BlackRock: Γιατί τα ομόλογα δεν είναι πια επενδυτικά καταφύγια

BlackRock: Γιατί τα ομόλογα δεν είναι πια επενδυτικά καταφύγια
epa08127746 (FILE) - A view of the New York offices of the financial firm BlackRock in New York, New York, USA, 12 January 2016 (reissued 14 January 2020). Larry Fink, CEO of the world’s largest fund manager BlackRock, has written to executives that the climate change crisis shall guide the investments, reports state on 14 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 52519496 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με την BlackRock, η εποχή της λεγόμενης «Μεγάλης Μετριοπάθειας» έχει παρέλθει.

Την απόρριψη των ομολόγων ως επενδυτικών καταφυγίων σημειώνει στο τελευταίο σχόλιό της η BlackRock.

Πιο συγκεκριμένα, όπως λέει ο επενδυτικός κολοσσός:

Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, προκαλώντας ύφεση.

Δεύτερον, τα επιτόκια δεν θα μειωθούν, παρότι έρχεται ύφεση.

Τρίτον, οι επενδυτές θα απαιτήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης κρατικών ομολόγων εν μέσω υψηλού φορτίου χρέους.

Ως εκ τούτου, ο επενδυτικός κολοσσός δίνει σύσταση underweight για τα κρατικά ομόλογα…

Σύμφωνα με την BlackRock, η εποχή της λεγόμενης «Μεγάλης Μετριοπάθειας» έχει παρέλθει. Οι κεντρικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να πνίξουν την ανάπτυξη χάριν της τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια μπορεί να σπάσουν την εύθραυστη ισορροπία βάσει της οποίας οι επενδυτές αναλάμβαναν αυξανόμενα φορτία χρέους με αντίτιμο υψηλότερο επασφάλιστρο ή αποζημίωση – μια πρόγευση πήραμε από τα βρετανικά ομόλογα.

Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα έντονο trade-off μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού. Ωστόσο, οι προβλέψεις τους, καθώς και η ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα, δεν αναγνωρίζουν ότι το κόστος μείωσης του πληθωρισμού είναι η ύφεση. Αναμένεται λοιπόν οι κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τελικά τις αυξήσεις επιτοκίων.

Oι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τελικά τις αυξήσεις επιτοκίων.

Αλλά δεν θα έχουν κάνει αρκετά για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη χαλάρωση. «Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν το γιατί τα ομόλογα δεν είναι πια επενδυτικά καταφύγια…» καταλήγει η BlackRock.