Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβητο τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβητο τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Photo: REUTERS

Η νέα συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Αμετάβλητο διατήρησε η ΕΚΤ το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο όριο του ELA παραμένει αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ, ενώ από τις 6 Ιουλίου η ΕΚΤ κούρεψε τα ενέχυρα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για να έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δεν προέβησαν σε νέα αναθεώρηση του ύψους του «κουρέματος».

Όπως τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, το όριο ανάληψης των 60 ευρώ δεν πρόκειται να επηρεάσει για τις επόμενες μέρες τη ρευστότητα, ενώ σημειώνεται ότι από την Σύνοδο Κορυφής της 8ης Ιουλίου προέκυψε, όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ, ότι η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για τις τράπεζες μέχρι την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα αναμένεται νέα απόφαση από την ΕΚΤ, η οποία θα κριθεί σε απόλυτο βαθμό από τις διεργασίες του Eurogroup και της/των Συνόδων Κορυφής είτε των 19 της Ευρωζώνης, είτε των 28 της ΕΕ.