Blueground: Kαθαρές ζημίες ύψους 4,3 εκατ. ευρώ το 2019 για την εταιρεία

Blueground: Kαθαρές ζημίες ύψους 4,3 εκατ. ευρώ το 2019 για την εταιρεία

Συσσωρευμένες ζημίες 8,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Βlueground ΙΚΕ, μέσω της οποίας δραστηριοποιείται η εταιρεία στην Ελλάδα. Για την απόσβεσή τους απαιτήθηκε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 9 εκατ. ευρώ και μείωση συνολικής αξίας 8,9 εκατ. ευρώ. Για το 2019 οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 4,3 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών το 2019 έφτασε τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένο ήταν το κόστος πωλήσεων που έφτασε τα 5,8 εκατ. ευρώ. Αυξημένα, σε σύγκριση με το 2018 ήταν και τα έξοδα διοίκησης (8,4 εκατ. ευρώ), τα οποία ξεπέρασαν μάλιστα ελαφρώς τον τζίρο (το 2018, τα έξοδα διοίκησης ήταν στα 3,6 εκατ. ευρώ ενώ ο τζίρος έφθασε τα 5,5 εκατ. ευρώ)  Έτσι, προκύπτουν ζημίες (προ τόκων και φόρων) ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τη χρήση του 2018.

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε περίπου 185,000. ευρώ έναντι καθαρής αρνητικής θέσης (4,4 εκατ. ευρώ) για το 2018. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας αγγίζουν τα 6,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων παραπάνω από τα μισά, αποτελούν προκαταβολές και εγγυήσεις πελατών.

Όσο αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτές έφτασαν τα 1,6 εκατ. ευρώ το 2019 και προέρχονται κυρίως από μισθωτές διαμερισμάτων της. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ο δανεισμός αυτός καλύπτεται από την αξία των εξοπλισμού (επίπλων, κ.α.) που υφίστανται εντός των ακινήτων.

Οι ζημιές που εμφάνισε η εταιρεία οφείλονται κυρίως σε επενδύσεις για την ανάπτυξή της, την επέκταση της τεχνολογικής της υποδομής, καθώς και στην αύξηση ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο υποστηρίζει τις δραστηριότητες της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα εργάζονται πάνω από 150 άτομα, τα οποία αποτελούν το 50% των υπαλλήλων της παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται και το παγκόσμιο τεχνολογικό hub της Blueground δυναμικού 40 ατόμων.

Για την φετινή χρόνια, η εταιρεία τονίζει ότι έχει ως βασικό στόχο την σταθερή αύξηση των πωλήσεων και τη βελτίωση των μεγεθών της. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού το 2020, ιδιαίτερα στους κλάδους του real estate και του εταιρικού τουρισμού ανάγκασε την εταιρεία σε προσαρμογή των πλάνων περαιτέρω επέκτασής της. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της πανδημικής κρίσης, η εταιρεία απέλυσε και έθεσε σε διαθεσιμότητα το ¼ του προσωπικού της, περισσότερα από 130 άτομα.

Παρ’όλα αυτά η Blueground παραμένει μία υγιής εταιρεία, ισχυρά κεφαλαιοποιημένη, η οποία σύμφωνα με τα στελέχη της συνεχίζει να χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης των επενδυτών της. Η εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται πάνω από 3.500 ακίνητα παγκοσμίως, ενώ έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους $78 εκ. από διεθνείς επενδυτικές εταιρείες.  Έχει παρουσία σε ΗΠΑ, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα, ενώ πρόσφατα εισήλθε στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Προτεραιότητα της εταιρείας θα συνεχίσει να είναι η επένδυση στην ελληνική αγορά και η δημιουργία ενός οργανισμού που προσελκύει και αναπτύσσει ταλαντούχους επαγγελματίες από τη χώρα μας.