Booksecrets: Η εφαρμογή που αποκαλύπτει τα μυστικά του βιβλίου

Booksecrets: Η εφαρμογή που αποκαλύπτει τα μυστικά του βιβλίου

Το app που "παντρεύει" τη λογοτεχνία με τη τεχνολογία, κατάφερε να ξεχωρίσει στον διαγωνισμό Disrupt Greece. 

Σε έναν κόσμο που όλοι είμαστε εξαρτημένοι από τα κινητά μας, ο Νίκος Αργύρης και ο Φάνης Χαραλάμπους μας θυμίζουν τη μαγεία της ανάγνωσης, δημιουργώντας μια πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει στους αναγνώστες να ανακαλύπτουν βιβλία που τους ενδιαφέρουν.

Παράλληλα, συγγραφείς και εκδοτικοί οίκοι μπορούν να ανεβάζουν υλικό για τα βιβλία τους, κρατώντας το αναγνωστικό κοινό διαρκώς ενημερωμένο.

Στην πλατφόρμα υπάρχει υλικό για περισσότερα από 9.000 βιβλία από την Ελλάδα. Το διαθέσιμο υλικό περιλαμβάνει διάφορα «μυστικά» που σχετίζονται με τον κάθε τίτλο: μία αφήγηση, επικαιροποιημένες σκέψεις του δημιουργού, μουσικές επιλογές, ένα επιπλέον κεφάλαιο, διορθώσεις, ιστορίες σχετικές με το θέμα ή με τους χαρακτήρες, την πηγή της έμπνευσης, διαδραστικές σελίδες, ηχητικά εφέ, στοχευμένες βιβλιοφιλικές προσφορές, κ.ά.

Συνολικά μέχρι σήμερα περισσότεροι από 5.000 χρήστες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα. Η booksecrets ήταν στους δέκα φιναλίστ στον τελικό του μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας, Disrupt Greece.

Ανεβάσαμε την ομάδα ξανά στη «σκηνή», για να μας παρουσιάσει την ιδέα:

Τι προβλήματα λύνει η εταιρεία σας;

Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και τις υπερπληροφόρησης, η ανάγκη για προσωποιημένη και στοχευμένη πληροφορία γίνεται ολοένα και εντονότερη. Το βιβλίο αντικατοπτρίζει στις σελίδες του, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και συναίσθημα. Για το λόγο αυτό, εκδότες, συγγραφείς, τρίτες εταιρείες και βιβλιόφιλοι παράγουν καθημερινά σε ψηφιακή μορφή, επιπλέον περιεχόμενο για κάθε βιβλίο (videos, soundtracks, αφηγήσεις, ταινίες, συνεντεύξεις, κριτικές, προσφορές κ.α,) . Το περιεχόμενο αυτό, όσο σημαντικό και να είναι για τον αναγνώστη, απαιτεί αναζήτηση, ενω η δημοσίευσή του στα κοινωνικά δίκτυα, είναι εφήμερη. Παρ όλα αυτά, το βιβλίο, συνεχίζει να πωλείται, να δανείζεται, να υπάρχει. Πως μπορούμε να έχουμε εύκολα, άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία με αξία, για κάθε βιβλίο που μας ενδιαφέρει; πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βιβλίο ως φίλτρο συγκράτησης μόνο συναρπαστικής ψηφιακής πληροφορίας; Η λύση που προτείνουμε, είναι να μετατρέψουμε κάθε βιβλίο στο κόσμο, σε πηγή ψηφιακού περιεχομένου.

Με την booksecrets, οι αναγνώστες, ανακαλύπτουν ήδη πολυμεσικό περιεχόμενο (βίντεο, ταινίες, soundtracks, και μυστικά από τους δημιουργούς) έχοντας ως κοινό παρανομαστή τον τίτλο ενός βιβλίου. Ο κάθε χρήστης με βάση τα αγαπημένα του βιβλία, είναι σε θέση να λαμβάνει ειδοποιήσεις από τους δημιουργούς τους ή και άλλους βιβλιόφιλους, ενώ στο άμεσο μέλλον, οι ειδοποιήσεις αυτές θα έχουν σχέση και με την γεωγραφική θέση που βρίσκεται.

Ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι / ρίσκα και πώς σκοπεύετε να τους αντιμετωπίσετε;

Η αντιμετώπιση της πλατφόρμας από τους χρήστες, είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Αναλύουμε την ψηφιακή συμπεριφορά τους, καλύπτοντας τυχόν κενά και ελέγχουμε τις προθέσεις τους και τις επιθυμίες τους, ώστε αν χρειαστεί, να υλοποιήσουμε άμεσα την δυνατότητα παραγωγής περιεχομένου από τους ίδιους.

Προφανώς, ένας ακόμη κίνδυνος, είναι η υιοθέτηση της ιδέας μας από τρίτους . Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η ομάδα της booksecrets, θα επιχειρήσει συνέργειες με εταιρείες του χώρου, υλοποιώντας σχέδια που ήδη υπάρχουν, ώστε να οι δράσεις των ανταγωνιστών να έπονται των δικών μας.

Πώς πιστεύετε ότι το επιχειρηματικό σας σχέδιο θα σας αποφέρει χρήματα;

Με την παρουσία αρκετών χιλιάδων χρηστών, μπορούμε να έχουμε τα πρώτα έσοδα μέσω βιβλίο-φιλικών διαφημίσεων. Παράλληλα, οι εκδότες-συγγραφείς μπορούν με κάποια συνδρομή, να έχουν πρόσβαση σε πρωτόγνωρες πληροφορίες (analytics) σχετικά με τα δημοφιλή βιβλία τους και την συμπεριφορά των χρηστών, ενώ για πρώτη φορά θα μπορούν στοχευμένα πλέον να αλληλεπιδρούν με αναγνώστες που πραγματικά ενδιαφέρονται. Επίσης, μεγάλα βιβλιοπωλεία, ήδη παρουσιάζουν πωλήσεις βιβλίων, μέσω της πλατφόρμας μας.

Έχετε την κατάλληλη ομάδα για να εκτελέσετε σωστά την επιχειρηματική σας ιδέα;

Η booksecrets αποτελείται από ανθρώπους όχι μόνο με εμπειρία, αλλά και επιτυχίες στον χώρο του βιβλίου ενώ οι προγραμματιστές μας είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε κάθε ψηφιακή πρόκληση. Το σπουδαιότερο όμως είναι, η κοινή μας πεποίθηση πως κάθε βιβλίο στο κόσμο, μπορεί να ζωντανέψει μέσω της booksecrets.