Μπορεί με την Κίνα οι συζητήσεις να πάνε καλά, όμως οι ΗΠΑ ανοίγουν νέο θέμα δασμών στην Ευρώπη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, απείλησε με νέα μέτρα Βρετανία και Ιταλία εάν προχωρήσουν σε φορολόγηση των αμερικανικών τεχνολογικών «γιγάντων».

Η Φάση 2 της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα δεν θα είναι απαραίτητα μια μεγάλη αλλαγή που θα άρει όλους τους υφιστάμενους δασμούς, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Ο Μνούτσιν προειδοποίησε επίσης ότι η Ιταλία και η Βρετανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικούς δασμούς εάν προχωρήσουν στην επιβολή φόρου στις ‘ψηφιακές’ εταιρίες όπως η Google της Alphabet και η Facebook, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η προειδοποίηση του Μνούτσιν στην Ιταλία και τη Βρετανία έρχεται αφού η Γαλλία υπαναχώρησε και δεσμεύθηκε με τις ΗΠΑ να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος τουλάχιστον έως τα τέλη της χρονιάς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε τον Δεκέμβριο να αναγκάσει τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί. Η Ιταλία ενέκρινε παρόμοιο φόρο στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή.

Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι ελπίζει η Βρετανία και η Ιταλία να αναστείλουν τα σχέδιά τους για επιβολή των φόρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους δασμούς του προέδρου Τραμπ. Θα έχουμε αντίστοιχες συζητήσεις και με εκείνους».

Ο Μνούτσιν δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Τραμπ θα προτείνει πρόσθετες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη στις ΗΠΑ. «Είμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού και θα το παρουσιάσουμε σύντομα».

Η απάντηση της Βρετανίας ήρθε άμεσα

Η Βρετανία επιθυμεί μια παγκόσμια λύση για τη φορολόγηση των ‘ψηφιακών’ εταιρειών και είναι απολύτως δεσμευμένη στις διεθνείς συζητήσεις για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας στα σχόλια του Στίβεν Μνούτσιν.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία επιθυμεί η μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βασίζεται σε φιλική συνεργασία, όταν ρωτήθηκε για δημοσίευμα που αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στο Λονδίνο εάν σπάσει τους όρους μιας εμπορικής συμφωνίας.