Μπολ από κινεζική πορσελάνη αξίας 500.000 δολαρίων σε δημοπρασία από τον Sotherby’s

Μπολ από κινεζική πορσελάνη αξίας 500.000 δολαρίων σε δημοπρασία από τον Sotherby’s
This handout photo obtained March 3, 2021 courtesy of Sotheby's shows a Chinese 15th century bowl that was sold by chance for 35 USD at a yard sale and is now about out to be auctioned for a estimated value of 300-500,000 USD. (Photo by Handout / SOTHEBY'S / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /SOTHEBY'S/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP

Ένα κινεζικό μπολ, που αγοράστηκε αντί 35 δολαρίων σε παζάρι σε γκαράζ, θα τεθεί σε δημοπρασία από τον Sotheby's για 300.000 έως 500.000 δολάρια.

Αυτό θα πει «κυνήγι ευκαιρίας»: ένα μικρό μπολ κινεζικής πορσελάνης, που αγοράστηκε αντί 35 δολαρίων σε παζάρι μεταχειρισμένων αντικειμένων μέσα σε ένα γκαράζ στο Κονέκτικατ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, αναμένεται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων.

Ο τυχερός που το «ανακάλυψε», του οποίου το όνομα δεν έχει αποκαλυφθεί, ζήτησε από τον οίκο δημοπρασιών να εκτιμήσει το μπολ που είναι ζωγραφισμένο με ευαίσθητα μοτίβα λουλουδιών, πρώτα στέλνοντας φωτογραφίες και έπειτα πηγαίνοντας το ίδιο το αντικείμενο στον οίκο.

Αποδείχθηκε ότι χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και ότι ζωγραφίστηκε για την αυλή του αυτοκράτορα Γιονγκλ, τρίτου αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ.

 

Το «πολύ χαρακτηριστικό» σχήμα του και το μοτίβο λουλουδιών το τοποθετούν σε μια εξαιρετικά σπάνια κατηγορία μπολ- μόνο άλλα έξι παρόμοια έχουν εντοπιστεί στον κόσμο, δήλωσε η Άντζελα Μακατίρ, επικεφαλής κινεζικών τεχνών στον Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Από αυτά τα έξι, πέντε βρίσκονται σε μουσεία- δύο στην Ταϊπέι, δύο στο Λονδίνο, ένα στην Τεχεράνη, το έκτο εθεάθη «τελευταία φορά στην αγορά το 2007, είπε η Μακατίρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η δημοπρασία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο ιδιωτών συλλεκτών όσο και ιδρυμάτων, πρόσθεσε.

Όσο για το πώς ταξίδεψε το μπολ από την Κίνα στο Κονέκτικατ κατά τη διάρκεια των αιώνων, πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ, λέει η Μακατίρ.

Πολλά κινεζικά έργα τέχνης έφτασαν σε σπίτια δυτικών τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια πέρασαν από γενιά σε γενιά, χωρίς κάποια συγκεκριμένη τεκμηρίωση.

Μπολ από κινεζική πορσελάνη αξίας 500.000 δολαρίων σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.