Μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα «Βορρά-Νότου» στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού;

Μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα «Βορρά-Νότου» στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού;
Μπορεί να κοιτάξει κανείς στα μάτια τους Ιταλούς και να τους πει πως η Ευρωζώνη θα τους βοηθήσει μόνο αν συμφωνήσουν σε σκληρούς όρους; Σε ένα νέο μνημόνιο; ρώτησε ο διάσημος οικονομολόγος Ζαν Πιζανί Φερί τον Ολλανδό πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σε συζήτηση που έγινε σήμερα Πέμπτη, στις 16.00, στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαδικτυακών συναντήσεων που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχαν ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο γνωστός  οικονομολόγος  Ζαν Πιζανί Φερί και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα οικονομίας Αλέξης Πατέλης. Τη συζήτηση συντόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του think tank Bruegel Μαρία Δεμερτζή.

Μπορεί να κοιτάξει κανείς στα μάτια  τους Ιταλούς και να τους πει πως η Ευρωζώνη θα τους βοηθήσει μόνο αν συμφωνήσουν σε σκληρούς όρους; Σε ένα νέο μνημόνιο; ρώτησε ο διάσημος οικονομολόγος Ζαν Πιζανί Φερί τον Ολλανδό πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως αυτή η κρίση δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη και ο ίδιος διαφωνεί κάθετα με την κυβέρνηση του. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν είναι σοφό να επιμείνει η ολλανδική κυβέρνηση σε όρους για να δοθεί βοήθεια στις χώρες που χάνουν κάθε μέρα εκατοντάδες πολίτες τους. Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξήγησε πως η ρίζα του προβλήματος στην Ε.Ε βρίσκεται στο αν μπορούμε τελικά να εμπιστευτούμε τους εταίρους μας. Είναι καθαρά θέμα ευθύνης vs αλληλεγγύης, είπε. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να συζητηθεί αυτό το κομβικό θέμα τόνισε.

Ο σύμβουλος σε οικονομικά θέματα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επέμεινε στο ζήτημα των ευρωομολόγων επισημαίνοντας πως πρέπει να  συζητηθούν ακόμα και αν υπάρχουν διαφωνίες. Και πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε να δει την Ολλανδία να μετατρέπεται στο μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης. Ο κ. Πατέλης τόνισε πως το ζήτημα της χρηματοδότησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν έχει να κάνει μόνο με την  αλληλεγγύη αλλά και με τα συμφέροντα των εταίρων και θύμισε πως η Γερμανία και η Ολλανδία εξάγουν τα προϊόντα τους κυρίως στις χώρες που πλήττονται σήμερα  περισσότερο από τον Covid-19 και πως η Γαλλία κρατάει τα ιταλικά ομόλογα.

«Το ζήτημα είναι πολιτικό», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ «και πρέπει να επιλυθεί από τους πολιτικούς , αυτοί πρέπει να κάνουν περισσότερα και όχι να ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει περισσότερα». Ήδη η ΕΚΤ, συμφώνησαν όλοι, έχει ρίξει στο παιχνίδι τα μεγαλύτερα όπλα της, τα μπαζούκα της και δεν πρέπει να την επιβαρύνουν οι κυβερνήσεις των χωρών- μελών της Ευρωζώνης και άλλο. Η συντονίστρια της συζήτησης Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του Think Tank Bruegel,  ρώτησε τους καλεσμένους αν έχουν το κουράγιο να πουν τι πραγματικά πιστεύουν πως θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως κάθε υπουργός πρέπει να είναι έτοιμος να συμβιβαστεί για να βρεθεί λύση, πως πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες που πρέπει να συμφωνήσουν, κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Βαθιά απαισιόδοξος εμφανίστηκε Ζαν Πιζανί Φερί που είπε πως στην Ευρώπη έχουμε την παράδοση να αντιδρούμε πολύ αργά και να μην παίρνουμε γενναίες αποφάσεις όταν πρέπει. “Φοβάμαι πως ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία το αποτέλεσμα θα έρθει πολύ αργά και δεν θα είναι αρκετό” είπε. Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας τόνισε ο Γάλλος οικονομολόγος .

Ο Αλέξης Πατέλης είπε ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος και πως η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο να συζητά τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, ενώ τόνισε πως πρέπει η Ε.Ε. να παραμείνει ενωμένη τουλάχιστον στο ζήτημα της υγείας και των μέτρων που πρέπει να ακολουθηθούν για να οχυρωθεί απέναντι στον κορωνοϊό.

Σκοπός των συναντήσεων είναι η αποτελεσματική και έγκυρη πληροφόρηση γύρω από τις γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του νέου κορωνοϊού Covid-19, και η έγκαιρη προετοιμασία και διαχείριση μελλοντικών κρίσεων.  Η επόμενη συζήτηση έχει προγραμματιστεί για την Μ. Τετάρτη στις 16:00 . Το κοινό μπορεί να τα παρακολουθήσει στον ιστοτόπο https://www.crowdcast.io/delphitalks