Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά «ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει»

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά «ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει»
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλάει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, στο Υπουργείο, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162.107, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.010 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.438 (62,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει, καθώς βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τον επιθυμητό στόχο, που είναι η ανοσία, δήλωσε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το περσινό με το φετινό καλοκαίρι» είπε, αλλά εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, παρότι «υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερες δραστηριότητες». Να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί έως ότου ελεγχθεί η επιδημία, τόνισε και εξήγησε πως τα δύο τρίτα όσων μολύνθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο ήταν κάτω των 40 ετών και ζήτησε από τους πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, να προσέλθουν για εμβολιασμό πριν φύγουν για διακοπές.

Η ίδια τόνισε ότι έχουμε δύο τρόπους να περιορίσουμε την πανδημία, «το ένα είναι η συμπεριφορά μας και το άλλο είναι ο εμβολιασμός ώστε να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας».

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, είπε ότι καταγράφεται ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας και προσέθεσε ότι την τελευταία εβδομάδα, τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από τη διαδικασία self test.

Η κυρία Παπαευαγγέλου παρατήρησε ότι όσοι νοσούν αυτή την περίοδο έχουν κατά μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη, ενώ όπως είπε καταγράφεται σημαντική μείωση στις νέες μολύνσεις σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επίσης, έκανε λόγο για 13.500 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια από τα οποία 7.000 είναι στην Αττική ενώ μίλησε για εξάρσεις που εμφανίζονται σε κάποιες περιοχές, αναφέροντας την Κατερίνη και τη Ρόδο.

«Η διασπορά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί παρότι παρατηρούμε σημαντική αποκλιμάκωση και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές τα νοσοκομεία», όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Προσέθεσε ακόμα ότι τα 2/3 των νοσηλευόμενων πλέον είναι άνω των 55 ετών και «η συντριπτική πλειονότητά τους αφορά ανεμβολίαστους», επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά πως το πιο ισχυρό όπλο για την προστασία μας παραμένει το εμβόλιο.

Παρήγορο είναι ότι μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων κατά 15% τόνισε και είπε πως προβλέπεται αποσυμπίεση όσων αφορά τις κλίνες ΜΕΘ και του συστήματος υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Γκ.Μαγιορκίνης: Εύθραυστη παραμένει η ύφεση της πανδημίας

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, μιλώντας για τα self test είπε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτοδιαγνωστικών τεστ και 30.000 από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά.

Ο αναπληρωτής καθηγητής έκανε και αυτός λόγο για ύφεση της επιδημίας αλλά εξήγησε ότι παραμένει εύθραυστη. «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί και στις νεότερες ηλικίες, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.

Μιλώντας για την ήπια αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, η οποία συνδέεται με την ινδική μετάλλαξη, είπε ότι αφορά στις νεαρότερες ηλικίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.