Μπορεί να ανακάμψει η καριέρα σας μετά από μια μεγάλη αποτυχία;

Μπορεί να ανακάμψει η καριέρα σας μετά από μια μεγάλη αποτυχία;

Πολλές εταιρείες λένε ότι ενθαρρύνουν το ρίσκο. Τι συμβαίνει όμως με τη φήμη μας όταν χάνουμε το στοίχημα της καινοτομίας;

της Αν Φίσερ

Ας υποθέσουμε το εξής: προσφέρθηκες να διευθύνεις ένα μεγάλο έργο που ήταν λίγο πάνω από τις δυνατότητές σου. Πραγματικά νόμιζες ότι θα δουλέψει, αλλά δυστυχώς αρχίζει να φαίνεται τώρα ότι η ιδέα σου δε λειτουργεί. Το έργο έχει καθυστερήσει και το αφεντικό σου έβαλε κάποιον άλλο να το τρέξει «για να το φέρει στα ίσια του».

Η διεύθυνση της εταιρείας σου πάντα μίλαγε για ανάληψη ρίσκων ως αναγκαστικό κομμάτι της καινοτομίας, και σε προέτρεπε «να αποτυγχάνεις συχνά και γρήγορα». Όμως ποτέ στο παρελθόν δεν είδες κάποιον να τα κάνει μαντάρα όπως εσύ και πλέον αισθάνεσαι σαν παρακατιανός στο γραφείο. Αναρωτιέσαι αν μπορείς να ανακάμψεις μετά απ’ αυτό και να αποκτήσεις αξιοπιστία «στην πιάτσα» ή αν πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις για δουλειά.

Ε, λοιπόν, μην αρχίσεις ακόμα να ετοιμάζεις βιογραφικό! «Όλοι κάνουμε λάθη κι έτσι μαθαίνουμε», λέει η Ροξάνα Χιούερτσον, διευθύνουσα σύμβουλος του Highland Consulting Group. «Σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη η εμπειρία, οπότε εκμεταλλεύσου την».

Διαβάστε ακόμη: Τι να πείτε σε όσους απορρίπτετε σε μία συνέντευξη για δουλειά

Αυτό σημαίνει παραμερισμό του εγωισμού και «πραγματική κατανόηση των διδαγμάτων που μπορούν να αντληθούν για τον εαυτό σου και τη δουλειά σου σε κάθε διάσταση,» προσθέτει. Ανάλυσε με ακρίβεια και δίχως πάθος γιατί πήγε στραβά ο σχεδιασμός. Ύστερα κάτσε μαζί με τον προϊστάμενό σου και τον νέο υπεύθυνο του έργου και περιέγραψε γιατί νόμισες ότι η ιδέα σου θα δουλέψει, εξηγώντας γιατί δεν δούλεψε τελικά.

Σε αυτή τη δύσκολη συζήτηση η διάθεση είναι το παν. Ο λάθος τόνος -είτε κλαψούρισμα και άμυνα, είτε θυμός- μπορεί να βλάψει περισσότερο την ήδη τραυματισμένη φήμη σου. Ιδού έξι συμβουλές για ανάκαμψη μετά από μια αποτυχία:

1. Φανέρωσε όλα τα χαρτιά σου. «Ακόμα κι αν μπορείς, μην κρύψεις τίποτα.» Αν δεν είσαι ειλικρινής θα κάνει τους άλλους να ανησυχούν μήπως η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ όσο φαίνεται.

2. Να είσαι ανοιχτός με τον προϊστάμενό σου. Πρέπει να δώσεις βαρύτητα στα διδάγματα που πήρες από την αποτυχία και να δεις πως βλέπει την εξέλιξή σου μετά από αυτό. Αν έχεις καλή σχέση με τον προϊστάμενο, η Χιούερτσον προτείνει να ρωτήσεις πως ανέκαμψε εκείνος μετά από μια αποτυχία στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη: Αξιολόγηση από τους εργαζόμενους; Κι όμως υπάρχει!

3. Ανάλαβε την ευθύνη. «Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άλλοι θα συγχωρήσουν ένα ειλικρινές λάθος αν αναλάβεις την ευθύνη», λέει η Χιούερτσον. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προβάλεις δικαιολογίες ή να κατηγορήσεις κάποιον άλλο, ακόμα κι αν πράγματι έφταιξαν.

4. Ζήτα συγνώμη. «Αν υπήρξαν εξωτερικοί ή εσωτερικοί πελάτες που επλήγησαν από την αποτυχία αυτή πρέπει να ζητήσεις προσωπικά συγνώμη, καλύτερα δια ζώσης», λέει η Χιούερτσον. «Μετά ρώτα τι θα μπορούσες να κάνεις για να επανορθώσεις».

5. Σκέψου λύσεις. Μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση με κάποιο τρόπο; Στην περίπτωσή σου, αφού σε βγάλανε από το έργο, μπορεί να είναι δύσκολο αλλά αξίζει μια προσπάθεια. Προσφέρσου να βοηθήσεις τον νέο υπεύθυνο του έργου με όποιο τρόπο μπορείς.

Διαβάστε ακόμη: Ντροπαλοί στη δουλειά; Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί!

6. Μοιράσου τα διδάγματα που άντλησες. Δεν είναι απίθανο κάποιος άλλος να είχε τις ίδιες ιδέες με εσένα, οπότε «πες τους τι έμαθες από την αποτυχία ώστε να το αποφύγουν», προτείνει η Χιούερτσον. Αυτό θα σε αναδείξει και ως κάποιον που παίρνει ρίσκα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη φήμη σου «στην πιάτσα» με τρόπους που τώρα δε σου περνούν από το μυαλό.

Μόλις τα κάνεις όλα αυτά, μην κολλήσεις στην αποτυχία αυτή. Δε σε χαρακτηρίζει. Προχώρα σε νέα πράγματα. «Δεν υπάρχει κανένας επιτυχημένος ηγέτης ή επιχειρηματίας που να μην απέτυχε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του», λέει η Χιούερτσον. Εξάλλου, οι συνάδελφοί σου γνωρίζουν (ή θα έπρεπε να γνωρίζουν) ότι μπορεί να είναι οι ίδιοι στη θέση σου την επόμενη φορά που κάποιος τα κάνει θάλασσα.