Μπορεί ο COVID-19 να μεταδοθεί μέσω κατεψυγμένων τροφίμων;

Μπορεί ο COVID-19 να μεταδοθεί μέσω κατεψυγμένων τροφίμων;
epa04971847 A woman arranges cheese products at an exhibition stand of the biennial international food fair Anuga in Cologne, Germany, 10 October 2015. The range of products featured at the food fair includes vegan, gluten-free, frozen and halal food items. EPA/MAJA HITIJ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένας ειδικός δίνει τις απαντήσεις.

του Eamon Barrett

Τους τελευταίους μήνες, ορισμένα δημοσιεύματα έχουν συσχετίσει τις εξαγωγές κατεψυγμένων τροφίμων με τη μετάδοση του COVID-19. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, οι αρχές στην Κίνα εντόπισαν τον COVID-19 σε συσκευασία φτερούγων κοτόπουλου που εισήχθη από τη Βραζιλία. Η Νέα Ζηλανδία διερευνά επίσης εάν το πρώτο εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού σε διάστημα τριών μηνών εισήχθη μαζί με κατεψυγμένα τρόφιμα.

Ο επικεφαλής των Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Καθηγητής Leo Poon, είναι ειδικός στους κορωνοϊούς και έχει διατελέσει σύμβουλος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Το Fortune πήρε συνέντευξη από τον Poon σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19 από τα τρόφιμα στον άνθρωπο.

Fortune: Σε ποιο βαθμό συνιστούν τα τρόφιμα κίνδυνο μετάδοσης του ιού;

Καθηγητής Leo Poon: Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κίνδυνος ή όχι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή, τεκμηριωμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα τρόφιμα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μερικές ύποπτες περιπτώσεις, όπως το ξέσπασμα της επιδημίας σε μια αγορά στο Πεκίνο τον Ιούνιο, αλλά είναι άραγε τα ίδια τα τρόφιμα η πηγή μόλυνσης; Δεν ξέρουμε. Βρήκαν ενδείξεις για τον ιό εκεί, αλλά θα μπορούσαν να ήταν ίχνη ενός νεκρού ιού που απλώς μόλυνε τα τρόφιμα. Άρα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχει κίνδυνος αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία και, σε σύγκριση με άλλα μέσα μετάδοσης, ο κίνδυνος από τρόφιμα είναι πολύ χαμηλότερος.

Είναι μερικά τρόφιμα πιο επικίνδυνα από άλλα;

Τα κατεψυγμένα προϊόντα αποτελούν κίνδυνο σε μεγαλύτερο βαθμό. Τα δημητριακά, για παράδειγμα, δεν είναι πολύ επικίνδυνα επειδή μεταφέρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Σε θερμοκρασία δωματίου ένας ιός μπορεί να επιβιώσει σε μια μολυσμένη επιφάνεια μόνο για λίγες μέρες, οπότε όταν τα δημητριακά αποστέλλονται στην αγορά ο ιός λογικά είναι ήδη νεκρός.

Ποια μέτρα μπορούν να λάβουν οι καταναλωτές για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης που προκαλούν τα τρόφιμα;

Για το ευρύ κοινό, το καλύτερο που πρέπει να κάνει είναι να διατηρεί την καλή υγιεινή των χεριών. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης όταν αγοράζετε, για παράδειγμα, κοτόπουλο στην αγορά. Στο σπίτι, οι καταναλωτές μπορεί να θέλουν να πλένουν το ωμό κρέας με νερό για να μειώσουν την ποσότητα του ιού [εάν υπάρχει] στα τρόφιμα και στη συνέχεια να πλένουν τα χέρια τους μόλις ολοκληρώσουν την προετοιμασία του κρέατος. Η διατήρηση της υγιεινής των χεριών είναι ύψιστης σημασίας.

Το μαγείρεμα του φαγητού σκοτώνει τον κορωνοϊό;

Οι ιοί είναι πολύ ευαίσθητοι στη θερμότητα. Εάν μαγειρεύετε σωστά το φαγητό τότε ακόμα κι αν υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης μολυσματικού ιού σ’ αυτό, αυτός θα απενεργοποιηθεί από τη ζέστη. Σε δοκιμές διαπιστώσαμε ότι ο COVID-19 χάνει τη μολυσματική του ιδιότητα εάν υποβληθεί σε θερμοκρασία 70 βαθμών κελσίου για πέντε λεπτά. Συνεπώς, τα σωστά μαγειρεμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για να φαγωθούν.

Η κατάψυξη των τροφίμων σκοτώνει τον κορωνοϊό;

Εάν παγώσετε τον COVID-19, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιβιώσει σε κατεψυγμένα δείγματα για αρκετό χρονικό διάστημα. Στον ιό αρέσει το κρύο. Κάναμε ένα πείραμα στο παρελθόν που έδειξε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον για δύο εβδομάδες στους 4 βαθμούς κελσίου. Στην κατάψυξη, θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμη περισσότερο. Στον ιό αρέσει το κρύο αλλά όχι η ζέστη.