Μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα- Για σαμποτάζ κάνει λόγο ο Μαδούρο

Μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα- Για σαμποτάζ κάνει λόγο ο Μαδούρο
epa07421159 General view of buildings with emergency lights in Caracas, Venezuela, 07 March 2019, during a power blackout that affected the country. Venezuela suffer a new power blackout that affected at least 11 states, and the capital of the country, causing the collapse of the public transport. EPA/RAUL MARTINEZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μετρημένες» οι ημέρες του Νικολάς Μαδούρο, δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ παράλληλα η ΕΕ εξετάζει νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βενεζουέλα, πρόβλημα που η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.

Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι συχνές στη Βενεζουέλα, που μαστίζεται από οικονομική κρίση, καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, υπερπληθωρισμός και μαζική μετανάστευση των πολιτών.

Ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Λουίς Μότα Ντομίνγκες δήλωσε ότι η Βενεζουέλα υφίσταται «πόλεμο του ηλεκτρισμού» και ότι «αυτή τη φορά επιτέθηκαν στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκουρί», τον μεγαλύτερο της χώρας, στον νότο.

Οι επικριτές της κυβέρνησης προσάπτουν σε αυτήν την ευθύνη, κάνοντας λόγο για διαφθορά και αποεπένδυση που έχουν κάνει ανεπαρκές το δίκτυο. Η κυβέρνηση επισημαίνει πως μέρος των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση οφείλεται σε ενέργειες των αντιπάλων της.

Η λειτουργία του μετρό διακόπηκε και πολλοί άνθρωποι στο κέντρο του Καράκας χρειάστηκε να περπατήσουν ώρες για να φθάσουν στα σπίτια τους, καθώς τα λιγοστά λεωφορεία στους δρόμους γέμισαν ασφυκτικά.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, η διακοπή πλήττει την πρωτεύουσα και 15 από τις 23 Πολιτείες της Βενεζουέλας. Ένας δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης της Βενεζουέλας έκανε λόγο για «εθνικό μπλακάουτ».

Ο Μότα Ντομίνγκες είπε πως περίμενε η λειτουργία του δικτύου να έχει αποκατασταθεί μέσα σε τρεις ώρες.

Μέσω Twitter, ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το πρόβλημα. «Ο πόλεμος της ηλεκτροδότησης που ανακοινώθηκε και διευθύνεται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εναντίον του λαού μας θα αποτύχει», διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο κι έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 χώρες απέδωσε την διακοπή στην κυβέρνηση του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «άρπαγα» της εξουσίας. «Πάνω από έξι ώρες χωρίς φως στο Καράκας, είναι ρεκόρ. Χάος, ανησυχία, αγανάκτηση. Αυτή η βλάβη μαρτυρά την αναποτελεσματικότητα του άρπαγα. Η αναγέννηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και της χώρας περνά από το τέλος της αρπαγής», υποστήριξε ο Γκουαϊδό μέσω Twitter.

Η διακοπή άρχισε στις 16:50 τοπική ώρα (22:50 ώρα Ελλάδας) χθες Πέμπτη. Η ηλεκτροδότηση δεν είχε αποκατασταθεί στις 05:40 σήμερα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αμερικανός αξιωματούχος: «Μετρημένες» οι ημέρες του Νικολάς Μαδούρο

«Οι ημέρες» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι «μετρημένες», δήλωσε σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου ο Μαρκ Γκριν, ο επικεφαλής της USAID, της αμερικανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας και ανάπτυξης, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να πει για πόσο ακόμη θα κρατηθεί στην εξουσία.

«Πιστεύω ότι οι ημέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες, δεν γνωρίζω ποιος είναι ο ακριβής αριθμός για αυτό» σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ έδινε κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επιπρόσθετες κυρώσεις για το Καράκας. «Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ενός αριθμού οικονομικών οργανισμών και θα διευρύνουμε αυτό το δίχτυ» κυρώσεων, σημείωσε ο Έιμπραμς.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των γερουσιαστών, οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή μια στρατιωτική επέμβαση.

Χάικο Μάας: Η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει στις όποιες περαιτέρω εξελίξεις στη Βενεζουέλα και η απειλή της επιβολής επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο παραμένει στο τραπέζι, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χθες Πέμπτη.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων περίπου πενήντα χωρών, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών, έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο και κλιμακώνουν τις πιέσεις που ασκούν στον Μαδούρο για να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα (…) παρακολουθήσει και θα αντιδράσει στις περαιτέρω εξελίξεις», τόνισε ο Χάικο Μάας μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Συζητήσαμε ήδη στο πιο πρόσφατο συμβούλιο των ΥΠΕΞ ότι μπορεί να έρθει η ώρα που θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Το Καράκας ζητά από τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν την πολιτική ανάμιξης τους στην Βενεζουέλα

Ο αυτοανακηρυχθέντας πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, μια μέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο να απελάσει τον Γερμανό πρεσβευτή στην Βενεζουέλα, ζήτησε από την Γερμανία να διαπιστεύσει πρεσβευτή που θα ορίσει ο ίδιος, δήλωσε μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε μήνυμα με αίτημα ο κύριος Ότο Γκεμπάουερ να αναγνωριστεί ως ο εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Σκοπεύουμε να επικοινωνήσουμε με τον κύριο Γκεμπάουερ», τόνισε η εκπρόσωπος.

Ο πρεσβευτής που έχει διορίσει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει ανακληθεί προς το παρόν, διευκρίνισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση «την παρούσα στιγμή δεν εμπλέκεται σε πολιτικές συζητήσεις» με τον πρεσβευτή.

Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Βενεζουέλας Ντάνιελ Κρίνερ, ένας από τους δυτικούς πρεσβευτές που είχε υποδεχθεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό κατά την επιστροφή του στο Καράκας, κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση Μαδούρο για «ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις» της Βενεζουέλας και του ζητήθηκε χθες να εγκαταλείψει τη χώρα «μέσα σε 48 ώρες».

Σήμερα, ο Κρίνερ συναντήθηκε με τον Γκουαϊδό στο Καράκας με τους δύο να συζητούν μεταξύ άλλων και την διπλωματική εκπροσώπηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ο Γκουαϊδό με tweet του είπε ότι εξέφρασε στον Γερμανό πρεσβευτή την «απόρριψη των απειλών από το καθεστώς των σφετεριστών», σημειώνοντας ότι η γερμανική πρεσβεία στο Καράκας θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την ηγεσία του εμπορικού επιτετραμμένου.

Από την πλευρά της βενεζουελανής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «επανεξετάσει» την πολιτική «διαρκούς ανάμιξης» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. «Η Βενεζουέλα ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανακτήσει την ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ και θα ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ τις θέσεις της διαρκούς ανάμιξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις, την ξεκάθαρη ευθυγράμμιση με την επιθετική στρατηγική της Ουάσινγκτον και τη στήριξή της σε αντισυνταγματικές ενέργειες της ακραίας αντιπολίτευσης», τόνισε με tweet του ο Αρεάσα.

Με δηλώσεις του σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε την «αδιαμφισβήτητη» στήριξη του Βερολίνου στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό.

Ο πρόεδρος Μαδούρο με tweet του κάλεσε τους Βενεζουελανούς να έχουν «ατσάλινα νεύρα», λέγοντας «θα συνεχίσουμε να νικάμε!»