Μπορέλ: Η τύχη του αγωγού Nord Stream 2 συνδέεται με τη συμπεριφορά της Μόσχας στην Ουκρανία

Μπορέλ: Η τύχη του αγωγού Nord Stream 2 συνδέεται με τη συμπεριφορά της Μόσχας στην Ουκρανία
06 January 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Sassnitz-Mukran: Pipes for the construction of the Nord Stream 2 natural gas pipeline from Russia to Germany and the Baltic Pipe from Denmark to Poland are stored at the port of Mukran on the island of Rügen. Mecklenburg-Western Pomerania is apparently planning to use a state-owned foundation to ensure the completion of the controversial Nord Stream 2 Baltic Sea gas pipeline. Construction of the pipeline was halted shortly before completion at the end of 2019 after European companies bowed to pressure from the US and withdrew pipe-laying ships from the Baltic Sea. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Η τύχη του αγωγού Nord Stream 2 συνδέεται με οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, συντασσόμενος με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα στο ζήτημα αυτό.

«Ασφαλώς η λειτουργία αυτής της υποδομής θα εξαρτηθεί επίσης από την εξέλιξη των γεγονότων στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βρέστη.

«Δεν μπορείς να φανταστείς ότι σκεπτόμαστε από τη μια πλευρά να επιβάλουμε κυρώσεις (στη Ρωσία) – και από την άλλη να ανοίξουμε μια υποδομή. Συνδέεται βεβαίως με τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία, είναι προφανές».

Σε περίπτωση που η Ρωσία αποκλιμακώσει ωστόσο, η απόφαση για το άνοιγμα του αγωγού ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία θα βρεθεί στα χέρια των γερμανικών και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε ερωτήσεις στους προμηθευτές για την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου

Η απόφαση της Gazprom να περιορίσει την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, παρά την αύξηση της ζήτησης, «θεωρείται προκλητική» και ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές να θέσουν ερωτήματα στους προμηθευτές, ανάμεσά τους και στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Εχουμε απευθύνει ερωτήσεις σε αρκετούς προμηθευτές ενέργειας στον τομέα αυτόν. Λάβαμε πολλές απαντήσεις , αλλά ακόμα περιμένουμε άλλους, περιλαμβανομένης της Gazprom. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα στοιχεία από αυτούς για να προχωρήσουμε την ανάλυσή μας», δήλωσε ο ευρωπαία επίτροπος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ πρόσθεσε ότι το θέμα των υψηλών τιμών της ενέργειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