BMW και Daimler στο στόχαστρο νέας προσφυγής οργανώσεων για το κλίμα

BMW και Daimler στο στόχαστρο νέας προσφυγής οργανώσεων για το κλίμα
Αυτοκίνητα κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δύο εταιρείες καλούνται να επισπεύσουν την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Ακολουθώντας το νομικό μοντέλο στο οποίο βασίστηκε η προσφυγή κατά της Shell στην Ολλανδία, γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση υπέβαλε μήνυση κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler και ΒΜW, απαιτώντας μείωση των εκπομπών άνθρακα και κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Με επιστολή της που εστάλη στις αρχές Σεπτεμβρίου, η οργάνωση Deutsche Umwelthilfe είχε δώσει στις δύο εταιρείες περιθώριο μέχρι τις 20 του μήνα να αποδεχτούν τα αιτήματά της, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση της παραγωγής συμβατικών οχημάτων μέχρι το 2030, πριν εφαρμοστεί η απαγόρευση της ΕΕ στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν τη Δευτέρα στο Reuters ότι δεν αποδέχονται τα αιτήματα, τα οποία σύμφωνα με την Deutsche Umwelthilfe πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν προκειμένου να επιτευχθεί οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού αλλά και της γερμανικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Το δρόμο για τη νέα προσφυγή άνοιξαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που κατέθεσαν μήνυση στην ολλανδική δικαιοσύνη κατά της Royal Dutch Shell, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία της πετρελαϊκής εταιρείας να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής συνιστά παραβίαση του χρέους της προς τους πολίτες.

Η δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε τον Μάιο επιβάλλει στη Shell να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Deutsche Umwelthilfe και η Greenpeace είχαν επίσης προαναγγείλει ανάλογες προσφυγές κατά της Volkswagen και τις εταιρείας ορυκτών καυσίμων Wintershall DΕΑ.