BofA: Βελτιωμένες οι ελληνικές τράπεζες – Ζητούμενο η βιώσιμη κερδοφορία

BofA: Βελτιωμένες οι ελληνικές τράπεζες – Ζητούμενο η βιώσιμη κερδοφορία
epa08129550 (FILE) - A file photo dated 22 April 2008 showing a view of a Bank of America branch in New York, New York, USA (re-issued 16 April 2018). Bank of America is to release their 4th quarter 2019 results on 15 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 54268906 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βελτιωμένες είναι οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Bank of  America Merrill Lynch, χάρη και στις τελευταίες εξελίξεις σε οικονομία (το ΑΕΠ αυξήθηκε άνω του 13% στο γ’ τρίμηνο του 2021) ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα λόγω του προγράμματος εγγυοδοσίας «Ηρακλής» αρχίζουν να καταγράφουν μονοψήφια νούμερα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, οι διαρθρωτικοί κίνδυνοι δεν εκλείπουν, ενώ ζητούμενα παραμένουν η καλύτερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων και η αύξηση των κερδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ ενθαρρύνει τις τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετατροπής θυγατρικών τους σε υποκαταστήματα… Αυτό, σύμφωνα με την BofA, ισχύει για τις εξαγορές καθώς και για τις υπάρχουσες εσωτερικές δομές.

Η κεντρική τράπεζα, ουσιαστικά, καλεί τις διοικήσεις να στρέψουν το βλέμμα τους προς το μέλλον όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργειών. Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» ορισμένα από τα μέχρι τώρα μη πραγματοποιηθέντα οφέλη της μέλλουσας Τραπεζικής Ένωσης.

Σύμφωνα με την BofA, οι τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα: όσες δεν μπορούν να επιτύχουν λογική απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα βρίσκονται υπό συνεχή πίεση από τη ρυθμιστική αρχή τους.

Πράγματι, τώρα που οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ελάχιστα σε ό,τι αφορά το μέτωπο των κεφαλαίων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι ρυθμιστικές αρχές δίνουν μεγαλύτερη στη βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας.

«Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα κέρδη των τραπεζών εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά και δικαιολογούν διαρθρωτικές λύσεις. 

Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων είναι χαμηλότερη από το εκτιμώμενο κόστος των ιδίων κεφαλαίων για περίπου το 75% των τραπεζών στην ΕΕ.

Οι τράπεζες μπορούν να αυξήσουν βιώσιμα την κερδοφορία τους μόνο εάν βελτιστοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και εφόσον λάβουν αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του κόστους.

Θα πρέπει να επικεντρωθούν εκ νέου σε ευκαιρίες που δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία και μειώνουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα» υπενθυμίζει η BofA.

Οι καλύτερες τράπεζες έχουν διαφορετική δυναμική P&L: επενδύουν για να αναπτυχθούν. Οι τράπεζες με υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων παρουσιάζουν πιο θετική εισοδηματική προοπτική έναντι των τραπεζών με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους, οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν στο κόστος.  

Επιστροφή στην ανάπτυξη

Ωστόσο, συνολικά, η BofA «βλέπει» έναν κλάδο με ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη να αναπτυχθεί. Τα έσοδα δείχνουν τάση να επανέλθουν επανέρχονται στα επίπεδα του 2019 περίπου στα μέσα του 2022, με πραγματική ανάπτυξη στη συνέχεια.

Από την άλλη, κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρουσιάζουν μέτρια κερδοφορία, οπότε θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση των αποδόσεών τους.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης κόστους ή εξαγορών. 

Σε αυτό το κλίμα, η BofA δίνει σύσταση «buy» για Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, η σύσταση είναι «underperform», καθώς, σύμφωνα με την BofA, έχει κατώτερης ποιότητας κεφάλαια και ενεργητικό.

Για τη Eurobank δίνει τιμή-στόχο 1,2 ευρώ ανά μετοχή, για την Alpha τιμή-στόχο 1,5 ευρώ ανά μετοχή, για την Εθνική Τράπεζα τιμή 3,3 ευρώ ανά μετοχή το ίδιο και για την Τράπεζα Πειραιώς 1,4 ευρώ ανά μετοχή.