BMW: «Βουτιά» 78% στα λειτουργικά κέρδη το α’ τρίμηνο του 2019

BMW: «Βουτιά» 78% στα λειτουργικά κέρδη το α’ τρίμηνο του 2019
Η εταιρεία επηρεάστηκε από τις δαπάνες για ακίνητα, δομές και εξοπλισμό, έτσι ώστε να μετατρέψει τα εργοστάσιά της σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Βυθίστηκαν 78% τα λειτουργικά κέρδη της BMW το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας στα 589 εκατ. ευρώ, παρά τις περισσότερες παραδόσεις πολυτελών οχημάτων, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ένιωσε τις επιπτώσεις των υψηλότερων επενδυτικών δαπανών και των νομικών προβλέψεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες τον περασμένο μήνα ότι είναι αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα για φερόμενο καρτέλ όσον αφορά την τεχνολογία εκπομπών ρύπων. Η BMW αρνείται τη συμμετοχή της σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα κέρδη προ φόρων και τόκων ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 666 εκατ. ευρώ, με πίεση από το άλμα 36% στις δαπάνες για ακίνητα, δομές και εξοπλισμό έτσι ώστε να μετατρέψει τα εργοστάσιά της σε εγκαταστάσεις κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Η δουλειά δεν πάει καλά στη BMW», σημειώνει ο αναλυτής της NordLB, FrankSchwope. «H ΒΜW έχει μπει σε μία περίοδο αδυναμίας. Το ερώτημα είναι, πόσο θα διαρκέσει;», τονίζει ο αναλυτής της Evercore ISI, Arndt Ellinghorst.

Η μετοχή της υποχωρεί 1,7%, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Βρυξέλλες κατά BMW, Daimler και Volkswagen για σύσταση καρτέλ

Οι ρυθμιστικές αρχές Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν τη BMW, τη Daimler και τη Volkswagen για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού, όσον αφορά την τεχνολογία καθαρισμού εκπομπών ρύπων, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2014.

Όπως μετέδωσε το Reuters τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι έχει στείλει δηλώσεις αντιρρήσεων (statements of objections), καθορίζοντας τις κατηγορίες στις αυτοκινητοβιομηχανίες, σχεδόν δύο χρόνια αφότου έκανε τις εφόδους στις εγκαταστάσεις τους.

«Οι BMW, Daimler και VW συμμετείχαν σε ένα συλλογικό σχήμα, παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, για να περιορίσουν την ανάπτυξη και την κυκλοφορία τεχνολογίας καθαρισμού εκπομπών ρύπων για νέα αυτοκίνητα ντίζελ που πωλήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο», σημειώνει η επιτροπή Ανταγωνισμού.