Μπορεί μια χώρα χωρίς κτηνοτροφία να γίνει παραγωγός κρέατος; Η Σιγκαπούρη φιλοδοξεί να τα καταφέρει

Μπορεί μια χώρα χωρίς κτηνοτροφία να γίνει παραγωγός κρέατος; Η Σιγκαπούρη φιλοδοξεί να τα καταφέρει
People walk along an alley lined with commercial stalls in Chinatown district in Singapore on May 31, 2021. (Photo by Roslan Rahman / AFP) Photo: AFP
Η Σιγκαπούρη εισάγει επί του παρόντος περισσότερο από το 90% των τροφίμων της, μια εξάρτηση από την αγροτική παραγωγή του εξωτερικού που εδώ και καιρό ανησυχεί την κυβέρνηση.

του Simon Willis

Η Eat Just είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που λαμβάνει έγκριση πώλησης για ένα προϊόν καλλιεργημένου κρέατος. Πιστοποιημένο από την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης τον περασμένο Δεκέμβριο, το κοτόπουλο της Eat Just είναι πλέον διαθέσιμο στους κατοίκους της Σιγκαπούρης μέσω του Madame Fan, ενός κινέζικου εστιατορίου στο ξενοδοχείο Marriott.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Eat Just συγκέντρωσε 170 εκατομμύρια δολάρια από έναν γύρο χρηματοδότησης και ένα μεγάλο μέρος του ποσού θα το διαθέσει για ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Σιγκαπούρη για την παραγωγή κρέατος για την ασιατική αγορά.

Δεν είναι μόνη της: τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου 20 εταιρείες που αναπτύσσουν εργαστηριακά κρέατα και φυτικές πρωτεΐνες έχουν συσταθεί στη Σιγκαπούρη, η οποία εξελίσσεται ταχύτατα στον πιο σημαντικό κόμβο τεχνολογίας τροφίμων στην Ασία. Με τον καιρό, αυτό το μικροσκοπικό νησί χωρίς ζώα και σχεδόν καμία γεωργική έκταση μπορεί να γίνει παραγωγός τεχνητού κρέατος.

Για τη βιομηχανία τροφίμων της Σιγκαπούρης, η αναγκαιότητα είναι καθοριστική στην απόφασή της αυτή. Η χώρα εισάγει επί του παρόντος περισσότερο από το 90% των τροφίμων της, μια εξάρτηση από την αγροτική παραγωγή του εξωτερικού που εδώ και καιρό ανησυχεί την κυβέρνηση.

Η διαταραχή που επέφερε η πανδημία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχει εντείνει την ανησυχία αυτή. Παρόλο που τα ράφια των σούπερ μάρκετ παρέμειναν καλά εφοδιασμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 – η Σιγκαπούρη προμηθεύεται τρόφιμα από περισσότερες από 160 χώρες – η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει την αυτάρκεια: θέλει το 30% των τροφίμων που διατίθενται στη Σιγκαπούρη να προέρχεται από εγχώριες πηγές έως το 2030.

Για το σκοπό αυτό, έχει διαθέσει 250 εκατομμύρια δολάρια στον κλάδο τεχνολογίας τροφίμων τα τελευταία δύο χρόνια και παρέχει κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι επίσης σημαντικές. Η Big Idea Venture, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, δημιούργησε το πρώτο fund εναλλακτικών πρωτεϊνών της Σιγκαπούρης πριν από δύο χρόνια, και κάποιες φορές συνεργάζεται με το Temasek, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, για χρηματοδότηση. Ακολούθησαν και άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Σιγκαπούρη γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανέπτυξε ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη διάθεση στην αγορά καλλιεργημένου κρέατος. Το Future Ready Food Safety Hub, μια συνεργασία μεταξύ του Πολυτεχνείου της Nanyang και διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών, άνοιξε τον περασμένο μήνα. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις εταιρείες στη διαδικασία έγκρισης και επιτάχυνσης της διάθεσης των προϊόντων τους στα μενού των εστιατορίων.

Το μέλλον της νεοσυσταθείσας βιομηχανίας πρωτεϊνών της Σιγκαπούρης μπορεί να είναι ένας συνδυασμός ζωικών  και φυτικών προϊόντων. «Η τάση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ένας συνδυασμός καλλιεργημένου κρέατος και φυτικών πρωτεϊνών», λέει ο Adrien Beauvisage, πρόεδρος της Buhler για τη Νοτιοανατολική Ασία. «Το πλήρως καλλιεργημένο κρέας στην αγορά απέχει πολύ, αλλά οι ζωικές πρωτεΐνες βοηθούν την υφή των φυτικών προϊόντων».

Πηγή: fortune.com