Μπορεί η κλιματική αλλαγή να καταστεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ;

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να καταστεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ;
epa06297323 Steam rises at night from the brown coal-fired power plant Niederaussem operated by RWE in Bergheim, Germany, 29 October 2017. The UN Climate Change Conference COP23 will take place in Bonn from 06 to 17 November 2017, only a few kilometers away from Europe's largest carbon dioxide source, the Rhenish Brown Coal Field. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο πάντως προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε μια έκθεση σχετικά με το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τις ένοπλες δυνάμεις και την ασφάλεια των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να κατακλύσει παράκτιες βάσεις, ενώ βάσεις της ενδοχώρας θα μπορούσαν να απειληθούν από μεγάλες δασικές πυρκαγιές λόγω ξηρασίας.

Η 22σέλιδη έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των 79 στρατιωτικών εγκαταστάσεων που είναι κρίσιμες για στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ και εξετάστηκαν στα πλαίσια της έκθεσης είναι ευάλωτες σε τρέχουσες ή μελλοντικές πλημμύρες, και περισσότερες από τις μισές είναι ευάλωτες σε τρέχουσα ή μελλοντική ξηρασία. Περίπου το ήμισυ των βάσεων κινδυνεύουν επίσης από πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης και της απειλής κατολισθήσεων και της διάβρωσης από τις βροχές που ακολουθούν τις πυρκαγιές.

«Οι επιπτώσεις του μεταβαλλόμενου κλίματος είναι ένα θέμα εθνικής ασφάλειας με πιθανές επιπτώσεις στις αποστολές του Υπουργείου Άμυνας, τα επιχειρησιακά σχέδια και τις εγκαταστάσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Heather Babb.

Η έκθεση, η οποία παραγγέλθηκε από το Κογκρέσο, περιγράφει εκτεταμένες επιπτώσεις, διασκορπισμένες σε όλες τις ΗΠΑ, με τις περισσότερες παράκτιες πλημμύρες να εντοπίζονται κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής και στη Χαβάη.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι ήδη αντιμέτωπες με κάποιες από τις επιπτώσεις, λέει το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η βάση Langley-Eustis στη Βιρτζίνια αντιμετωπίζει ήδη αύξηση 14 ιντσών της στάθμης της θάλασσας από το 1930. Και η ναυτική βάση Coronado στην Καλιφόρνια ήδη είναι αντιμέτωπη με πλημμύρες κατά τη διάρκεια τροπικών καταιγίδων.

Το υπουργείο Άμυνας τονίζει στην έκθεσή του ότι συνεργάζεται με κράτη σε όλο τον κόσμο «για να κατανοήσουν τις μελλοντικές πιθανές επιπτώσεις σε αποστολές» από την κλιματική αλλαγή και «να προετοιμαστούν γι’ αυτές», χαρακτηρίζοντάς την κλιματική αλλαγή ως «παγκόσμιο ζήτημα».

Η κυβέρνηση Obama είχε δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή στο στράτευμα, αλλά η κυβέρνηση Trump υιοθέτησε μια διαφορετική στάση. Το 2017, η αλλαγή του κλίματος παραλείφθηκε ως απειλή από την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας.