Μπλόκο σε όσους προσλαμβάνουν ξένους εξαγγέλλει η βρετανική κυβέρνηση

Μπλόκο σε όσους προσλαμβάνουν ξένους εξαγγέλλει η βρετανική κυβέρνηση

Η υπ. Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι οι εταιρείες που προτιμούν τους ξένους από τους Βρετανούς για την κάλυψη των θέσεων, θα πρέπει εκδιωχθούν. 

Η Βρετανική κυβέρνηση θέλει να «αποκαλύψει» ποιές επιχειρήσεις δεν προσπαθούν αρκετά ώστε να δίνουν ευκαιρίες εργασίας σε Βρετανούς υπαλλήλους πριν προσλάβουν ξένους, όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Αυτό το σχόλιο ακολούθησε μετά από την ανακοίνωση της υπουργού, στο πλαίσιο της διάσκεψης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική σύμφωνα με την οποία θα γίνει δυσκολότερο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς υπαλλήλους. Όπως είναι φυσικό οι αναφορές αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις από τους τα σωματεία εργαζομένων.

Οι ανησυχίες γύρω από το μεταναστευτικό ήταν ένας παράγοντας – κλειδί για το εκλογικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο και αφορούσε στην παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μειώσει των αριθμό προσφύγων στην Μεγάλη Βρετανία.

Ο Άνταμ Μάρσαλ, Επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου, είπε ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικές προσπάθειες από τις επιχειρήσεις τόσο όσον αφορά την πρόσληψη Βρετανών όσο και στην μετεκπαίδευση του ημιδαπού εργατικού δυναμικού. Σε συνέντευξή της στο BBC, η υπουργός Εσωτερικών, απάντησε σχετικά λέγοντας «Μπορεί [ο Μάρσαλ] να ξέρει κάποιες εταιρείες οι οποίες έχουν θετική στάση σε αυτό το θέμα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι πολλές που δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες. Αυτές θέλουμε να αποκαλύψουμε εδώ».

Στην ομιλία της στη διάσκεψη, η Ράντ, είχε προτείνει να πραγματοποιηθούν τέστ στις υπάρχουσες εταιρείες, ως ένας τρόπος ελέγχου, ώστε να διαπιστώσουν αν προσπάθησαν να προσλάβουν ντόπιους πριν δώσουν τις θέσεις στους ξένους.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης κατήγγειλαν τόσο το ύφος και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων Ραντ.

«Οι ιδέες του Συντηρητικού κόμματος έχουν γίνει όλο και πιο ξενοφοβικές», δήλωσε ο Andy Burnham, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος και πρόσθεσε «Η ιδέα του να υπάρχουν βρετανικές επιχειρήσεις με λίστες ξένων εργαζομένων είναι αντίθετο σε κάθετι που αυτή η χώρα υποστηρίζει. Θα προκαλούσε διχασμό, διακρίσεις και θα έθετε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πραγματικά εχθρικό κλίμα στους χώρους εργασίας και τις κοινότητες».

Ο Nicola Sturgeon, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, έγραψε στο Twitter ότι «φαίνεται ότι έχουμε στα σκαριά μια κυβέρνηση του UKIP», αναφερόμενος στο αντι-μεταναστευτική Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Reuters