Μπορεί να μας σώσει τελικά η μάσκα από την πανδημία;

Μπορεί να μας σώσει τελικά η μάσκα από την πανδημία;
epa08323867 Medical staff wearing protective face masks works in the newly-built 'Saxony's central Corona center' at the University Hospital, in Dresden, Germany 26 March 2020. The center aims at dispatching patients during the crisis with the infection with the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease, in Dresden. EPA/MATTHIAS RIETSCHEL / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι δείχνει νέα έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge;

Η ευρεία χρήσης μάσκας από τους πολίτες μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση της covid-19 σε διαχειρίσιμο σημείο σε εθνικό επίπεδο και να αποτρέψει νέα κύματα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνδυασμό με lockdown, σύμφωνα με βρετανική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες των πανεπιστημίων Cambridge και Greenwich, αναφέρει ότι μόνο τα lockdown δεν αποτρέπουν την επανεμφάνιση του κορωνοϊού και ότι ακόμη και οι αυτοσχέδιες μάσκες μειώνουν δραματικά το ποσοστό μετάδοσης του ιού, αν αρκετοί άνθρωποι τις φορούν στους δημόσιους χώρους.

«Οι αναλύσεις μας υποστηρίζουν την άμεση και καθολική χρήση μάσκας από το κοινό», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Στατ του πανεπιστημίου Cambridge.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση μάσκας σε συνδυασμό με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και με μερικά lockdown μπορούν να αποτελέσουν «έναν αποδεκτό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας» μέχρι να παραχθεί αποτελεσματικό εμβόλιο για την covid-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the Royal Society A».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε την Παρασκευή τις συστάσεις του και πλέον αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ζητούν από όλους τους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.