Μπλόκα, ανοιχτά διόδια και «όχι» στον διάλογο – Στα άκρα η σύγκρουση με τους αγρότες
- 19/12/2025, 09:00
- SHARE
- Απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τη σύσκεψη στον Λευκώνα Σερρών
- Κλείνουν παρακαμπτήριους δρόμους, ανοίγουν τις μπάρες των διοδίων το Σαββατοκύριακο
- Αποκλεισμός Προμαχώνα για φορτηγά επ’ αόριστον
Σε νέα φάση περνούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους παραγωγούς να αποφασίζουν κλιμάκωση των δράσεών τους τις επόμενες ημέρες, κλείνοντας δρόμους και παρακαμπτήριες οδούς και ανοίγοντας τις μπάρες των διοδίων, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση.
Την απόφαση έλαβε η Πανελλαδική Επιτροπή των αγροτικών μπλόκων, που συνεδρίασε στον Λευκώνα Σερρών, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» από την κυβέρνηση και για διάλογο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όπως τονίζουν οι αγρότες, τα βασικά αιτήματά τους παραμένουν αναπάντητα, γεγονός που τους οδηγεί στη σκλήρυνση της στάσης τους.
Από την Παρασκευή, σε αρκετά μπλόκα θα προχωρήσουν σε κλείσιμο περισσότερων δρόμων και παρακαμπτήριων οδών, ενώ το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα των διοδίων για ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Από την Τρίτη, όπως αναφέρουν, θα διευκολύνουν την κυκλοφορία ενόψει των μετακινήσεων για τις γιορτές.
Η αφορμή και το «ρήγμα» με την κυβέρνηση
Σύμφωνα με τους αγρότες, η παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΛΓΑ πριν από την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης αποτέλεσε τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ακόμη και αν το τεχνικό ζήτημα αποκαταστάθηκε γρήγορα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας κάλεσε τους αγρότες σε «σοβαρή συζήτηση», σημειώνοντας ότι έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις σε βασικά αιτήματα, όπως το αγροτικό πετρέλαιο και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, με περαιτέρω μείωση της τιμής της κιλοβατώρας.
Πηγές του υπουργείου ξεκαθάριζαν μετά την ανακοίνωση της κλιμάκωσης ότι «ναι στον διάλογο και στα λογικά αιτήματα, όχι στην κλιμάκωση και την ταλαιπωρία της κοινωνίας», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα.
Τα μπλόκα ανά περιοχή
Στον Λευκώνα Σερρών, τα τρακτέρ παραμένουν σε θέση μάχης, με τους αγρότες να δηλώνουν ότι θα επιχειρήσουν να περιορίσουν την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών. Την Παρασκευή, η διέλευση προς Λάρισα θα είναι ελεύθερη έως τις 14:00, ενώ αργότερα προβλέπεται αποκλεισμός παρακαμπτήριων δρόμων, ανάλογα με τη δυναμική κάθε μπλόκου.
Στον Προμαχώνα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του μεθοριακού σταθμού για όλα τα φορτηγά, με ουρές χιλιομέτρων να σχηματίζονται εντός Ελλάδας και στη Βουλγαρία. Οι αρχές εφαρμόζουν σχέδιο αποσυμφόρησης, ωστόσο η κατάσταση παραμένει οριακή.
Στη Νίκαια, αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεδριάζουν για να αποφασίσουν το κλείσιμο παρακαμπτήριων δρόμων, με επικρατέστερο σενάριο την παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας–Βόλου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το Σαββατοκύριακο, στα διόδια του Ευαγγελισμού, εξετάζεται και διανομή αγροτικών προϊόντων στους διερχόμενους οδηγούς.
Στα Μάλγαρα, το ρεύμα προς Αθήνα παραμένει κλειστό για 18η ημέρα, ενώ στο Δερβένι και στα Πράσινα Φανάρια συνεχίζονται οι ωριαίοι αποκλεισμοί και οι παρεμβάσεις στα πλευρικά διόδια. Παράλληλα, το τελωνείο των Ευζώνων συνεχίζει τους καθημερινούς αποκλεισμούς σε συγκεκριμένες ώρες.
Στη Θουρία, στον αυτοκινητόδρομο του Μορέα, προστίθενται καθημερινά νέα τρακτέρ στο μπλόκο, με τους αγρότες να δηλώνουν ότι συντάσσονται με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και προχωρούν σε κλιμάκωση, διατηρώντας ωστόσο ανοιχτή τη διέλευση για οχήματα έκτακτης ανάγκης.