BlueGrowth: O Πειραιάς γίνεται πρωτεύουσα της θαλάσσιας καινοτομίας

BlueGrowth: O Πειραιάς γίνεται πρωτεύουσα της θαλάσσιας καινοτομίας

Ένας διαγωνισμός με άρωμα θάλασσας ανέδειξε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στο χώρο της ναυτιλίας – Οι φετινοί νικητές.

Τις καινοτόμες ιδέες γύρω από τη θαλάσσια οικονομία ανέδειξε για δεύτερη χρονιά ο διαγωνισμός «BlueGrowth II», ο οποίος διοργανώθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά. Παρουσία του Δημάρχου και Αντιδημάρχου Πειραιά, καθώς και φορέων από τον χώρο της ναυτιλίας πέντε έξυπνες ιδέες κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν κερδίζοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες αξίας 5.000 ευρώ, πρόσβαση στους χώρους εργασίας και στην υποστήριξη της Αειφορίας και του Blue Growth, υποτροφίες για προγράμματα MBA στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Ναυτιλιακά του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους στο σημαντικότερο ναυτιλιακό γεγονός της χρονιάς, τα Ποσειδώνια.

Πρόκειται για τις εταιρείες Hopwave, Laser scanning, Recisle, Urchin culture και MyCityLane, οι οποίες έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή, που αποτελείτο από ακαδημαϊκούς και Διευθύνοντες Συμβούλους εταιρειών, καθώς και από το κοινό.

Πίσω από τον εν λόγω διαγωνισμό βρίσκεται μια σημαντική προσωπικότητα από τον χώρο του επιχειρείν. Ο Πέτρος Κόκκαλης έχει θέσει ως στόχο να καταστήσει τον Πειραιά πρωτεύουσα της θαλάσσιας καινοτομίας και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι συστηματική. Όπως τόνισε στην ομιλία του, το λιμάνι του Πειραιά έχει εδραιωθεί στο χάρτη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που του επιτρέπουν να ανταγωνιστεί επάξια αντίστοιχες πόλεις-λιμάνια του εξωτερικού. «Ο δρόμος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσα από τη θάλασσα είναι ανοιχτός. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την αξία της θάλασσας δημιουργώντας παράλληλα πλούτο. Στη βιομηχανική εποχή απαιτούνταν τεράστια κεφάλαια για τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Σήμερα τα πράγματα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο επίπεδο που μπορείς να ανοίξεις μια εταιρεία από το σπίτι σου».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής πλευράς του Πειραιά θα παίξουν τα κονδύλια που θα εκταμιευτούν από το ΕΣΠΑ, ενώ πρότεινε η Ελλάδα βαδίζοντας στα χνάρια του Ρότερνταμ να αξιοποιήσει μέρος των χρημάτων αυτών για τη λειτουργία ενός μηχανουργείου του 21ου αιώνα. Όσο για την τουριστική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί μονάχα ως χώρος απόβασης, άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για συνέργιες που θα δώσουν άλλη πνοή στην περιοχή. « Οι τουρίστες που επιλέγουν ως μέσο διακοπών την κρουαζιέρα δεν χρειάζεται να επισκέπτονται μόνο τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη, αλλά και το λιμάνι του Πειραιά».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης εστίασε στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από το θαλάσσιο επιχειρείν υπενθυμίζοντας πως η θάλασσα αποτελούσε ανέκαθεν -και εξακολουθεί να αποτελεί -διέξοδο της ελληνικής οικονομίας.  «Η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι οι μόνοι κλάδοι που αντιστέκονται στην κρίση που δημιουργούν νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας. Εργαζόμαστε σκληρά, ώστε ο Πειραιάς να καταστεί ένα σύγχρονο διεθνές ναυτιλιακό οικοσύστημα. Δυστυχώς ως λαός επιθυμούμε να είμαστε στην Ευρώπη, αλλά στην πράξη δεν ακολουθούμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα που ισχύουν γενικότερα σε πόλεις- λιμάνια». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι το 2016 δεν προμηνύεται καλύτερη χρονιά από το 2015.

Το δικό τους “success story” μοιράστηκαν με το κοινό εκπρόσωποι του λιμανιού του Rotterdam. Το λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος του PortXL accelarator από την Ολλανδία, ο οποίος, μετά τη Σιγκαπούρη και το Λος Άντζελες, επισκέφτηκε τον Πειραιά για να μοιραστεί με παράγοντες τις αγοράς τις τελευταίες τάσεις που επικρατούν στο χώρο του ναυτιλιακού γίγνεσθαι. Με δεδομένο ότι το 99% των καλωδίων που μας συνδέουν με το ιντερνέτ είναι υποθαλάσσια αυτή είναι σίγουρα, όπως τόνισε, η δουλειά του μέλλοντος.

Επιπρόσθετα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του PortXL accelarator ενημέρωσε το κοινό για τα προγράμματα που “τρέχουν” αυτό το διάστημα, συνολικής χρηματοδότησης 60 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα δέκα αφορούν σε ship start ups που θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από τα χρήματα, να λάβουν και συμβουλές από 30 καταξιωμένους CEO’s σε θέματα τεχνογνωσίας.