Μπορεί να πετύχει το νέο νόμισμα του Ισλαμικού Κράτους;

Μπορεί να πετύχει το νέο νόμισμα του Ισλαμικού Κράτους;

Τι προοπτικές έχει το σχέδιο των τζιχαντιστών να εκδόσουν νέο νόμισμα, αποσυνδεδεμένο από το δολάριο;

Όπως διδάσκει η ιστορία, το νέο σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους για τη δημιουργία του δικού του νομίσματος είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Τουλάχιστον, αυτή είναι η άποψη του ειδικού επί νομισματικών θεμάτων Άξελ Μερκ της Merk Investments, όπως την εξέφρασε στο CNN Money.

Η ισλαμιστική οργάνωση αποκάλυψε πρόσφατα το σχέδιό της να κόψει χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα, σε μια προσπάθεια περαιτέρω αποστασιοποίησης από τη Δύση. Η αξία των νομισμάτων θα βασίζεται στην πραγματική αξία των μετάλλων.

Ο Μερκ τονίζει ότι το σχέδιο χρήσης των μεταλλικών νομισμάτων θα μπορούσε να δουλέψει στη θεωρία, αλλά δεν θα διαρκέσει για πολύ.

«Αντιλαμβάνονται ότι το διεθνές τραπεζικό σύστημα δεν είναι πολύ ανοιχτό προς αυτούς. Κι αν χρησιμοποιήσουν χαρτονομίσματα, θα έχουν ευρύτατα διαδεδομένο πληθωρισμό», αναφέρει.

Η σύνδεση του νομίσματος με το δολάριο, όπως κάνουν πολλές μικρότερες χώρες, προφανώς και δεν συνιστά επιλογή για τους τζιχαντιστές. Εξάλλου, οι ίδιοι δηλώνουν ότι ο λόγος δημιουργίας του νέου νομίσματος είναι να βγάλουν τους Μουσουλμάνους «από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που βασίζεται στη σατανική τοκογλυφία».

Η μεγάλη πρόκληση για το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τον Μερκ, θα είναι να πείσει τους πολίτες να αποδεχτούν το νομισματικό σύστημα σε βάθος χρόνου. Το πιθανότερο, όμως, είναι οι άνθρωποι στις περιοχές που ελέγχει η τρομοκρατική οργάνωση να αρχίσουν να λιώνουν τα νομίσματα σε μια προσπάθεια εξαγωγής της αξίας του μετάλλου.

Εν τέλει, το Ισλαμικό Κράτος θα αναγκαστεί να χαμηλώσει την περιεκτικότητα των νομισμάτων σε μέταλλο εφόσον θα ξεμείνει από χρυσό, και έτσι τα νομίσματα θα αχρηστευθούν.

«Τελικά θα αναγκαστούν να τυπώσουν χρήματα, όπως κάνει κάθε κεντρική τράπεζα», καταλήγει ο Μερκ.

Απ’ την άλλη πλευρά, το ΙΚ κυβερνά μέσω της βίας και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι πολίτες να φοβηθούν και να απορρίψουν το νέο σύστημα. «Κόβουν τα κεφάλια όποιου διαφωνήσει…», υπενθυμίζει ο Μερκ…