Bloomberg: Τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ίσως μικρή πρόγευση μόνο του τι έρχεται

Bloomberg: Τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ίσως μικρή πρόγευση μόνο του τι έρχεται
Από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού ενώ την ίδια στιγμή την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά στον Έβρο ανακοίνωσε το Δ’ Σώμα Στρατού για σήμερα, ενώ αντίστοιχη άσκηση θα πραγματοποιηθεί και στο Αιγαίο. Ορεστιάδα, Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες είναι πως τα όσα συμβαίνουν σήμερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι μία μικρή πρόγευση μόνο του τι θα συμβεί εάν υπάρξει ακόμη μία έξοδος των προσφύγων από την Ιντλίμπ», επισημαίνει διπλωμάτης της Ε.Ε. στο ειδησεογραφικό δίκτυο.

«Οι 3,6 εκατ. Σύροι που βρίσκονται στην Τουρκία αποτελούν τα 2/3 του προσφυγικού πληθυσμού στην χώρα. Ελάχιστοι εξ αυτών εμφανίστηκαν στα δυτικά σύνορα, όταν ο Ερντογάν άνοιξε τις πύλες λέγοντας σε πρόσφυγες και μετανάστες ότι είναι ελεύθεροι να περάσουν στην άλλη πλευρά. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα (που είναι και σύνορα της Ε..Ε. με την Τουρκία). Ωστόσο», σχολιάζει το Bloomberg, «ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη ενδεχομένως να μην βρίσκεται εκεί, αλλά στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία».

«Εάν η Ιντλίμπ πέσει, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες θα αρχίσουν το ταξίδι τους, με την Τουρκία να τους υπόσχεται ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διαδρομή τους. Υπό τις συνθήκες αυτές», όπως επισημαίνει διπλωμάτης της Ε.Ε. στο ειδησεογραφικό δίκτυο, «η μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες είναι πως τα όσα συμβαίνουν σήμερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι μία μικρή πρόγευση μόνο του τι θα συμβεί εάν υπάρξει ακόμη μία έξοδος των προσφύγων από την Ιντλίμπ».

«Σε αυτή την περίπτωση ο Ερντογάν προβλέπεται να αφήσει ένα κύμα προσφύγων να περάσει τα σύνορα, προκαλώντας μεγάλη κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο διπλώμάτης που μίλησε υπό καθεστώς συνωνυμίας.

«Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν αναδειχθεί στις δύο βασικές δυνάμεις, που καθορίζουν το μέλλον της Συρίας από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα. Εν απουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων ωστόσο η Άγκυρα αρχίζει να αισθάνεται ολοένα και πιο μόνη, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενο τίμημα στη Συρία στη μάχη κατά των δυνάμεων του Άσαντ. Με τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις να στηρίζουν τον Άσαντ, ο τουρκικός στρατός είχε τουλάχιστον 36 νεκρούς την τελευταία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον Φεβρουάριο να ξεπερνά τους 50» εξηγεί το Bloomberg και συνεχίζει:

«Ως απάντηση ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα ανοίξει τα σύνορα σε όσους θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και αλλού. Μόνο που δεν είναι τόσο εύκολο. Ο Ερντογάν ενδεχομένως να χρειάζεται ακόμη την ευρωπαϊκή στήριξη ενόψει της ιστορικής συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν για το μέλλον της Συρίας την Πέμπτη. Η τακτική των απειλών κατά των ευρωπαϊκών δυνάμεων έχει προκαλέσει οργή, σε μία υπενθύμιση ότι η Τουρκία εξαρτάται από την Ευρώπη οικονομικά και επομένως ο Ερντογάν ίσως να μην έχει τόσο ισχυρό χέρι όσο φαίνεται».

Πηγή: Bloomberg