Bloode: Η ελληνική startup που θέλει να λύσει το πρόβλημα της εθελοντικής αιμοδοσίας

Bloode: Η ελληνική startup που θέλει να λύσει το πρόβλημα της εθελοντικής αιμοδοσίας

Η Ναταλία Κριτσάλη μιλά για την κοινωνική εταιρεία που θέλει να λύσει ένα απ' τα πιο σημαντικά προβλήματα και να εκπαιδεύσει το κοινό. 

Όπως στις ταινίες υπάρχει η ένδειξη πως η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, έτσι ακριβώς συνέβη και με το Bloode. Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν η 17χρονη Ναταλία Μπουγαδέλλη μαζί με τη 18χρονη Ναταλία Κριτσάλη χρειάστηκαν αίμα για τη γιαγιά της πρώτης. «Μέσα από αυτήν την εμπειρία, την προσπάθεια να βρούμε αίμα και κυρίως εξαιτίας της απορίας μου γιατί ο κόσμος δεν δίνει αίμα, αφού όλοι το έχουμε μέσα μας, ξεκίνησε το Bloode» εξηγεί στο FortuneGreece.com η Ναταλία Κριτσάλη.

Η ομάδα τους εντόπισε το πρόβλημα της έλλειψης αιμοδοτών και θέλησε να το αντιμετωπίσει δημιουργώντας μια καινοτόμα κοινωνική επιχείρηση. Το Bloode ξεκίνησε μέσα απ’ τα έδρανα του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας όπου και γνωρίστηκαν η Ναταλία Κριτσάλη, ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος και ο Παναγιώτης Σφήκας και δούλεψαν πάνω σε ένα project βασισμένο στην ιδέα αυτή.

Τα θετικά σχόλια τους έδωσαν έναυσμα για να συνεχίσουν και να αντιμετωπίσουν ένα απ’ τα σημαντικότερα προβλήματα.

Το Bloode είναι μία κοινωνική επιχείρηση που στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και την οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας.

Στην ουσία, πρόκειται για μία ψηφιακή πλατφόρμα εθελοντών μέσα από την οποία ικανοποιούνται ανάγκες για αίμα – μία κοινότητα μέσω της οποίας ο εθελοντής έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται και μπορεί άμεσα να σώσει μία ανθρώπινη ζωή, βελτιώνοντας παράλληλα τη δική του.

Στην πλατφόρμα, αυτή, μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε θέλει να δώσει αίμα και ταυτόχρονα μπορεί να στείλει την έκκληση του για αίμα όποιος ασθενής τo έχει ανάγκη. Οι εκκλήσεις επικοινωνούνται στους εθελοντές και οι εθελοντές παρακινούνται για την ικανοποίηση των εκκλήσεων, αλλά και την επανακοινοποίησή τους στο δικό τους κοινωνικό δίκτυο. «Τα στοιχεία επικοινωνίας του ασθενή δεν δίνονται, ούτε και του εθελοντή, εμείς κάνουμε την επικοινωνία και ο εθελοντής δίνει αίμα στο νοσοκομείο. Τα στοιχεία επικοινωνίας δε δημοσιεύονται προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και των δύο ανθρώπων» εξηγεί η Ναταλία.

Για την παρακίνηση των εθελοντών αιμοδοτών έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα ηθικής επιβράβευσης. «Μέσα από την πλατφόρμα αναγνωρίζονται οι εθελοντές που συνέβαλαν στην ικανοποίηση των εκκλήσεων, δηλαδή προώθησαν μία ανάγκη ή μία δράση και είναι συστηματικά ενεργοί. Η επιβράβευσή τους αφορά στην προβολή της δράσης τους στο δίκτυο του Bloode».

Το 2014, η ομάδα του Bloode εμφανίστηκε μπροστά στην κριτική επιτροπή του Social Impact Award, όπου και κατάφεραν να ξεχωρίσουν . Μια επιβράβευση που όπως παραδέχεται η Ναταλία ήταν η αρχή για αυτό που έχτισε η ομάδα τους, «Ήταν ο πρώτος οργανισμός που πίστεψε σε εμάς, στο όραμα μας και μας έδωσε τα πρώτα εφόδια για να ξεκινήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όποιος είχε παρακολουθήσει τα βραβεία του 2014 θα θυμάται πώς το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένο τότε. Στόχος ήταν να συνδεθούν τα νοσοκομεία με τους αιμοδότες – τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να κάνουν έκκληση για αίμα και μια ειδοποίηση θα στελνόταν στο κινητό των εθελοντών, ώστε να κοινοποιηθεί η ανάγκη. Το μοντέλο αυτό άλλαξε καθώς όπως εξηγεί η Ναταλία η επίτευξη συνεργασίας με ένα νοσοκομείο, στην Ελλάδα του σήμερα, είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, ενώ οι ανάγκες τρέχουν αυτή τη στιγμή. Στην ομάδα ήθελαν να μπορούν να ικανοποιούν άμεσα τις ανάγκες των ανθρώπων που ψάχνουν αίμα και αγωνιούν για τη ζωή τους. Πάντως η συνεργασία με τα νοσοκομεία παραμένει ένας στόχος στο πλάνο της ομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα ετησίως αναζητούνται 650.000 μονάδες αίματος εκ των οποίων μόλις το 35% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει πως το 80% του πληθυσμού, που δεν έχει δώσει αίμα, υποστηρίζει ότι δεν το έχει κάνει είτε από αμέλεια, είτε επειδή δεν ήταν απαραίτητο, είτε επειδή δεν χρειάστηκε.

