BlackRock: Οι επενδυτές σφάλλουν για επιτόκια και ομόλογα – Οι 3 πραγματικοί κίνδυνοι για τις αγορές

Στον απόηχο του χθεσινού sell off στις μετοχές της Wall Street, ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock δημοσίευσε σχόλιο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις αποδόσεις των ομολόγων και στις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και επισημαίνοντας τρεις συγκεκριμένους κινδύνους, τους οποίους οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν λάβει υπόψη.

Όπως φαίνεται, το 2022 θα βάλει δύσκολα στους επενδυτές, με άλμα στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς, που αγγίζει το 1,85%, και τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους της Fed, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.

Η χθεσινή πτώση στην αμερικανική χρηματαγορά, που ξεκίνησε από τον τεχνολογικό κλάδο, δείχνει πως οι παραπάνω εξελίξεις ήδη προεξοφλούνται… ωστόσο η BlackRock εκφράζει διαφορετική άποψη σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Όπως υποστηρίζει, παρά τις αυξήσεις στα επιτόκια, το άθροισμά τους θα παραμείνει, εν τω συνόλω, σταθερό, χάρη στη χαρακτηριστική στροφή της Fed έναντι των πληθωριστικών πιέσεων. Την ίδια στιγμή, η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων δεν «λέει» τίποτε άλλο πέρα από το ότι οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ομόλογα – και αυτά δεν είναι κακά νέα για τις μετοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, λέει ο επενδυτικός οίκος, το έναυσμα για την πτώση ήταν η Fed, που έδειξε μια ταχύτερη από το αναμενόμενο πρόθεση εξομάλυνσης της πολιτικής της, συμπεριλαμβανομένης της προαναγγελίας συρρίκνωσης του ισολογισμού της.

Οι αγορές προεξόφλησαν γρήγορα ταχύτερες και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, σε ένα περιβάλλον ιστορικά υψηλού πληθωρισμού (υψηλό 40ετίας) και «στενής» αγοράς εργασίας, που έχει σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες δέχθηκαν πιέσεις καθώς οι μετοχές ανάπτυξης απώλεσαν τη «λάμψη» τους, με την προφανή προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων να καθιστά τα μελλοντικά κέρδη λιγότερο ελκυστικά. Είναι κακό όλο αυτό για τις μετοχές; Η BlackRock λέει «όχι».

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τις μετοχές, κατά την άποψή της, είναι ότι η Fed σηματοδοτεί, ούτως ή άλλως, ένα χαμηλό άθροισμα ως προς τις αυξήσεις επιτοκίων.

Νέες πολιτικές

Η Fed έχει υιοθετήσει νέες πολιτικές που αφήνουν τον πληθωρισμό να αυξηθεί λίγο ώστε να αντισταθμιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν – και πλέον έχει επιτύχει τον στόχο της.

Ως εκ τούτου, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα θελήσουν να συνεχίσουν να ζουν με την άνοδο στις τιμές. Γιατί; Οι τρέχουσες ανατιμήσεις πυροδοτούνται από σοκ προσφοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία και την αδυναμία κάλυψης της ζήτησης.

Πιθανή δε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα πλήξει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε μια εποχή που η οικονομία δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως τις πληγές της.

Σύμφωνα με την BlackRock, λοιπόν, αν oι κεντρικές τράπεζες σηκώσουν το πόδι τους από το πεντάλ του γκαζιού αίροντας τα μέτρα στήριξης, θα προκαλέσουν μεγάλη πτώση στις αγορές αλλά και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Τι δεν εκτιμούν όμως οι επενδυτές που μπορεί να επιφέρει ραγδαία πτώση;

Οι τρεις κίνδυνοι

Όπως επισημαίνει η BlackRock, η σιωπηρή απόκριση της Fed θα πρέπει να αυξήσει μέτρια μόνο τις ιστορικά χαμηλές πραγματικές αποδόσεις ή τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό και να υποστηρίξει τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Η πρόσφατη απότομη άνοδος των αποδόσεων φαινομενικά προσομοιάζει με την «έκρηξης» του 2013, όταν η Fed μείωσε τις πράξεις ανοιχτής αγοράς. Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές: η πτώση δεν οφείλεται στους φόβους για απότομη αύξηση του επιτοκίου πολιτικής. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή.

Η σχεδιαζόμενη μείωση του ισολογισμού της θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να απαιτούν υψηλότερο προθεσμιακό ασφάλιστρο για τη διατήρηση μακροπρόθεσμων ομολόγων – αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι αρνητικό για τις μετοχές σε αντίθεση με την ύφεση.

Μέχρι στιγμής, ο άξονας της Fed σε θέματα πολιτικής αφορά λιγότερο τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές. Σε αυτό το κλίμα, η ΒlackRock βλέπει τρεις βασικούς κινδύνους:

Πρώτον, κεντρικές τράπεζες όντως πατούν φρένο ή οι αγορές πιστεύουν ότι μπορεί να πατήσουν, κάτι που αποτελεί κακή έκβαση τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, αλλά και ένα από τα εναλλακτικά σενάρια στο βασικό που παρουσιάζεται στο Global Outlook για το 2022 του οίκου

Δεύτερον, το στέλεχος Omicron εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, δεδομένης της εισροής επισκεπτών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η BlackRock αναμένει ότι η Χώρα του Δράκου θα διατηρήσει την πολιτική της για μηδενικό COVID – τουλάχιστον φαινομικά – σε αυτή τη σημαντική πολιτικά χρονιά.

Κάτι τέτοιο προεξοφλεί περισσότερους περιορισμούς ως προς την οικονομική δραστηριότητα, παρότι το Πεκίνο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του φέτος με χαλάρωση της πολιτικής.

Τρίτον, αυξάνεται το γεωπολιτικό ρίσκο, με τις πιθανότητες σύγκρουσης σε Ιράν λόγω του πυρηνικού προγράμματός του, σε Ουκρανία με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, σε Ταϊβάν να πολλαπλασιάζονται. Τα παραπάνω λοιπόν θα μπορούσαν να κλονίσουν τις αγορές τη στιγμή που η προσοχή των αναλυτών δεν είναι στραμμένη στη γεωπολιτική.