Μπορεί μια εταιρεία να πετύχει απόδοση 1.826%;

Μπορεί μια εταιρεία να πετύχει απόδοση 1.826%;

Η εκπληκτική ιστορία 50 ετών της Berkshire Hathaway, o 84χρονος Γουόρεν Μπάφετ και ο διάδοχος του. 

της Κάρολ Λούμις

Οι περισσότερες εταιρείες εκδίδουν μία ετήσια έκθεση. Η Berkshire Hathaway εξέδωσε δύο εκθέσεις προχθές, με ένα ενιαίο χρυσό εξώφυλλο. Γιατί χρυσό; Γιατί έτσι εορτάζεται η επέτειος πενήντα χρόνων παραμονής του Μπάφετ στο τιμόνι της Berkshire.

Η πρώτη έκθεση αφορά το 2014: ένα καλό έτος, όπως επισημαίνει ο 84χρονος Μπάφετ, αλλά όχι και τέλειο.

Η δεύτερη έκθεση καλύπτει τα πενήντα χρόνια της παρουσίας του Μπάφετ στη διοίκηση της εταιρείας. Σε αυτή την έκθεση γράφει και ο αντιπρόεδρος της Berkshire, Τσαρλς Μάνγκερ, ο οποίος αποδίδει ένα μέρος της επιτυχίας της εταιρείας σε κάποιες «δημιουργικά περίεργες» πτυχές του Μπάφετ. Ας πούμε, «η απόφαση του Μπάφετ να περιορίσει τις δραστηριότητές του σε λίγα πεδία και να μεγιστοποιήσει την προσοχή που αφιερώνει σ’ αυτές, και να συνεχίσει να το κάνει αυτό για 50 χρόνια, ήταν κάτι πραγματικά ιδιαίτερο».

Ακόμα πιο ιδιαίτερη είναι η απόδοση της εταιρείας κατά τη διάρκεια των πενήντα αυτών ετών. Η τιμή της μετοχής της Berkshire αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 21,6%.

Όσο για την συνολική απόδοση σε βάθος πεντηκονταετίας; 1.826%. Μιλάμε για ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο, το οποίο ο Μπάφετ πείστηκε να προσθέσει την τελευταία στιγμή στην επιστολή του προς τους μετόχους, μη θέλοντας να φανεί ότι καυχιέται.

Η Berkshire είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στη λίστα Fortune 500, με ετήσια έσοδα περίπου 195 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων δεν προέρχεται από επενδύσεις, αλλά από τις πάνω από 70 εταιρείες που έχει εξαγοράσει η Berkshire, στις οποίες συγκαταλέγονται γίγαντες όπως η σιδηροδρομική εταιρεία Burlington Northern Santa Fe (BNSF), η Berkshire Energy, η εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων GEICO και το ήμισυ του βασιλιά της κέτσαπ, Heinz.

Όσο για αυτό που ο Μπάφετ αποκαλεί «καλό έτος», το 2014, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 6,9%. Όμως, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν μόνο κατά 2%, και ανέρχονται σε 12.092 δολάρια. Το κύριο πρόβλημα της εταιρείας, όπως επισημαίνει ο Μπάφετ, δεν είναι όμως η μικρή αύξηση των κερδών, αλλά η απόδοση μιας συγκεκριμένης εταιρείας, της σιδηροδρομικής εταιρείας BNSF. Τα κέρδη της μπορεί να αυξήθηκαν, αλλά η λειτουργία της εταιρείας χαρακτηρίστηκε από μεγάλες δυσκολίες, που οδήγησαν σε καθυστερήσεις στη μεταφορά προϊόντων, και «απογοήτευσαν πολλούς απ’ τους πελάτες της». Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μπάφετ, η BNSF πρέπει να κάνει «τα πάντα» για να προσφέρει ξανά υπηρεσίες κορυφαίου επιπέδου.

Όσο για τις επενδύσεις της Berkshire τη χρονιά που μας πέρασε, η εταιρεία «έσπρωξε» ένα μεγάλο μέρος του ρευστού που είχε στα χέρια της στην IBM. Συγκεκριμένα, αγοράστηκαν μετοχές ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας το συνολικό όγκο επένδυσης της Berkshire στην IBM σε 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναφορικά με καινούργιες επενδύσεις, δηλαδή επενδύσεις που έλαβαν χώρα για πρώτη φορά σε μια εταιρεία, η μεγαλύτερη για το 2014 ήταν στην Deere & Co., στην οποία αγοράστηκαν μετοχές ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ποιος θα διαδεχθεί τον Μπάφετ ως διευθύνων σύμβουλος της Berkshire; Ο γιος του, Χάουαρντ Μπάφετ, προορίζεται για πρόεδρος της εταιρείας, αλλά έχει ήδη αποφασισθεί ότι αυτή η θέση θα είναι μη εκτελεστική. Δεν πρόκειται δηλαδή ο πρόεδρος της εταιρείας να είναι και διευθύνων σύμβουλος, όπως συμβαίνει σήμερα με τον Γουόρεν Μπάφετ.

Το ερώτημα της διαδοχής, λοιπόν, παραμένει ανοιχτό, όμως ο Μπάφετ φρόντισε στην ετήσια έκθεση να περιγράψει το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου για τη θέση: «ορθολογιστής, ψύχραιμος και αποφασιστικός, με μια ευρεία κατανόηση των επιχειρήσεων και καλή γνώση της ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Γνωρίζοντας τον εδώ και πολύ καιρό και όντας καλή φίλη του, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτά ακριβώς υπήρξαν τα χαρακτηριστικά του Μπάφετ που κρύβονται πίσω από την επιτυχία του.