Bloomberg: Θα είναι η Ελλάδα το μοναδικό «προσβάσιμο» μέρος στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς τουρίστες;

Bloomberg: Θα είναι η Ελλάδα το μοναδικό «προσβάσιμο» μέρος στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς τουρίστες;
Κόσμος ετοιμάζεται να επιβιβαστεί σε πλοίο για το νησί της Αίγινας, στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 26 ιουλίου 2020. Ημερολογιακά το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όμως τίποτα για την ώρα δεν θυμίζει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού των προηγούμενων χρόνων. Η κίνηση των τουριστών παραμένει μικρή και χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προγραμματισμός για διακοπές το καλοκαίρι; Ένα περίπλοκο αλλά όχι αδύνατο ζήτημα, λέει το Bloomberg.

Όταν τον Ιανουάριο ξεκίνησε «σοβαρά» η διάθεση των εμβολίων κατά του Covid-19 στις ΗΠΑ, «έσπασαν» τα τηλέφωνα στα ταξιδιωτικά γραφεία . Οι Αμερικανοί αναζητούσαν το ίδιο πράγμα, ένα τρόπο για να πάνε διακοπές στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο.

Προς το τέλος του μήνα όμως οι ελπίδες των Αμερικανών για τις διακοπές στην Ευρώπη άρχισαν να εξανεμίζονται με την επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τον εντοπισμό των νέων παραλλαγών του ιού. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε έξτρα μέτρα κλείνοντας τα σύνορά της. Ακολούθησε η Γερμανία η οποία παρέτεινε το lockdown της. Κόντρα στο απαισιόδοξο ευρωπαϊκό τοπίο, η Βρετανία ανακοίνωσε σταδιακό σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών. Η Ιταλία από την άλλη ζήτησε αυστηρότερους περιορισμούς.

Η λύση που έχει πέσει στο τραπέζι για την υιοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού βρίσκεται τώρα σε επίπεδο συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αναφέρει το πρακτορείο τονίζοντας, ωστόσο, ότι έχει συναντήσει αρκετές αντιδράσεις.

Το Bloomberg τονίζει μάλιστα πως την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν αρκετές δόσεις ώστε να έχουν εμβολιάσει όλους τους ενήλικες μέχρι τον Μάιο, στην ΕΕ οι εμβολιασμοί «κινούνται» αργά και έχοντας ως  στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Μέσα αυτό το κλίμα, οι παραδοσιακές τουριστικές αγορές της Ευρώπης δεν θα είναι πιθανότητα διαθέσιμες για τον ευρύ τουρισμό. Οι κλασικές αγαπημένες τουριστικές περιοχές, όπως το Ποζιτάνο, το Σαιν-Τροπέ, ακόμη ίσως και η Μαγιόρκα μπορεί να μην «παίξουν» για την αμερικανική αγορά αυτό το καλοκαίρι καθώς η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία φαίνεται να ακολουθούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση στο άνοιγμα των συνόρων τους.

Μεταξύ αυτών η Ισπανία δείχνει να τηρεί την πιο χαλαρή στάση, ωστόσο, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ  να ελπίζει ότι η χώρα του θα επιτρέψει τα ταξίδια από χώρες της ΕΕ  στις 21 Ιουνίου και τον Ιούλιο για ταξίδια από επιπλέον χώρες.

«Αγαπάμε την Ιταλία, είναι το αγαπημένο μας μέρος στον κόσμο», σχολιάζει  ο Τζακ Ιζον, του οποίου η ταξιδιωτική εταιρεία «Embark Beyond» με έδρα τις ΗΠΑ ενθαρρύνει τους πελάτες του να κάνουν κράτηση φέτος για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Μόλις αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα ανακοίνωσε σχέδια να επιτρέψει σε όλους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τον Μάιο, ενώ στην Τουρκία  τα σύνορα είναι ανοιχτά από τα μέσα του 2020, αναφέρει το δημοσίευμα που εξετάζει επίσης την περίπτωση της Κύπρου και της Πορτογαλίας.

Το ελληνικό καλοκαίρι

«Η Emirates ξεκινά ξανά τις πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα την 1η Ιουνίου και θέλουμε οι πελάτες μας να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν θέσεις όταν συνειδητοποιήσουν ότι τίποτα άλλο δεν ανοίγει. Εάν αυτό είναι το μόνο μέρος που μπορούν να πάνε οι άνθρωποι, θα υπάρξει  μια τρελή βιασύνη », προβλέπει ο Ίζον.

Οι ξενοδόχοι στα ελληνικά νησιά βασίζονται σε αυτό, αναφέρεται. Σχολιάζοντας την έξαρση κρουσμάτων στη χώρα μας ο Ντάνιελ Κέρζνερ, ιδιοκτήτης του θέρετρου Santorini Sky που άνοιξε μόλις πρόσφατα, εκτίμησε πως το νησί είναι «απροσπέλαστο» καθώς η πανδημία, όπως λέει, περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηπειρωτική χώρα. «Η Ελλάδα έκανε μια φανταστική δουλειά πέρυσι, προετοιμάζοντας τις τουριστικές περιόδους και σφίγγοντας τα πράγματα πριν από αυτήν. Το ίδιο συμβαίνει τώρα », λέει. «Είμαστε το ιδανικό μέρος για την επανεκκίνηση του τουρισμού το 2021», συνεχίζει.

Το Αιγαίο έχει πολλά πλεονεκτήματα φέτος το καλοκαίρι, λέει από την πλευρά του ο Πολ Ταμπαφκσι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του πολυτελούς ταξιδιωτικού γραφείου Skylark. «Η Ελλάδα έχει πολλά υπαίθρια ξενοδοχεία και επίσης δεν είχαν πολλά προβλήματα το περασμένο καλοκαίρι όταν άνοιξαν».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η απόφαση της Ελλάδας να υποδεχτεί τους ξένους ταξιδιώτες θα μπορούσε να πιέσει και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το ίδιο. Ωστόσο, δεν θεωρεί πιθανό ότι οι Αμερικανοί θα ταξιδέψουν ευρέως στην Ευρώπη πριν από τον Αύγουστο.