Bitcoin: Ξανά πάνω από τη ζώνη των 50.000 δολαρίων – Ποιες εξελίξεις του δίνουν εκ νέου ώθηση

Bitcoin: Ξανά πάνω από τη ζώνη των 50.000 δολαρίων – Ποιες εξελίξεις του δίνουν εκ νέου ώθηση
epa06520674 Crypto-currency trader Eddie Chou promotes commemorative Year of the Dog souvenir Bitcoin medals ahead of the Chinese New Year of the Dog which begins on 16 February 2018, at a Chinese New Year Fair in Victoria Park, Causeway Bay, Hong Kong, China, 13 February 2018. EPA/ALEX HOFFORD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έδαφος κερδίζει το bitcoin μετά τις ακραίες πτωτικές τάσεις που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες, λαμβάνοντας ώθηση από τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Jerome Powell για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έφτασε στα 51.413 δολάρια, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 50.500 δολάρια (+3%). Στο ίδιο κλίμα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε το 1,33%, μετά την πτώση την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου από το 1,39% στο 1,34%. Φυσικά, οι αποδόσεις του αμερικανικού χρέους θα συνεχίσουν να τελούν υπό πίεση, κάτι που πιθανώς θα βοηθήσει το bitcoin να ξεπεράσει τα 50.000 δολάρια, κινούμενο προς νέα υψηλά.

Υπενθυμίζεται πως ο Jerome Powell υπογράμμισε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου τη συνεχιζόμενη αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας. Αν μη τι άλλο, οι αποδόσεις των ομολόγων αντανακλούν τις προσδοκίες των επενδυτών για ανάπτυξη / πληθωρισμό και επιτόκια.

«Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει άνιση και απέχει πολύ από την πραγμάτωσή της, και η πορεία προς τα εμπρός είναι εξαιρετικά αβέβαιη», δήλωσε ο Powell, σημειώνοντας ότι εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι εκτός εργασίας.

Τα σχόλια του Powell έρχονται σε αντίθεση με τις αναφορές που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί ταχύτατα φέτος, κάτι που άσκησε πίεση στη Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (αύξηση των επιτοκίων ή μείωση των αγορών ομολόγων) νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ως αποτέλεσμα, το αμερικανικό δεκαετές αυξήθηκε σε υψηλό έτους, στο 1,39%, μειώνοντας την επίδραση του bitcoin ως αντιστάθμισης πληθωρισμού, στέλνοντάς το παράλληλα κάτω από τα 45.000 δολάρια, μετά το ιστορικό υψηλό των 58.000 δολαρίων. Το sell off δε έτυχε ιδιαίτερης μνείας από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.

Θετικές εξελίξεις

H προσοχή όλων είναι στραμμένη στις αποδόσεις των ομολόγων και στις χρηματιστηριακές αγορές», δήλωσε ο Denis Vinokourov, επικεφαλής έρευνας στο Bequant που εδρεύει στο Λονδίνο, στο CoinDesk σε μια συνομιλία μέσω Telegram.

Ο Vinokourov πρόσθεσε ότι «η αγορά στα χαμηλά» παραμένει η καλύτερη στρατηγική, καθώς η θεσμική ζήτηση για κρυπτονομίσματα συνεχίζει να αυξάνεται. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός Square ανακοίνωσε επένδυσή σε bitcoin ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη. Αλλού, το πρόσφατο λανσάρισμα του καναδικού ETF που περιλαμβάνει bitcoin παρουσιάζει ισχυρές εισροές, όπως σημείωσε η Glassnode.

Επιπλέον, η επίλυση μιας μακροχρόνιας νομικής διαμάχης μεταξύ της Tether Ltd, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το Bitcoin (USDT, + 0,09%), και του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης απομάκρυνε μια πιθανή συστημική απειλή για την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές της JPMorgan προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στο tether ενέχει κίνδυνο για τις αγορές των κρυπτονομισμάτων, δεδομένου ότι το stablecoin χρησιμοποιείται ευρέως.