Μπορεί να «αναγεννηθεί» ο μεγαλύτερος εχθρός του Facebook;

Μπορεί να «αναγεννηθεί» ο μεγαλύτερος εχθρός του Facebook;

Στοιχεία δείχνουν ότι ο «εφιάλτης» της Cambridge Analytica μπορεί να επιστρέψει.

 

Η εταιρεία Cambridge Analytica που έγινε παγκοσμίως γνωστή για το σκάνδαλο εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βάζει «λουκέτο». Όμως αναφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι οι επικεφαλής της εταιρείας μπορεί να επιστρέψουν με ένα νέο εταιρικό όνομα.

Μια νέα εταιρεία με την ονομασία Emerdata Limited καταχωρήθηκε στις βρετανικές εμπορικές αρχές τον Αύγουστο του 2017, περίπου δηλαδή την περίοδο κατά την οποία η Cambridge Analytica άρχισε να τραβά την προσοχή για τη δράση της. Ο Chief Data Officer της Cambridge Analytica, Alexander Tayler, καταχωρήθηκε ως ο ιδιοκτήτης της νέας αυτής  εταιρείας, ενώ μαζί του εμφανίζεται και ο Julian Wheatland ο οποίος είναι ο πρόεδρος της μητρικής εταιρείας της Cambridge Analytica, της SCL.

Τον Μάρτιο του 2018 μια ακόμη επιχείρηση εμφανίζεται ως θυγατρική της Emerdata Limited. Πρόκειται για την Firecrest Technologies Limited.

Ο πρώην CEO της Cambridge Analytica, Alexander Nix, ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα δηλωμένος ως ο διευθύνων σύμβουλος και των δύο αυτών νέων εταιρειών, αλλά στην πορεία απομακρύνθηκε. Στη διοίκησή τους, όμως, παρέμειναν οι κόρες του Robert Mercer, του βασικού χρηματοδότη της Cambridge Analytica και σημαντικού υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και της καμπάνιας υπέρ του Brexit.

H Emerdata Limited καταχωρήθηκε ως επιχείρηση η οποία διεξάγει «έρευνες δεδομένων, hosting, και παρεμφερείς δραστηριότητες», ενώ η Firecrest Technologies ασχολείται με «ανάπτυξη επιχειρηματικού και εσωτερικού λογισμικού».