Bloomberg: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα ελληνικά ομόλογα και τι άλλο περιμένουν

Bloomberg: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα ελληνικά ομόλογα και τι άλλο περιμένουν
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Και ενώ η απόδοση του 10ετους έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,509%, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη (και κατά συνέπεια ελκυστική) σε σχέση με εκείνη των άλλων ομολόγων του ευρώ.

Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα ζητήσει και επισήμως από τους ομολόγους του να δώσουν το πράσινο φως στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και το ράλι των ομολόγων, επισημαίνει το Bloomberg και εξηγεί τι καθιστά τόσο ελκυστικό το ελληνικό κρατικό χρέος, αλλά και τι περιμένουν ακόμη οι επενδυτές.

Η κυβέρνηση θα επισημάνει στους εταίρους ότι με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που φέρουν επιτόκιο 5% μπορεί να εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ ετησίως, στρεφόμενη σε φθηνότερες εναλλακτικές χρηματοδότησης. Δεν θα δυσκολευθεί να πείσει για αυτό σε ένα περιβάλλον στο οποίο το 30% του συνόλου των ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης έχουν αρνητική απόδοση.

Αυτό το στοιχείο είναι και το μεγάλο ατού των ελληνικών ομολόγων. Όσοι επιζητούν απόδοση χωρίς ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, στρέφονται σε αυτά. «Παρά το εντυπωσιακό εφετινό ράλι τους, αξίζει ακόμη να έχει κάποιος στην κατοχή του ελληνικά κρατικά ομόλογα» γράφει σε σημείωμά της σε πελάτες η Societe Generale. «Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μία ένδειξη ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα συνεχίζουν να βελτιώνονται» προσθέτει.

Η τάση ανόδου των τιμών και πτώσης των αποδόσεων θα έχει συνέχεια, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να προωθήσει έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, όπως παρατηρεί το Bloomberg, το οποίο θυμίζει ότι η αυξημένη όρεξη για κρατικό χρέος της Ευρωζώνης είχε ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή φέτος η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να υποχωρήσει ακόμη και χαμηλότερα από του αντίστοιχου αμερικανικού.

Και ενώ η απόδοση του 10ετους έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,509%, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη (και κατά συνέπεια ελκυστική) σε σχέση με εκείνη των άλλων ομολόγων του ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο η απόδοση που ικανοποιεί τους επενδυτές. «Τα capital controls αποτελούν πια παρελθόν, η χώρα εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, ακόμη και εάν η πιο σημαντική επενδυτική πρωτοβουλία, αυτή του Ελληνικού, ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, είναι ακόμη στα αρχικά στάδια της αναβίωσης» γράφει το Bloomberg.

«Η Ελλάδα έχει γίνει προορισμός επιτυχίας» αναφέρει ο Αλέξανδρος Μάλαμας της Piraeus Securities. «Η ζήτηση για ελληνικό ενεργητικό από ξένους επενδυτές παραμένει αυξημένη, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κάνει καλή αρχή» προσθέτει.

Και κάπου εδώ έρχεται και το αίτημα της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων- το οποίο πρόσφατα στήριξε η επερχόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.  Η Κομισιόν θα αναθεωρήσει την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους τον Νοέμβριο και αυτή θα έχει καθοριστική σημασία. Στα θετικά και το γεγονός ότι πρόσφατα η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε πως «η σημερινή μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας θα καταστήσει πιο εύκολη την τήρηση των υποχρεώσεων».

Τι άλλο περιμένουν οι επενδυτές; Ένα σήμα έγκρισης και από τους οίκους αξιολόγησης. Μία αναβάθμιση θα έδινε ακόμη περισσότερο ώθηση στο ράλι.