BlackRock: Σε βαθιά ύφεση η Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης

BlackRock: Σε βαθιά ύφεση η Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης
epa08127746 (FILE) - A view of the New York offices of the financial firm BlackRock in New York, New York, USA, 12 January 2016 (reissued 14 January 2020). Larry Fink, CEO of the world’s largest fund manager BlackRock, has written to executives that the climate change crisis shall guide the investments, reports state on 14 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 52519496 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε βαθιά ύφεση θα οδηγήσει την Ευρώπη η ενεργειακή κρίση… λέει η BlackRock, που υποστηρίζει ότι η έκρηξη τιμών και η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο φαντάζουν ως ένα πολύ ρεαλιστικό ενδεχόμενο, πλέον…

Μάλιστα, η κατάσταση, δυστυχώς, έχει επιδεινωθεί, με τη Ρωσία να έχει βάλει «stop» στις ροές φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διακινδυνεύει να συντρίψει την οικονομική δραστηριότητα, στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Επομένως, «οι Ευρωπαίοι policy makers θα πρέπει να αφυπνιστούν και μάλλον θα το κάνουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με ό,τι περιμένουν οι αγορές – αλλά όχι προτού υπάρξει μια σοβαρή ύφεση».

Σε αυτό το πλαίσιο, «δίνουμε ισχυρή σύσταση Underweight για τις μετοχές, με την προτίμησή μας να κερδίζουν τα ομόλογα υψηλής ποιότητας»

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια προκάλεσαν άνοδο στις τιμές, που ενισχύθηκαν…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά σχεδόν το 12% του ΑΕΠ της στην ενέργεια, γεγονός το οποίο καθιστά την τρέχουσα κρίση τη χειρότερη μετά το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970.

(Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για τις ΗΠΑ, έναν καθαρό εξαγωγέα ενέργειας…).

Μέτρα…

«Και η Γηραιά Ήπειρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με την επιβολή δελτίου ενέργειας, προς το παρόν, να φαντάζει ως μοναδική λύση» λέει η BlackRock… που προσθέτει:

«Ο χειμώνας μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης, μειώνοντας τα αποθέματα.

Οι χώρες σπεύδουν να αποσυμπιέσουν ειδικά τα νοικοκυριά.» Η Γερμανία σχεδιάζει να φορολογήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη από παρόχους ενέργειας και να επιβάλει πλαφόν στην Ενέργεια.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ έχουν ζητήσει παρόμοιες πολιτικές. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο: να πληρώσει στους προμηθευτές τη διαφορά μεταξύ μιας νέας ανώτατης τιμής και της τιμής που θα μπορούσαν να χρεώσουν.

Οι πολιτικές της ευρωζώνης είναι πολύ πιο περιορισμένες από αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου ή από προηγούμενες οι οποίες είχαν εφαρμοστεί στην περίοδο της Covid 19.

Τα παραπάνω, λέει η BlackRock, ενισχύουν την πεποίθηση πως το ενεργειακό σοκ θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη ύφεση, η οποία θα διαρκέσει αρκετά τρίμηνα.

Η ΕΚΤ πρόκειται να κάνει τα πράγματα χειρότερα: Όπως και η Federal Reserve, οι Ευρωπαίοι policy makers δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά που θα κάνει στην ανάπτυξη η προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Οι προβλέψεις της, δε, για την ανάπτυξη είναι εκτός τόπου και χρόνου, αφού δεν λαμβάνουν υπόψη πρόσφατα γεγονότα όπως η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Θεωρούμε, λοιπόν, πιο πιθανό το κακό σενάριο της ΕΚΤ για ύφεση -0,9%.

Το ευρώ, που διολισθαίνει σε χαμηλά 20 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αντανακλά την επιδείνωση της ανάπτυξης και των όρων εμπορίου εξαιτίας των υψηλότερων τιμών στην ενέργεια».

Η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τους κινδύνους κατακερματισμού στην αγορά ομολόγων – και ίσως αναγκαστεί να θέσει σε εφαρμογή το TPI. Σημειώνεται πως τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ιταλίας επιδεινώθηκαν.

Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανό να τροφοδοτήσει αστάθεια στα ιταλικά ομόλογα, ακόμα κι αν οι επερχόμενες εκλογές πιθανότατα καταλήξουν σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, που θα μείνει προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό άρμα…

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις επιθετικές της αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022, αλλά στη συνέχεια θα σταματήσει, μόλις δει πως η οικονομία πλήττεται. Τα επιτόκια στο τέλος του έτους πιθανότατα θα είναι κάπως χαμηλότερα από τις τρέχουσες προσδοκίες» αναφέρει η BlackRock.

Συμπέρασμα: Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν έχουν προεξοφλήσει τη βαθιά ύφεση που έρχεται… Εξαιρουμένων των εμπορευμάτων, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών στην Ευρώπη είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Ως εκ τούτου, «οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών στην Ευρώπη είναι υπερβολικά αισιόδοξες». «Παραμένουμε underweight στις ευρωπαϊκές μετοχές»…