Black Friday: Κάτω από τον πήχη οι εισπράξεις – Στο online οι προσδοκίες

Black Friday: Κάτω από τον πήχη οι εισπράξεις – Στο online οι προσδοκίες
Μία γυναίκα περνά μπροστά από μία βιτρίνα στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της ημέρας εκπτωτικών προσφορών, γνωστή ως Black Friday, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυξημένα τα έσοδα των φυσικών καταστημάτων συγκριτικά με πέρυσι – Αύξηση στα ηλεκτρονικά supermarket και φαρμακεία – Πτώση online τζίρου στις ΗΠΑ.

Συνεχίζονται σήμερα μέσω των e-shop οι προσφορές από τις εμπορικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του θεσμού της Cyber Monday ενώ τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση στα φυσικά καταστήματα κατά την Black Friday που προηγήθηκε δείχνουν μεν αύξηση πωλήσεων συγκριτικά με τις περσινές επιδόσεις (λόγω του lockdown του 2020) αλλά οι εισπράξεις κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των εμπόρων.

Την ίδια ώρα οι πωλήσεις στο κανάλι του supermarket φαίνεται να διατηρούν την ανθεκτικότητά τους.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο φόβος μόλυνσης – ειδικά μετά την εμφάνιση νέας μετάλλαξης του ιού – και ο κακός καιρός δεν ευνόησαν το εορταστικό κλίμα της αγοράς. Παρόλαυτά, σημειώνουν ότι ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα αυξήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά των προηγούμενων ημερών της εβδομάδας. Επίσης τα έσοδα των καταστημάτων κινήθηκαν πάνω από τα επίπεδα της αντίστοιχης περσινής περιόδου που τα καταστήματα του λιανεμπορίου ήταν κλειστά λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΠ οι διαδικτυακές προκρατήσεις και προαγορές κινήθηκαν στο 85% των πωλήσεων του 2019, αλλά δείχνουν αυξημένο τζίρο από τα επίπεδα του 2020 για τα e-shops. Τα τελευταία ωστόσο ήταν πέρυσι το μόνο κανάλι αγορών για τους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες αξιοποίησαν μοντέλα αγορών που λάνσαραν στα lockdown της περασμένης χρονιάς όπως click & collect και click away. Έτσι διευκόλυναν αγορές καταναλωτών χωρίς επίσκεψη στο χώρο των καταστημάτων αλλά σε χώρους εκτός αυτών. Επίσης ένας σημαντικός όγκος αγορών της Black Friday έγινε online. Εξάλλου, οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου όπως Πλαίσιο Computers, Κωτσόβολος και Media Markt, που άνοιξαν το χορό των προσφορών μια εβδομάδα νωρίτερ, εγκαινίασαν τη σεζόν από τα e-shop τους. Σήμερα συνεχίζουν κλιμακώνοντας τις καμπάνιες τους. Το ίδιο ισχύει για μεγάλες αλυσίδες ένδυσης, πολυκαταστήματα, ακόμη και φαρμακεία και supermarket.

Εξάλλου, για μια ακόμη χρονιά οι πωλήσεις σε ηλεκτρονικά φαρμακεία και ηλεκτρονικά supermarket συνέχισαν την κούρσα σημειώνοντας αύξηση 115% και 27% αντίστοιχα την Black Friday συγκριτικά με τη μέση αξία των προηγούμενων 3 Παρασκευών του Νοεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group o συνολικός online τζίρος της φετινής Black Friday στα δύο αυτά κανάλια δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον αντίστοιχο της περσινής, όπου τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά λόγω του lockdown του Νοεμβρίου του 2020.

Τα στοιχεία που καταγράφηκαν σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα eRetail Audit της Convert Group δείχνουν ότι με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις οι πέντε κατηγορίες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τζίρου στα online φαρμακεία ήταν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες (+209%), οι κρέμες αντιγήρανσης (+164%), τα προϊόντα περιποίησης ματιών (+156%), τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου (+149%) και οι ανοιχτές πάνες (+138%). Αντίστοιχα στα online Super markets είδαμε μία σαφή προτίμηση στα κόκκινα κρασιά (+116%), στα ουίσκι (+115%), στη βότκα (+99%), στα ροζέ κρασιά (+91%), και στα λευκά κρασιά (+82%).

Επίσης, ο online καταναλωτής προσθέτει όλο και περισσότερα προϊόντα στις αγορές της Black Friday καθότι η μέση παραγγελία στο online φαρμακείο είχε αξία 44,80 ευρώ και εμπεριείχε 5,1 τεμάχια (συγκριτικά με 43,10 ευρώ με 4,8 τεμάχια τις 3 προηγούμενες Παρασκευές), ενώ στο online supermarket είχε αξία 81,50 ευρώ και εμπεριείχε 36,8 τεμάχια (συγκριτικά με 75,50 ευρώ με 35,9 τεμάχια τις 3 προηγούμενες Παρασκευές).

Η Convert Group εκτιμά ότι η αξία των οnline αγορών από τα online supermarket και τα οnline Φαρμακεία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 2021 τα 500 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) χωρίς να περιλαμβάνονται αγορές που γίνονται σε online pet shops, κάβες, ειδικευμένα e-shops με πάνες, κάψουλες καφέ κ.α..

Λιγότερες οι online πωλήσεις στις ΗΠΑ

Πάντως στις ΗΠΑ, όπου γεννήθηκε ο θεσμός της Black Friday, οι καταναλωτές ξόδεψαν ελαφρώς λιγότερα για online αγορές φέτος, με πολλούς να επιστρέφουν σε φυσικά καταστήματα. Για πρώτη φορά, οι δαπάνες στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της Black Friday μειώθηκαν αντιστρέφοντας την ανάπτυξη των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία της Adobe Analytics, που παρακολουθεί τα δεδομένα συναλλαγών σε 80 από τους 100 μεγαλύτερους retailers στις ΗΠΑ, η συνολική δαπάνη για αγορές online κατά τη διάρκεια της Black Friday ήταν περίπου 8,9 δισ. δολ. από τα 9 δισ. δολ. που ήταν το 2020.