Μπορεί η αξία της SpaceX του Έλον Μασκ να φτάσει σύντομα τα 25 δισ. δολάρια;

Μπορεί η αξία της SpaceX του Έλον Μασκ να φτάσει σύντομα τα 25 δισ. δολάρια;
Photo:

Τα σχέδια του ιδρυτή της βρίσκουν εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το ποσό των 507 εκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να «σηκώσει» σε νέο επενδυτικό γύρο η SpaceX, με αποτέλεσμα να αναμένεται η αξία της εταιρείας διαστημικής τεχνολογίας του Έλον Μασκ να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που θα την καταστήσει ως μία από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη στήριξη από venture capitals στον κόσμο, πίσω από την Uber και την Airbnb.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Information, η εταιρεία είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 450 εκατ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2017, φτάνοντας τότε την αξία της στα 20,8 δισ. δολάρια, ενώ η αξία της SpaceX το 2015 ήταν 10 δισ. δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επισφράγισμα της σημαντικής εξέλιξης που έχει σημειώσει η εταιρεία. Ιδρυμένη το 2002, η SpaceX έχει ήδη διεξάγει έξι διαστημικές αποστολές φέτος, με σημαντικότερη αυτή του Falcon Heavy τον Φεβρουάριο, του πιο ισχυρού πύραυλου στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μετέφερε στο εσωτερικό του και ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ, το οποίο πλέον βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη.

Στις 16 Απριλίου η εταιρεία αναμένεται να στείλει με τον πύραυλο Falcon 9 στο διάστημα τον δορυφόρο Transiting Exoplanet Survey Satellite (known as TESS) της NASA. Στόχος του δορυφόρου που θα παραμείνει για δύο έτη στο διάστημα είναι ο εντοπισμός νέων πλανητών μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος τηλεσκοπίων.

Η SpaceX ελπίζει ακόμη να πετύχει σύντομα την εκτόξευση του πυραύλου BFR, ενός τεράστιου μεταγωγικού οχήματος που θα έχει ως αποστολή τη μεταφορά ανθρώπων στον πλανήτη Άρη. Τον περασμένο μήνα ο Έλον Μασκ δήλωσε πως η αποστολή του BFR ίσως να είναι εφικτή για τις αρχές του 2019.

Δείτε ακόμη: Οι πιο «τρελές θεωρίες» του Έλον Μασκ