Γιατί, όμως, το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών παραμένει χαμηλό στην Ελλάδα; Η Ναταλία δίνει τη δική της απάντηση λέγοντας ότι οι λόγοι ποικίλουν. «Η έλλειψη ενημέρωσης και πληροφοριών, η έλλειψη εθελοντικής κουλτούρας και πολλές φορές λόγοι υγείας που αποκλείουν προσωρινά τους εθελοντές είναι μερικοί από τους παράγοντες» όπως αναφέρει.

Η ομάδα του Bloode στοχεύει στη διοργάνωση σημαντικών δράσεων, όπως εθελοντικές αιμοδοσίες, ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών και να καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της ανάγκης για αίμα.

«Θέλουμε ο κόσμος να δίνει αίμα εθελοντικά, αλτρουιστικά και όχι για οποιοδήποτε άλλο λόγο» τονίζει. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 14 αιμοδοσίες σε διάφορα σημεία της πόλης, στις οποίες έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 700 πολίτες, ενώ στην κοινότητα εθελοντών υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 εγγεγραμμένοι αιμοδότες.

Την αιμοληψία αναλαμβάνουν δημόσια νοσοκομεία, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. «Επιλέγουμε πάντα ασφαλή μέρη και εύκολα προσβάσιμα για τις αιμοδοσίες μας. Οι μονάδες μεταφέρονται από το προσωπικό του νοσοκομείου» εξηγεί η Co-founder και CΕΟ του Bloode.

Μέχρι στιγμής οι αιμοδοσίες αυτές είναι εθελοντικές και ήταν απορίας άξιο αν έχουν προσεγγίσει την ομάδα ιδιωτικές κλινικές ή φορείς όπως το ΕΚΕΑ για να συνεργαστούν. «Έχουμε κάνει αρκετές επικοινωνίες και συνεργασίες με φορείς. Πιστεύουμε ότι για να αλλάξει κάτι στη χώρα μας πρέπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις. Η αλλαγή έρχεται μέσα από συνεργασίες και συνέργειες. Είναι γνωστή εξάλλου η αφρικανική φράση “Για να πας γρήγορα πήγαινε μόνος σου, για να πας μακριά, πάμε μαζί”. Και εμείς θέλουμε να πάμε μακριά, θέλουμε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες για αίμα από εθελοντές αιμοδότες και για αυτό είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία και κάθε οργανισμό που έχει το ίδιο όραμα και στόχο» απαντά η Ναταλία.

Οι μέντορες

Η ομάδα του Bloode, αν και προσπαθεί να βρει λύση σε ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα, αποτελείται από νεαρά άτομα. Η ιδρύτρια της εταιρείας εξηγεί πως το νεαρό της ηλικίας τους, τούς δίνει τον απαραίτητο ενθουσιασμό, το πάθος και και τη διάθεση να οραματίζονται έναν κόσμο διαφορετικό και να έχουν τη δύναμη να παλέψουν για αυτόν. «Απαραίτητο συστατικό, όμως, της επιτυχίας αυτής είναι οι άνθρωποι που είναι χρόνια στο χώρο και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία απ’ τη λειτουργία των startups. Ευτυχώς έχουμε σταθεί τυχεροί που έχουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και στην Αμερική να μας υποστηρίζουν», λέει χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα

Η ομάδα του Bloode ήδη κάνει σχέδια για το μέλλον. «Μετά από έναν χρόνο που τεστάραμε πολλά πράγματα, είδαμε τι λειτουργεί και τι όχι, θέλουμε να ξεκινήσουμε τη δράση μας στην επαρχία, να αυξήσουμε τον αριθμό των εκκλήσεων που ικανοποιούμε και να δώσουμε αρκετή έμφαση στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της αλλαγής κουλτούρας από τις μικρές ηλικίες. Το ταξίδι του Bloode τώρα αρχίζει και ετοιμάζονται πολλά για τον επόμενο χρόνο» δηλώνει με ενθουσιασμό η Ναταλία.

Οι επαφές με το εξωτερικό

Πριν μερικούς μήνες η ομάδα του Bloode βρέθηκε στο Ισραήλ, όπου έδωσε το παρών στο Forbes under 30 Summit όπου πάνω από 1.000 υποσχόμενοι νέοι επιχειρηματίες συναντήθηκαν.«Ήταν μία μοναδική εμπειρία, και ευχαριστούμε την κυρία Αγγελοπούλου που μας βοήθησε να πάμε. Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου εξετάζουμε συνεργασίες στο εξωτερικό και προετοιμάζουμε το έδαφος για τη λειτουργία του Bloode και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, χωρίς να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ακόμα. Συνέδρια όπως το Forbes under30 summit είναι από τα καλύτερα μέρη για να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια φάση με εσένα, αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, έχουν την ίδια τρέλα να αλλάξουν τον κόσμο και ο ένας παρακινεί και βοηθάει τον άλλον. Πέρα από το συνέδριο και την εκπαιδευτική διαδικασία, η αλληλεπίδραση με τους άλλους συμμετέχοντες είναι πολύ σημαντική» δηλώνει για την εμπειρία αυτή.

Όσο για το πώς είδαν οι ξένοι την ιδέα τους, η Ναταλία παραδέχεται πως δέχτηκαν πολύ καλά σχόλια απ’ τους ξένους συνομιλητές τους, αν και στην αρχή ήταν δύσκολο να καταλάβουν γιατί να ξεκινήσουν μια τέτοια startup, καθώς οι περισσότεροι προέρχονταν από χώρες όπου έχει λυθεί το πρόβλημα αιμοδοσίας.

«Όταν όμως εξηγούμε ότι 40 χώρες σε όλο των κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ικανοποιούν λιγότερο από το 25% των αναγκών τους (!!!), τότε όλοι αντιλαμβάνονται την αξία αυτού που επιχειρούμε και πιστεύουν στην προσέγγιση μας μέσω της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης» δηλώνει κλείνοντας.