BlackRock: Σύσταση «overweight» για τις μετοχές – Ποιοι οι κίνδυνοι

BlackRock: Σύσταση «overweight» για τις μετοχές – Ποιοι οι κίνδυνοι
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μείωση έκθεσης σε ό,τι αφορά περιουσιακά στοιχεία κινδύνου προτρέπει η BlackRock, ενώ διατηρεί σύσταση overweight για τις μετοχές – κάτι που, αν μη τι άλλο, είναι κάπως αντιφατικό.

Γιατί; Όπως εξηγεί, το πρόσφατο selloff σημαίνει ότι περισσότεροι από τους παραπάνω κινδύνους έχουν προεξοφληθεί.

«Πιστεύουμε, επίσης, ότι το άθροισμα των επιτοκιακών αυξήσεων της Fed θα είναι ιστορικά χαμηλό, με τους φόβους για ύφεση να κρίνονται πως είναι υπερβολικοί». 

Ως εκ τούτου, λέει η BlackRock, οι μετοχές παραμένουν πιο ελκυστικές από τα ομόλογα, παρότι το ιστορικό selloff των ομολόγων. Υπενθυμίζεται πως η χρoνιά για τον οίκο ξεκίνησε με σύσταση «overweight» για τις μετοχές και «underweight» για τα ομόλογα.

Ωστόσο, οι μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από τότε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, που ήταν απόρροια των περιορισμών προσφοράς, οι οποίοι προέκυψαν λόγω πανδημίας.

Η Fed έκανε τη ρητορική της πολύ πιο επιθετική, προαναγγέλλοντας νομισματική σύσφιξη… Ως αποτέλεσμα, τόσο η αμερικανική όσο και οι άλλες ανά τον κόσμο οικονομίες «αναμένουν» ύφεση, με την Κίνα… να δείχνει τον δρόμο.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη στη Χώρα του Δράκου σημειώνει επιβράδυνση λόγω και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid. Τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα, σε αυτό το περιβάλλον, υπέστησαν sell off. Παρ’ όλα αυτά, λέει η BlackRock, «παραμένουμε overweight στις μετοχές» και εξηγείται:

α. Πρώτον, πολλοί από τους κινδύνους για την ανάπτυξη αντικατοπτρίζονται στις τιμές των μετοχών, συνεπώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.

β. Σωρευτικά, οι επιτοκιακές αυξήσεις θα κυμανθούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι των πληθωριστικών πιέσεων – η Fed φαίνεται να επιλέγει πληθωρισμό λίγο υψηλότερο από τον στόχο του 2%, χάριν της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Βέβαια, λέει ο επενδυτικός οίκος, «τρία πράγματα έχουν γίνει ξεκάθαρα για εμάς»:

α. Το σοκ στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα κάνει τον πληθωρισμό ακόμη πιο επίμονο.

β. Η Fed θα προχωρήσει με τις προβλεπόμενες αυξήσεις των επιτοκίων για φέτος, αλλά στη συνέχεια θα σταματήσει, καθώς η επίδραση της σύσφιξης στην ανάπτυξη γίνεται σαφέστερη.

γ. Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ζήσουν με πληθωρισμό προσφοράς και δεν θα «σηκώσουν» τα επιτόκια πολιτικής πάνω από το ουδέτερο επίπεδό τους.

Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των επιτοκιακών αυξήσεων θα είναι ιστορικά χαμηλό, δεδομένου του επιπέδου του πληθωρισμού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

α. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να πατήσουν απότομα φρένο και να προκαλέσουν ύφεση σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.

β. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να διαψευστούν, όπως και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τις κεντρικές τράπεζες. Κατά συνέπεια, τα ομόλογα μάλλον θα υποφέρουν… – οι αποδόσεις στο αμερικανικό δεκαετές κινείται σε υψηλό τριετίας.

Τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών είναι λιγότερο αποτελεσματικοί διαφοροποιητές χαρτοφυλακίου σε περιόδους κατά τις οποίες κυριαρχούν οι κρίσεις προσφοράς, όπως συμβαίνει τώρα.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με την BlackRock, καλό είναι οι επενδυτές να προτιμούν βραχυπρόθεσμους τίτλους χρέους.

Από την άλλη, το πληθωριστικό περιβάλλον ευνοεί τις μετοχές.

«Μας αρέσει επίσης ο συνδυασμός χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, η επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και οι λογικές αποτιμήσεις των ιδίων κεφαλαίων.

Αναθεωρούμε επί τα χείρω τη σύσταση overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς βλέπουμε το ενεργειακό σοκ να πλήττει περισσότερο αυτήν την περιοχή.

Αναμένουμε δε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξαμαλύνει σταδιακά και αργά την πολιτική. Μας αρέσει το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, καθώς βλέπουμε τον παράγοντα ποιότητάς του να είναι ανθεκτικός σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών σεναρίων» καταλήγει η BlackRock.