Μπορεί η μαστίχα να «πιάσει» στις ΗΠΑ;

Μπορεί η μαστίχα να «πιάσει» στις ΗΠΑ;
"Δάκρυ" από μαστιχόδεντρο στη Νότια Χίο, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016. Η μαστίχα είναι το προϊόν του μαστιχοφόρου σχίνου (Pistacia lentiscus L. var. chia) ο οποίος φύεται και ευδοκιμεί αποκλειστικά στη Νότια Χίο. Εκκρίνεται εν είδη δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω προκλήσεως επιφανειακών τομών από αιχμηρά όργανα. Κατά την έκκρισή της έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού. Η φρέσκια ρητίνη, μετά ολιγοήμερη παραμονή της κάτω από τον θάμνο, στερεοποιείται υπό την επίδραση των καλοκαιρινών καιρικών συνθηκών (έντονη ηλιοφάνεια και ξηρασία) που επικρατούν στη περιοχή. Ακολούθως, το στερεοποιημένο προϊόν συλλέγεται από τους μαστιχοπαραγωγούς. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ Μιχάλης Τέττερης Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσπαθεί να καθιερώσει το αρχαιοελληνικό αυτό ποτό στην αμερικανική αγορά.

του Billy Lyons

Η Έφη Παναγοπούλου και το brand της, η premium Μαστίχα KLEOS, έχουν μία αποστολή: να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές στις ΗΠΑ ώστε να μάθουν κι αυτοί ότι η μαστίχα αποτελεί μια σύγχρονη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση στο χώρο των ποτών και των κοκτέιλ.

Η Σαντορίνη και η Μύκονος είναι νησιά τα οποία οι περισσότεροι Αμερικάνοι γνωρίζουν καλά, και εκεί γίνεται η πρώτη επαφή τους με τη μαστίχα που τους προσφέρεται. Όμως, το αυθεντικό ποτό παράγεται αποκλειστικά και μόνο στη Χίο. Η αυθεντική μαστίχα Χίου φέρει τη σφραγίδα γνησιότητας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενός συνεταιρισμού 3.000 οικογενειών περίπου, οι οποίες κατέχουν, προστατεύουν και συλλέγουν τη μαστίχα από τα μαστιχόδεντρα. Το προϊόν με τη μοναδική γεύση είναι γνωστό και ως «δάκρυα της Χίου», καθώς η ρητίνη από το μαστιχόδενδρο παίρνει τη μορφή δακρύων ενώ πέφτει προς το έδαφος την εποχή της συγκομιδής της.

Η ουσία είναι τόσο κολλώδης που τοποθετούνται ειδικά πανέρια κάτω από το δέντρο για τη συλλογή της. Κι αν αναρωτιέστε εάν αυτή η παχύρευστη ουσία βρίσκεται σε άλλα προϊόντα, πράγματι η σύγχρονη τσίχλα έλκει την καταγωγή της από τη σκληρή φυσική μαστίχα. Η μαστίχα χρησιμοποιείται επίσης ως μέσο αντιμετώπισης μιας σειράς συμπτωμάτων, όπως π.χ. ο στομαχόπονος. Μάλιστα, ο συντάκτης Frank Bruni, των New York Times, βρήκε ότι η μαστίχα επιδρά ευεργετικά και στην υγεία των ματιών (αν και η θετική αυτή επίδραση μάλλον εξαλείφεται όταν συνδυάζεται με το αλκοόλ!)

Το άρωμά της παραπέμπει σε ευκάλυπτο ή φασκόμηλο, αλλά παραμένει μοναδικό. «Δεν υπάρχει τίποτε που να έχει την ίδια γεύση με τη μαστίχα» εξηγεί ο Τζόνι Λιβανός, ο οποίος προσφέρει λικέρ μαστίχα στο οικογενειακό εστιατόριο «Μόλυβος» στην Πόλη της Νέας Υόρκης.

Ο Λιβανός, ο οποίος έχει πάντα ένα παγωμένο μπουκάλι μαστίχα στο ψυγείο του στο σπίτι και χρησιμοποιεί μαστίχα σε εκλεπτυσμένα κοκτέιλ μαζί με τζιν ή μεσκάλ, χαίρεται πολύ που τα ελληνικά ποτά «απογειώνονται» ύστερα από χρόνια όπου βρίσκονταν στο περιθώριο. Όμως, «πολλά ελληνικά εστιατόρια προσφέρουν τη μαστίχα δωρεάν» λέει ο Λιβανός, κι αυτή η χειρονομία είναι μάλλον αντιπαραγωγική εφόσον δεν συμβάλλει στην άνοδο του «στάτους» του ποτού.

«Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ καλή φήμη ως προς τα κρασιά και τα ποτά της» αποκαλύπτει η Παναγοπούλου. Αν και το ούζο έχει αρκετούς θαυμαστές, η γεύση του γλυκάνισου και μια αίσθηση κάψιμου που αφήνει απομακρύνουν πολλούς απ’ αυτούς που δοκιμάζουν φτηνότερες εκδοχές του δημοφιλούς ελληνικού ποτού. Και η ρετσίνα «είναι το φτηνό επιτραπέζιο κρασί που έδωσε στους Έλληνες μια κακή φήμη στην οινοποιία» προσθέτει η Παναγοπούλου.

Για την ίδια, η δημιουργία της ΚΛΕΟΣ υπήρξε φυσικό επακόλουθο της καριέρας της στον κλάδο των ποτών ως brand ambassador και διευθύντρια μάρκετινγκ. Για την παραγωγή, συνεργάστηκε με την κορυφαία Ελληνίδα γυναίκα ποτοποιό, Δρ. Μαρούσα Τσαχάκη της Ποτοποιίας Ισίδωρου Αρβανίτου. Όσο για τη συνταγή, περιλαμβάνει μικρή ποσότητα ζάχαρης, μαστίχα αλλά και μαστιχέλαιο για την εξασφάλιση των πιο δυνατών φυσικών αρωμάτων και γεύσης.

«Η απόσταξη είναι και επιστήμη και τέχνη, και η παρουσίαση ενός ποτού στο κοινό απαιτεί τόσο καλλιτεχνία όσο και επιχειρηματικότητα για να επιτύχει» καταλήγει η Τσαχάκη.

Πηγή: fortune.com