BlackRock: Σύσταση «Underweight» για τα ομόλογα, σε καθεστώς sell off η τεχνολογία

BlackRock: Σύσταση «Underweight» για τα ομόλογα, σε καθεστώς sell off η τεχνολογία
epa08127746 (FILE) - A view of the New York offices of the financial firm BlackRock in New York, New York, USA, 12 January 2016 (reissued 14 January 2020). Larry Fink, CEO of the world’s largest fund manager BlackRock, has written to executives that the climate change crisis shall guide the investments, reports state on 14 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 52519496 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διατηρεί τη σύσταση «Underweight» στα ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει «θετική» απέναντι στις μετοχές.

Όπως λέει, η απότομη άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα συνάδει με το σχεδιαζόμενο rebalancing στα χαρτοφυλάκια, στο πλαίσιο της επιθυμίας των επενδυτών για μικρότερο ρίσκο από τη διακράτηση χρέους. Την ίδια στιγμή, αναφέρει η BlackRock, «η Fed απλώς θα πάρει το πόδι από το γκάζι, δεν θα πατήσει φρένο».

Προβλήματα, βέβαια, θα αντιμετωπίσει ο τεχνολογικός τομέας, με τους αναλυτές του οίκου να προειδοποιούν ότι «η εξασθένηση της Omicron θα προκαλέσει κύμα πωλήσεων στον τεχνολογικό τομέα».

Για τα ομόλογα

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, σύμφωνα με την BlackRock, η ταχύτητα αυτών των κινήσεων είναι δείγμα μιας αγοράς που προετοιμάζεται για υπέρβαση εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το υφιστάμενο μακροοικονομικό υπόβαθρο.

Τα ομόλογα είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα το 2022, που παρέτεινε την ασυνήθιστα κακή πορεία του περασμένου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα. Οι βραχυπρόθεσμες λήξεις έχουν εκτιναχθεί λόγω των επικείμενων αυξήσεων στα επιτόκια εκ μέρους της Fed. «Ωστόσο, οι αγορές έσπευσαν γρηγορότερα από ό,τι δικαιολογείται να προεξοφλήσουν τις ενέργειές της».

Οι αγορές μετατόπισαν τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες τους για να συμπεριλάβουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2022. Η hawkish διάθεση έχει εξαπλωθεί σε όλες τις μακροπρόθεσμες λήξεις, αλλά και σε αγορές όπως η ζώνη του ευρώ.

Πληθωρισμός

Σύμφωνα με την BlackRock, το κλειδί για να κατανοήσουμε το τρέχον περιβάλλον είναι να αναγνωρίσουμε την αιτία του πληθωρισμού: Ήτοι τους περιορισμούς της προσφοράς. Αυτό σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή από την επί δεκαετίες κυριαρχία των παραγόντων της ζήτησης.

Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την προσφορά, όπου η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να σταθεροποιήσει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την ανάπτυξη: πρέπει να επιλέξει μεταξύ τους.

Οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ζήσουν με περισσότερο πληθωρισμό, κατά την BlackRock, δεδομένου του κόστους για τη μείωση του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, πρέπει να βγάλουν το πόδι από το γκάζι, αίροντας τα έκτακτα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο θα οδηγήσει τον πληθωρισμό που προκαλείται από την προσφορά πολύ πέρα από την τρέχουσα οικονομική επανεκκίνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η BlackRock συνεχίζει να βλέπει μια ιστορικά σιωπηλή απάντηση πολιτικής στον πληθωρισμό.

Εν κατακλείδι, δεδομένης της ταχύτητας της Fed, οι αγορές ομολόγων μπορεί να επισπεύδουν αδικαιολογήτως.

Το σκηνικό για τα ομόλογα παραμένει αρνητικό, καθώς η BlackRock «βλέπει» αναζωπύρωση του όρου premium, ωθώντας τις αποδόσεις υψηλότερα, – ειδικά διότι η Fed ετοιμάζεται να συρρικνώσει τον ισολογισμό της. Ωστόσο, λέει ο επενδυτικός οίκος, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακά νέα για τις μετοχές.

Το selloff στις μετοχές κρύβει τεράστιες μεταβολές, με τις μετοχές της τεχνολογίας να «πέφτουν» και πολλούς που έχουν επενδύσει σε κυκλικές μετοχές να αποσπούν κέρδη.  

Πράγματι, η εξασθένηση της Omicron θα συμβάλει σε κύμα πωλήσεων στον τεχνολογικό τομέα. Γι’ αυτό τον λόγο, η BlackRock εξακολουθεί να ευνοεί τις κυκλικές μετοχές.