Μπορεί να αποχωρήσει η Μέρκελ από την καγκελαρία;

Μπορεί να αποχωρήσει η Μέρκελ από την καγκελαρία;

Σύμφωνα με το Spiegel, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει για να διεκδικήσει διεθνές αξίωμα. 

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται αποφασισμένη να είναι η πρώτη Καγκελάριος απ’ το 1949 που θα αποχωρήσει απ’ τη θέση της χωρίς να περιμένει εκλογές ή κάποια εσωκομματική εκτροπή.

Σύμφωνα με το περιοδικό, που επικαλείται πληροφορίες από το περιβάλλον της Μέρκελ, το πότε θα συμβεί αυτό δεν είναι γνωστό, ωστόσο εικάζεται ότι η Μέρκελ θα διεκδικήσει ένα διεθνές αξίωμα, όπως για παράδειγμα τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ ή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυτά τα δύο αξιώματα θα «χηρέψουν» στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017, οπότε εκτιμάται ότι η Μέρκελ θα ανακοινώσει λίγο νωρίτερα την αποχώρησή της. Άνθρωποι που τη γνωρίζουν καλά στο Βερολίνο υπογραμμίζουν ότι ο λόγος για τον οποίο θέλει να αποχωρήσει από την καγκελαρία είναι επειδή δεν θέλει να γράψει στο βιογραφικό της μια εκλογική ήττα και φυσικά δεν προτίθεται να πέσει θύμα εσωκομματικών παρασκηνίων που θα την απομακρύνουν από τον θώκο.

Εφόσον ισχύει η πληροφορία του περιοδικού, θα είναι η πρώτη καγκελάριος από το 1949 που θα αποχωρήσει εθελοντικά. Πιθανότερη διάδοχός της θεωρείται η Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν. Το γεγονός ότι η Μέρκελ έχρισε τη φον ντερ Λάγιεν υπουργό Αμυνας, για να αποκτήσει κύρος και στο εξωτερικό, θεωρείται ως πρόκριμα για την πρώην υπουργό Εργασίας.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν φήμες για πρόωρη αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ, προτού ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της.

Ωστόσο πλέον η πληροφορία προέρχεται από υψηλόβαθμα στελέχη του CDU και πρωτοκλασάτα μέλη της κυβέρνησης, γεγονός που της προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, σε σχετική ερώτηση, η καγκελάριος προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της και να πει ότι «αργότερα βλέπουμε».

Διαβάστε ακόμη; 

Η selfie της Μέρκελ στα αποδυτήρια της Εθνικής Γερμανίας

Είναι αυτή η επόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας;