Bloomberg: Η Gazprom στέλνει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Bloomberg: Η Gazprom στέλνει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα
epa09885783 Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Belarusian President Alexander Lukashenko (not pictured) in the engineering building of the technical complex of the Soyuz-2 space rocket complex at the Vostochny cosmodrome outside the city of Tsiolkovsky, some 180 km north of Blagoveschensk, in the far eastern Amur region, Russia, 12 April 2022. Belarusian President is on a working visit to Russia. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εργοστάσιο της Gazprom στέλνει το πρώτο του φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα μόλις 6 μήνες αφότου η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει δραστικά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρει το Bloomberg.

Χρήστος Δεμέτης

Το πρώτο φορτίο από το νέο ρωσικό εργοστάσιο LNG Portovaya στις ακτές της Βαλτικής της Ρωσίας θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Όλα αυτά, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, πρόκειται για έναν «προορισμό που προκαλεί έκπληξη», δεδομένων των διπλωματικών εντάσεων που έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό.

Οι πληροφορίες αποδίδονται σε «άτομο με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί», με τον αγοραστή αλλά και το μέγεθος του φορτίου, να μην αποκαλύπτονται.

Το εργοστάσιο Portovaya βρίσκεται κοντά στον κλειστό αγωγό Nord Stream 1. Όπως τονίζει το Bloomberg, “η Ελλάδα διαθέτει μόλις μία εγκατάσταση LNG που προμηθεύει την εγχώρια αγορά, κάτι που ισχύει και για τη Βουλγαρία που είναι επίσης κράτος – μέλος της ΕΕ, αλλά και για τη Βόρεια Μακεδονία”.

“Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της ΕΕ, που έχουν δημοσιευθεί από τον περασμένο Μάρτιο που στοχεύουν να μειώσουν την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 και να τερματίσουν την εξάρτησή του από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου “πολύ πριν από το 2030”, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το πρακτορείο παρατηρεί πως ενώ οι προμήθειες του αγωγού έχουν ουσιαστικά σταματήσει, το υπερψυγμένο καύσιμο από ένα άλλο ρωσικό εργοστάσιο LNG εξακολουθεί να φτάνει σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο ως προς τη δημοσίευση.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κυρώσεις για το ρωσικό LNG στην Ευρώπη, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε να λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη χώρα, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η μοναδική εγκατάσταση LNG στην Ελλάδα (δηλαδή ο σταθμός στη Ρεβυθούσα) μπορεί να τροφοδοτεί με 6 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, από τα οποία τα μισά περίπου πηγαίνουν στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Βουλγαρία δεν τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο μέσω αγωγού, καθώς η Μόσχα διέκοψε πριν από μήνες τη ροή του, αναφέροντας ότι η γειτονική χώρα δεν συμμορφώθηκε με το σύστημα πληρωμών σε ρούβλια που είχε ζητήσει.

Το δεξαμενόπλοιο Pskov LNG βρίσκεται για την ώρα αγκυροβολημένο στο εργοστάσιο LNG της Portovaya, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Vitaly Markelov, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ολοκλήρωσε έναν έλεγχο 72 ωρών στη μικρότερη εγκατάσταση LNG και ότι απομένει κάποια γραφειοκρατική δουλειά. Το εργοστάσιο έχει ήδη παράξει περίπου 30.000 τόνους LNG.

Στις αρχές Αυγούστου, η εγκατάσταση βρέθηκε στο επίκεντρο όταν οι δορυφόροι της NASA εντόπισαν έκρηξη και μεγάλη φωτιά στη ρωσική ακτή της Βαλτικής, εγείροντας ανησυχίες ότι ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου έκαιγε καύσιμα αντί να προμηθεύει στην Ευρώπη εν μέσω κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Portovaya LNG έχει ετήσια δυναμικότητα 1,5 εκατομμυρίων τόνων, ή λιγότερο από το ένα έκτο της χωρητικότητας τους αγωγού Sakhalin-2 της Gazprom στην Ρωσική Άπω Ανατολή.

Προηγούμενες πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν οτι η Portovaya πρόκειται να προμηθεύσει το LNG στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, και να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της Gazprom.

 

Πηγή: news247.gr