες 24 ώρες, οι θέσεις περισσότερων από 195.000 επενδυτών «έκλεισαν». Η Binance είχε το μεγαλύτερο μερίδιο (περίπου 435 εκατομμύρια δολάρια), ενώ ακολούθησαν η Bybit (328 εκατομμύρια δολάρια) και η Huobi (192 εκατομμύρια δολάρια).

Διόρθωση και σε άλλα κρυπτονομίσματα

Ο CEO της CryptoQuant, Ki Young Ju πιστεύει ότι η αποτυχημένη προσπάθεια του Bitcoin να φτάσει στις 62.000 δολάρια οφείλεται σε μηδενικό ή αρνητικό spread στο ανταλλακτήριο της Coinbase, το οποίο είναι ο κύριος δείκτης ζήτησης μεταξύ θεσμικών επενδυτών. Ένα θετικό spread σημαίνει αυξημένη ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές, καθώς αυτοί προτιμούν να διενεργούν συναλλαγές μέσω πλατφορμών.

«Σίγουρα θα υπάρξει κάποια διόρθωση στο Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα επειδή έχουν ενισχυθεί τόσο πολύ σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Atichanan Pulges, διευθύνων σύμβουλος της Bitkub Capital Group Holdings,  που χειρίζεται το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων της Ταϊλάνδης. «Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν έντονα ανοδικές, καθώς πολλά περισσότερα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σκέφτονται να εντάξουν στις εργασίες του τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Atichanan.

Στο προσκήνιο τα κρυπτονομίσματα

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τον τελευταίο χρόνο εν μέσω των ενδείξεων που υπάρχουν για διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για αυτά, μετά και την αγορά Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων από τηνTesla. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το ψηφιακό νόμισμα αποτελεί μία κερδοσκοπική φούσκα που τροφοδοτείται από τις μαζικές ενέσεις ρευστότητας λόγω πανδημίας.

Ο Patrick Heusser, επικεφαλής συναλλαγών της ελβετικής εταιρείας Crypto Finance AG, πιστεύει επίσης ότι αυτή η διόρθωση του Bitcoin είναι φυσιολογική. Η διάσπαση άνω των 60.000 δολαρίων προκλήθηκε από τις ενέργειες των επενδυτών margin.

Ο στρατηγός της LMAX Digital Joel Kruger πιστεύει ότι η υποτίμηση του bitcoin επηρεάστηκε από αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την εισαγωγή ποινικών ευθυνών για τη χρήση κρυπτονομισμάτων στην Ινδία. Το Bitcoin αναμένεται να βυθιστεί ακόμη περισσότερο βραχυπρόθεσμα εάν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς αυτό αποσταθεροποιεί τις αγορές. Ωστόσο, οι αναλυτές της πλατφόρμας CrossTower είναι πιο αισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι οι μεγάλοι οργανισμοί θα κρατήσουν το bitcoin πάνω από $ 50.000.