Μπορεί το καλοκαίρι να «σκοτώσει» τον κορωνοϊό;

Μπορεί το καλοκαίρι να «σκοτώσει» τον κορωνοϊό;
epaselect epa08219051 Workers wearing protective suits gather after they disinfected a residential area in Beijing, China, 15 February 2020. Beijing officials ordered everyone returning to the city after the holidays to go into quarantine for 14 days in order to control the spread of coronavirus. The disease caused by the novel coronavirus (SARS-CoV-2) has been officially named COVID-19 by the World Health Organization (WHO). The outbreak, which originated in the Chinese city of Wuhan, has so far killed at least 1,526 people with over 67,000 infected worldwide, mostly in China. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολλοί παρατηρητές αποθέτουν την ελπίδα τους στην εξής ιδέα: ότι όπως και η γρίπη, έτσι και ο ιός nCoV-2019 θα υποχωρήσει όταν ζεστάνει ο καιρός.

της Erika Fry

Με τις κυβερνήσεις να ανακοινώνουν μαζικές καραντίνες και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να σταματήσει ή να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, πολλοί παρατηρητές αποθέτουν την ελπίδα τους στην εξής ιδέα: ότι όπως και η γρίπη, έτσι και ο ιός nCoV-2019 θα υποχωρήσει όταν ζεστάνει ο καιρός.

Μεταξύ των ανθρώπων που συμμερίζονται αυτή την άποψη είναι ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Trump. Σε «τιτίβισμά» του, ο Donald Trump εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες του Xi θα αποδώσουν καρπούς, ιδιαίτερα καθώς ο καιρός θα αρχίσει να καλυτερεύει και ο ιός θα γίνεται πιο αδύναμος.

Μπορούμε να βασιστούμε άραγε σε αυτό; Μήπως το μόνο που χρειάζεται είναι να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο;

«Όλο αυτό δεν είναι παρά μία εικασία, διότι αναφερόμαστε σε έναν νέο ιό και δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται» λέει ο Peter Hotez, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Τροπικής Ιατρικής στο Κολλέγιο Baylor στο Χιούστον. «Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια εικασία που βασίζεται σε στοιχεία γνώσης».

Ο νέος ιός που έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της Κίνας είναι ένας κορωνοϊός – ανήκει δηλαδή σε μια μεγάλη οικογένεια ιών που εντοπίζονται σε ζώα και σε ανθρώπους. Αν και κάποιοι κορωνοϊοί βρίσκονται ήδη στον πληθυσμό και προκαλούν ήπιες αναπνευστικές παθήσεις όπως το κοινό κρύωμα, αυτός ο ιός – όπως ο SARS το 2002 και ο MERS το 2012 – μόλις πρόσφατα έπληξε ανθρώπους και άρα θεωρείται ένας νέος κορωνοϊός.

«Οι κορωνοϊοί έχουν εποχικότητα» λέει ο Amesh Adalja, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση ιών και ότι ο ψυχρός καιρός, η υγρασία και όλα αυτά επηρεάζουν την πορεία του ιού. Υπάρχουν λόγοι που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι αυτός ο ιός θα έχει την ίδια εποχικότητα».

Ο Adalja υπενθυμίζει στους παρατηρητές της επιδημίας ότι ο κόσμος έχει δύο ημισφαίρια με αντίστροφες εποχές. Η πόλη Γουχάν στην Κίνα – που θεωρείται το επίκεντρο του ξεσπάσματος της επιδημίας – έχει θερμοκρασίες 5-10 βαθμούς Κελσίου αυτή την περίοδο. Η θερμοκρασία εκεί συνήθως αρχίζει να ανεβαίνει τον Μάρτιο. Οι τροπικές χώρες, απ’ την άλλη πλευρά, τείνουν να μην χαρακτηρίζονται από τόσο έντονη εποχικότητα.

Ο Adalja λέει ότι θα απαιτηθούν χρόνια για να μελετηθεί επακριβώς πώς επηρεάζει η εποχικότητα την εξάπλωση του ιού. Για την ώρα, όπως επισημαίνει, επειδή ο συγκεκριμένος κορωνοϊός μόλις τώρα αναδύεται, «ο πληθυσμός δεν έχει τόση ανοσία σε αυτόν, και άρα όπου εμφανίζεται ο ιός βρίσκει εύκολα θύματα».

Με άλλα λόγια, είναι ακόμα πρώιμο να βασιστούμε στην έλευση του καλοκαιριού για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Πηγή: fortune.com